Janesession – Rozhovor!

Opäť a raz vám prinášame rozhovor s bubeníkom obľúbenej slovenskej kapely Janesession. Marc B.K. nám porozprával o novom EP High Five z produkcie tejto talentovanej glam rock´n´roll metalovej kapely.

Ahoj, tak čo  je u Vás nové?
Nové EP s názvom HIGH FIVE. Tento raz v slovenskom jazyku a znie to podľa nás skvelo. Máme za sebou už nejaké koncerty k novinke. V rámci nich sme si zahrali aj s takou super hviezdou, ako je jeden z najlepších rock metalových spevákov na svete ERIC MARTIN z MR.BIG. Tak pokračujeme v takom našom malom snovom ťažení ako predkapela našich idolov…. Napr. sme hrali so SAXON, JUDAS PRIEST, MIKE TRAMP, WHITE LION, OLIVER DAWSON SAXON, NASHVILLE PUSSY. To je to najpodstatnejšie snáď. A ešte sa konečne oteplilo tak ja mám novú náladu….:)

Čo prináša nové EP?
Staro nový JANESESSION. Moderný glam rock´n´roll metal, s tento krát dosť vydareným zvukom, slovenské texty zaoberajúce sa medziľudskými vzťahmi, zakomplexovanými hlavami a primeranou dávkou feminizmu. Album je do určitej miery tvrdší ako obvykle, ale nezabudli sme ani na využite dychových nástrojov, slide guitar či trošku industriál zvukov. Myslím, že je dosť chytľavý aby si svojich fans opäť našiel.

Ako dlho ste na ňom pracovali a ako sa vám na ňom pracovalo?
Dlho nie. Pesničky sme napísali behom roka. Ja som svoje štyri vybral z deviatich kúskov. Tommy Screw doniesol jednu a vtedajší gitarista Tomáš Vavrek jednu. Potom sa zapojila Jane a všetky skladby dokončila a napísala texty. My sme ešte v lete 2012 netušili kto bude na albume hrať gitaru, pretože Shipko odišiel do svojej kapely a Peter B. nemal vôbec čas, tak sme v trojici nahrali demo albumu len ja, Tommy a náš talentovaný kamarát z kapely Daggerose, Ďuri Branský. Podľa dema sa to Vavrek naučil a šli sme nahrávať. Nahrali sme live v štúdiu a urobili dohrávky. Potom sa skomplikovali veci s vydaním, ale už je to vonku a dá sa to kúpiť ako mp3 cez www.janesession.sk. Pracujeme aj na CD verzii. Ochutnávku v podobe skladby Moje mesto môžete nájsť na našom bandzone. Možno sa podarí aj nový klip.

Počas nahrávania Vás opustil gitarista Tomino Vavrek. Čo sa stalo?
Sami nevieme. V jeden deň makal a tešil sa z pesničiek a kapely a druhý deň sršal negativitou a zbalil sa v hodine dvanástej. Veľmi som sklamaný.

Máte nového gitaristu? Kto hrá na koncertoch?
Ešte nemáme. Kto chce nech sa prihlási na konkurz. Budeme veľmi radi. Na koncertoch hrajú Shipko a Peter B. Chceme im touto cestou strašne poďakovať za pomoc a priateľstvo.

Čo ste sa pokúsili do albumu vložiť?
V prvom rade našu lásku k muzike a poctivému rock n rollu. Nesnažili sme sa predháňať kto zahrá technickejšie, ale chceli sme nahrať úprimnú nahrávku. Texty presne odrážajú Jane a  každého z nás troch. Neznášame nastolený systém v spoločnosti. Tie texty sú podľa mňa dosť silné a jasne ukazujú naše znechutenie medziľudskými vzťahmi, ľudským správaním sa k hodnotám a totálna nechuť k falošnej pseudomorálke….. Tento „akože“ poriadok zakrýva poriadny chaos. Ľudia sa pretvarujú, preberajú na seba cudziu identitu, majú dve tváre. Otvorene názor nepovedia, len ho zavesia na facebook a z nudy vlastných životov vymýšľajú klebety. Každý z nich sa bojí vystúpiť z tieňa a poriadne zarevať do sveta:“ Tu som a som aký som.“ Nik nechce vytŕčať. Nik nechce byť mimo, aby neskončil zle. Milujem vetu Franka Zappu: „Bez odklonu od všeobecných noriem nemôže byť pokrok.“ A to je realita. Ktorú žiaľ ľudia tlačení okolím, komplexami, závisťou, ekonomickou situáciou už ani nevidia a pristúpia na hru systému. Klasické glamové témy ako: rock n roll, verejný sex a party vypadli. Ale len pre tento krát.

Aké sú momentálne ohlasy vašich fanúšikov?
Dovolím si tvrdiť, že najlepšie za celú našu kariéru. Rovnako aj médií, recenzentov a ja strašne dúfam, že to tak aj ostane. Sme za to strašne vďační, sme na to hrdí a posúva nás to ďalej. Chceme tvoriť v prvom rade pre seba, ale rovnako aj pre ľudí energetické bomby a nútiť ich porušovať zabehnuté mravné, názorová normy. Vytvoriť náboženstvo zábavy :D

Čo by ešte vaši fanúšikovia chceli, aby ste do vašej hudby vložili? Viem, že vám často prezentujú svoje názory.
Na túto otázku neviem odpovedať. Počúvame ich názor, ale všetko čo by chceli a my nie, by bol kompromis. Kompromisy Janesession nerobia. Musíme robiť a hrať zo srdca. To jediné má význam. Iba tak sa muzikant nezblázni z nastoleného systému. Jediné k čomu sme sa dali ukecať bola tá slovenčina, ale na to sme došli, že je to skvelé riešenie.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?
Nájsť stopercentného člena na gitaru. Hrať, hrať, hrať!!! Poriadne osláviť 10 rokov JANESESSION a po lete sa možno vrhnúť na ďalšie pesničky….

Otázky kládla: Daura
Foto: Wwwnick