José González zahrá prvýkrát v Bratislave. Predstaví projekt The String Theory!

Dvakrát vystúpil na trenčianskej Pohode, raz v Košiciach a vlani na Grape festivale, kde však svoj koncert pre nepriazeň počasia musel ukončiť predčasne. Práve organizátori piešťanského festivalu sa rozhodli, že je najvyšší čas, aby sa predstavil aj v našom hlavnom meste.

Nebude to však obyčajný koncert uhrančivého švédskeho pesničkára s argentínskymi koreňmi. José González sa totiž v januári 2017 po šiestich rokoch vydá na turné s orchestrom The String Theory. Ide o kolektív umelcov, think tank a experimentálny komorný orchester z Berlína a Göteborgu. Od roku 2007 objavuje periférne sféry súčasnej klasickej hudby a divokého popu, do svojich performancií zahŕňa vizuálne umenie a experimentuje s intermediálnymi prístupmi. Orchester vedie hudobník a skladateľ PC Nackt, ktorý už ako tínedže skladal hudbu pre balet a neskôr študoval jazzovú gitaru a komponovanie na Hudobnom konzervatóriu v Cologne. Spolupracuje aj s berlínskym hudobníkom Saschom Ringom, známym pod menom Apparat a z projektu Moderat.


Samotného Gonzáleza slovenským fanúšikom špeciálne predstavovať netreba. Od vydania svojho posledného štúdiového albumu Vestiges & Claws (2015) precestoval 37-ročný hudobník (už po niekoľkýkrát) celý svet. Dvakrát vypredal The Opera House v Sydney aj Walt Disney Concert Hall v Los Angeles. Z jeho debutového albumu Veneer sa do dnešného dňa predalo vyše milión kópií a úspechy žne aj so zoskupením Junip, ktorého je tiež súčasťou. Teraz sa však vracia k jednej z najzaujímavejších spoluprác vo svojej kariére. Prvé turné unikátneho zoskupenia, vtedy ešte pod názvom José González and The Göteborg String Theory, sa uskutočnilo v roku 2011. Výsledkom boli vypredané sály na celom európskom kontinente, ako aj pochvalné recenzie od svetových médií, vrátane The Independent, El País, Dagens Nyheter či Hamburger Abendblatt.

Jednou zo zastávok pripravovanej európskej šnúry bude 29. januára aj bratislavská Stará tržnica. Ohlásený návrat projektu teda organizátori Grape festivalu využili na to, aby mohol José fanúšikom vynahradiť sklamanie z vlaňajšieho nedokončeného koncertu naozaj vo veľkom štýle – slovenskou premiérou The String Theory. Informácie o predpredaji vstupeniek nájdete už čoskoro na oficiálnom webe www.grapefestival.sk.

Zdroj: Grape festival – Denisa Chylová