Jana Kirschner predstavila druhú časť exkluzívneho projektu MORUŠA:ČIERNA!

Jana Kirschner prichádza s pokračovaním úspešného projektu MORUŠA! Jedna z našich najúspešnejších speváčok vydáva album MORUŠA:ČIERNA. Do nahrávania ambiciózneho projektu sa zapojili takmer dve desiatky muzikantov zo Slovenska, Česka a Veľkej Británie.

Nový album predstavila Jana vo veľkom štýle. Pre fanúšikov pripravila počúvanie spojené s audiovizuálnou  prezentáciou a následne naživo predviedla dve skladby z horúcej novinky. Projekt MORUŠA prináša pod hlavičkou Orange Music Live generálny partner, spoločnosť Orange Slovensko.

MORUŠA:ČIERNA - foto Ján Vlk Dreamwolf

Na svete je nový album Jany Kirschner! Album MORUŠA:ČIERNA predstavila Jana Kirschner vo veľkom štýle. Pre fanúšikov pripravila počúvanie spojené s audiovizuálnou  prezentáciou a následne naživo predviedla dve skladby z horúcej novinky „Na krídlach divokých včiel“ a „Tajomstvo“. Na pódiu sa predstavila aj s partnerom Eddiem Stevensom, ktorý je producentom celého projektu.

“Na albume je deväť skladieb. Je to môj doteraz najodvážnejší album a som presvedčená, že aj najprekvapivejší. Bola to pre mňa obrovská výzva, nielen spevácka ale i autorská. Texty sú občas pomerne dlhé básne, na ktorých som pracovala celé mesiace. Inokedy sa však iba hrám s jednoduchými dobre znejúcimi slovíčkami. Moruša Čierna je intímna, hlboká, radostná. Je elektronická i akustická, ale hlavne slovenská.“ Opisuje nový album Jana Kirschner.

MORUŠA:ČIERNA - foto Ján Vlk Dreamwolf

Projekt MORUŠA je rozdelený na dve časti – Biela a Čierna. Prvá časť MORUŠA:BIELA vyšla minulý rok a stretla sa s obrovským úspechom nielen u fanúšikov, ale i hudobných kritikov a získala rešpekt a uznanie aj v zahraničí! Aj MORUŠA:ČIERNA má hneď po vydaní na konte medzinárodný úspech! O dve skladby z albumu prejavilo záujem britské hudobné vydavateľstvo a vydá ich na špeciálnom vinylovom singli v niekoľkých krajinách sveta!

Som šťastná, že tento projekt mohol vzniknúť a vďačná  priateľom a fanúšikom, že pri nás stáli a dali nám možnosť a odvahu prekročiť hranice toho, čo ponúka dnešný bežný hudobný mainstream na Slovensku a v Čechách. Dúfam, že sa nám konečne podarí dostať slovenčinu aj do sveta, i keď zatiaľ len na vinyle.” Teší sa Jana Kirschner.

MORUŠA:ČIERNA - foto Ján Vlk Dreamwolf

Základ albumu MORUŠA:ČIERNA tvoria nahrávky, ktoré vznikli v januári 2013 v štúdiu SONO ako výsledok jednej session, z ktorej neskôr vyrástli obidva albumy, spojené jedným motívom. Prechod z jedného do druhého je pozvoľný a pôsobí veľmi prirodzene. Na albume sa objavujú útržky konverzácií, vrstvenie hlasov či inak upravený zvuk, so zámerom dosiahnuť u poslucháča čo najväčšiu autenticitu. Na albume sa objavia aj malé útržky zo zákulisia tvorby, či hlas Janinej triapolročnej dcéry Matildy. Úvodným singlom albumu je skladba „Muzika!“, ktorú Jana Kirschner označuje za najväčšie prekvapenie svojej hudobnej kariéry! Autormi hudby a textu sú Jana Kirschner a Eddie Stevens.

„Chceme priniesť niečo nové, inšpiratívne, predstaviť umenie zvuku či obyčajných piesní bez snahy pôsobiť nezrozumiteľne či akademicky. Dôvod prečo to robíme je predsa jasný – radosť, vášeň a najmä MU-ZI-KA! A to je nakoniec jediné, dôležité.“ Emotívne vysvetľuje Jana Kirschner.

MORUŠA:ČIERNA - foto Ján Vlk Dreamwolf

MORUŠA:BIELA a MORUŠA:ČIERNA vyšla vo vydavateľstve Slnko records, ktoré prináša originálnu slovenskú hudbu od roku  2001 na vyše 70-ich albumoch.

„Spolupráca s Janou a Eddiem na Moruši je pre nás obrovská výzva, keďže sme doteraz nerobili nič v takomto rozsahu. Je to dielo, ktoré, dúfam, zostane v ušiach poslucháčov aspoň niekoľko desaťročí. Je nadčasové a okrem umeleckých kvalít má aj ambície prepojiť naše oddelené scény. Priniesť mainstreamovému publiku, ktoré Janu veľmi dobre pozná ako autorku veľkých hitov, hudbu náročnú, ale zároveň prístupnú a krásnu.“ Neskrýva radosť šéfka vydavateľstva Slnko records Shina.

Originálny projekt mohol vzniknúť najmä vďaka podpore generálneho partnera – spoločnosti Orange Slovensko. Partnerom uvedenia albumu je sieť Panta Rhei, kde sa bude album MORUŠA ČIERNA predávať exkluzívne jeden týždeň. Od 3. 11. bude k dispozícii aj v ostatných obchodoch po celom Slovensku. MORUŠA:BIELA a MORUŠA:ČIERNA vyjdú aj v spoločnom balení, objednať sa dajú na https://www.slnkorecords.sk/jana-kirschner.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf