JANANAS kvôli klipu krotili divokú zver. V klipe PoÚtStČtPáSoNe si zahrali ježko, líška, daniel a ďalší!

Najskôr sa pálili knihy, potom nastúpil tancujúci pán a teraz účinkuje v hlavnej úlohe lesná zver. Tak by sa dali v skratke zhrnúť klipy Jananas k tohtoročnej albumovej novinke To samo. Ten najnovší, ktorý vznikol ku skladbe PoÚtStČtPáSoNe, a kapela ho posiela fanúšikom ako predčasný vianočný darček, je najpôsobivejším videoklipom v histórii Jananas. Nemalý podiel na tom má okrem perfektne zvládnutej vizuálnej stránky tiež herecké obsadenie na čele s hneď niekoľkými zástupcami živočíšnej ríše.

„Je to pre nás jedna z najzásadnejších piesní. Nahrali sme ju na album ‚To samo‘ ako úplne prvú, aby sme vedeli, či nám spolupráca s producentom Viliamom Bérešom bude fungovať. Keby nevznikla, tak nie je ani album taký, ako ho dnes máme.  Pesnička je o tom, čo poznáme všetci – kvôli práci nám uniká veľa dôležitých vecí. To, že sa nám klip podarilo dokončiť pred Vianocami, kedy sa všetci niekam ponáhľajú a nič nestíhajú, to už je iba pekná zhoda okolností,“ vysvetľuje kapela, prečo si ako ďalší videoklip vybrala práve singel PoÚtStČtPáSoNe.

Hoci sú Jananas známi tým, že im všetko dlho trvá, v prípade nakrúcania klipu sa podaril pravý opak –  všetko sa stihlo v priebehu dvoch dní uprostred novembra.  Väčšina materiálu sa natočila v kanceláriách firmy VGD Corporate Finance v priestoroch Bredovského dvora v Prahe, exteriérové zábery potom vznikli vo Voderadských bučinách. Najzaujímavejšie, ale i  najnáročnejšie bolo natáčanie so zvieratami.

Ukočírovať zvieratá na pľaci je pochopiteľne väčšinou zložitejšie než ľudí, pri výrobe klipu sme však pracovali s najlepšími z najlepších – s Fauna film Oty Bareše, ktorého zvieratá vedia aj rozprávať, čo ste mohli vidieť napr. v Antikristovi. Okrem toho, že sú roztomilé, sú zvyknuté na prácu a našťastie teda nezožrali žiadneho z členov kapely či štábu. Samozrejme treba dodať, že pri natáčaní žiadne zviera nezahynulo ani nebolo zranené,” dodávajú tvorcovia klipu z mladej producentskej spoločnosti GURU FILM.

K samotnému námetu kapela dodáva: „Uvažovali sme nad tým, čo ľuďom kvôli práci najviac uniká. A jednou z tém bola  príroda, pohyb vonku, voľnosť. Proste vám v nejakom okamihu dôjde, že sa necítite dobre a mali by ste ísť von na vzduch.

A tak sme tento nápad obrazovo dotiahli do extrému a do kancelárií v centre Prahy sme priviedli líšku, daniela alebo sovu. Keď nejdeš do prírody, príde ona za tebou.“

Zdroj: Adriána Čahojová – SUPRAPHON a. s.
Foto: David Konecny