Ivana Mer vydáva nadžánrový debut, vypočujte si jej hypnotický singel Mereus!

Spievala s Janou Kirschner a spolupracovala s hráčmi na hang, harfu či kašmírsky nástroj santoor. Hudbou sa živila vo Francúzsku, Španielsku, Nemecku a Čechách, aby sa nakoniec pred troma rokmi vrátila na Slovensko vďaka súťaži pre nádejných muzikantov a náhodnému stretnutiu s Oskarom Rózsom. Ivana Mer vydáva 29. februára svoj nadžánrový debut Early Works na značke Slnko Records a hneď tento víkend chystá aj prvé dva koncerty k albumu.

„Začínala som úplne sama. Len ja a počítač. Hrala som sa vtedy skôr s ambientnou  elektronikou a atmosferickými krajinami. Počítač mi pri cestách doslúžil a tak som začala pracovať s hudobníkmi akustickou cestou,“ spomína si na svoje začiatky Ivana Mer.

Ivana-Mer-02 kredit Ivo Kiapes

Banskobystrická speváčka má veľkú odvahu. Hudobnú aj v živote. Za spevom a hraním bola ochotná vycestovať do Španielska, Francúzska aj Nemecka. V každej krajine si našla svoju cestu, ako sa uplatniť a posunúť ďalej.

„Dva roky som žila najskôr na Ibize. Trochu naivne som tam išla s cieľom nájsť producenta. To sa mi síce nepodarilo, ale na konci pobytu som spoznala hudobníkov z Francúzska. Začala som písať texty pre francúzsku kapelu, organizovať hlasové workshopy a Ibiza bola miestom prvých koncertov, kde som začala prezentovať svoje kompozície s vtedajšou kapelou, ktorá pozostávala z čelistky a hráča na santoor.“ Tieto spolupráce Ivanu zoceľovali a pomáhali jej formovať vlastný zvuk, ktorý sa stále menil a vyvíjal hlavne kvôli rozmanitosti ľudí, ktorých umelkyňa na svojej ceste spoznávala.

„Stále som hľadala nejakú esenciu, ktorá by ma hudobne vystihovala a myslím, že všetky tie cesty mi v tom pomohli. Zistila som totiž, že som trochu out of genre typ (pozn. nadžánrový – mimo žáner),“ hovorí Ivana a vystihuje to správne. Základ jej tvorby je vystavaný na elektronike a vokálnych harmóniách, ale žánre sa prelínajú a éterické atmosféry poetických krajín sa striedajú s perkusívnym šamanským volaním. Na albume znie aj tajomný zvuk preparovaného piana Oskara Rózsu. Ten sa na viacerých skladbách z albumu podieľal producentsky aj hudobne po tom, ako v Radiu_FM v relácii Demovnica počul a zhodnotil pieseň Pachoľa, vtedy ešte od neznámej slovenskej speváčky v tom čase žijúcej v Berlíne.

Ivana Mer svoj krehkokrásny dlhohrajúci debut uvádza hypnotickou vokálnou skladbou Mereus ako výsledok spolupráce s francúzskym producentom Anacolom Daalderopom. Naživo si ju spolu s ostatnými kúskami z albumu Early Works môžete vypočuť na blížiacich sa víkendových koncertoch v prešovskej Christianii (piatok, 26.2.) a košickej Tabačke (sobota, 27.2.).

Ivana-Mer-01 kredit Ivo Kiapes

Budú ju doprevádzať hudobníci Cristian Estrella z Argentíny (elektronika, vizuály) a Marek Žilinec (bicie nástroje).

VIAC INFO O IVANE MER
Singel Mereus: https://ivanamermusic.bandcamp.com/track/mereus
Album Early Works: https://www.ivanamer.com/music.html
Facebook Ivana Mer: https://www.facebook.com/ivanamermusic

Zdroj: Slnko records