Jana Uriel Kratochvílová kostýmami stále púta pozornosť.

Najnovšie sa kontroverzná speváčka spojila s tanečným triom MetaDance, ktoré speváčku samotnú prekvapujú svojou kreativitou.

Známa česká speváčka Jana Uriel Kratochvílová mieri po roku opäť na Slovensko! Spolu s kapelou Illuminati.ca sa v rámci IN ALCHEMICA turné čoskoro predstavia na koncertoch v Nitre, Martine a Banskej Bystrici. „Na Slovensko sa vraciame každý rok. Tentoraz po dlhom čase zavítame znovu do Martina a do Banskej Bystrice. Nabudúce by sme chceli navštíviť aj Košice a ďalšie miesta na východnom Slovensku,“ hovorí Kratochvílová.

Ku kapele sa v rámci pripravovaných koncertov po rokoch nastálo pridáva i Janin dlhoročný priateľ, hudobník a skladateľ Pavel Thorn Trnavský, ktorý je autorom jej najväčších hitov ako Publikum tvé jsem já, Copánky, No a co, První váhavé svítání či Smaragdové lasery. Kedysi bol kapelníkom Janinej skupiny Heval, s ktorou hrali rock-reggae a precestovali krížom-krážom celé Slovensko. T teraz v kapele Illuminati.ca hrá na perkusie a na klávesy. Súčasnú zostavu doplnia tiež gitarista David Robert Pavlík a basgitarista Jan Poky Pokorný. Stálym kapelníkom je i bubenícka legenda, skladateľ a speváčkin partner Jiří George Hrubeš.

Svojrázna umelkyňa so svojimi hudobníkmi predvedie okrem upravených verzií známych hitov ako V stínu kapradiny, Copánky či Publikum tvé jsem já, ktoré predstavila v posledných desaťročiach, aj nadčasové pesničky z albumu All New Bohemian. „Okrem toho máme pripravené aj úplne nové nahrávky na albume Rocking Planet. Sú to naše nové rockové verzie tradičných mantier, kde pôvodný text v sanskrite kombinujem s mojimi anglickými textami. Hudobne na skladbách spolupracovali Jirka Hrubeš s Pavlom Trnavským. Je to súčasť toho, čím sa v poslednej dobe zaoberáme – vplyvom hudby, slov a frekvencii na naše fyzické telá a na našu dušu a napokon aj na pozdvihovanie planéty. Preto nazývame našu muziku Quantum Rock,“ vysvetľuje Kratochvílová.

Rockovú nálož tradične podporia svojou šou dada trio MetaDance – Alena Nebeská, Petra Konečná a Miro Bruna. „Tanečníci prekvapujú aj mňa samotnú, lebo na každú šnúru vymyslia nové kostýmy a nové rekvizity. Takže ja prekvapujem ich a oni prekvapujú mňa. Nečakajte konvenčné choreografie, toto je okamžitizmus a dada 21. storočia,“ priblížuje Jana.

Speváčka, známa svojimi netradičnými outfitmi a prekvapujúcimi inštaláciami na hlave, sa v protiklade so svojimi tanečníkmi rozhodla tentoraz poňať svoj kostým minimalistickejšie. „Chcem sa na koncertoch viac hýbať a v tom mi niektoré prevleky dosť bránili, tak som sa rozhodla, že doplnky, ktoré by ma na koncerte limitovali, teraz vynechám,“ hovorí Jana, ktorá sa spolu s kapelou a Pavlom Trnavským už na Slovensko veľmi teší.

V jedinečnej zostave ich môžete vidieť na nasledujúcich koncertoch:
16. marca – Frankie Rock Klub, Nitra
17. marca – Mestská scéna, Martin
18. marca – Záhrada, Banská Bystrica

https://illuminatica.wixsite.com/illuminatica

Zdroj foto:  Jana Kleinbauerová a archív Jana Uriel Kratochvílová
Zdroj: Andrea Fedorovičová