Jubilejná 25. Divadelná Nitra je v polovici, teší sa bohatej účasti aj standing ovations!

Standing ovations, silné divadelné zážitky, plné sály aj bohatá účasť na sprievodných podujatiach. Taká je bilancia 25. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý je práve v polovici. Potrvá do stredy 28. septembra 2016. Začal sa v piatok 23. septembra 2016 slávnostným otvorením. Jeho riaditeľka a zakladateľka Darina Kárová sfúkla symbolických 25 sviečok na torte a pozvala na scénu legendárne nemecké divadlo Münchner Kammerspiele z Mníchova, ktoré na Slovensku hosťovalo po prvýkrát v histórii.

Fascinujúca a formálne dokonalá inscenácia Prečo pána R. postihol Amok, ktorá je mrazivou diagnózou dnešnej európskej strednej triedy, priniesla na nitrianske javisko originálny zážitok. Mladá režisérka Susanne Kennedy, ktorú v roku 2013 vyhlásil prestížny nemecký divadelný časopis Theater heute za Objav roka, zdramatizovala slávny rovnomenný film z roku 1970 scenáristu a režiséra, enfant terrible novej vlny nemeckej kinematografie, Rainera Wernera Fassbindera. Toto dielo však ukázalo, že dnes je azda ešte aktuálnejšie ako v čase svojho vzniku. Sled výstupov, kde sa dej odohráva v pozadí voľne na seba nadväzujúcich scén, prepojených hlavnou postavou, ktorú hrajú až traja herci, hlasy znejúce z playbacku, nahrané nedivadelníkmi – amatérmi, precízne pohyby aktérov pripomínajúcich bábky a jedinečná čistá estetika. Práve artificiálnosť inscenácie väčšmi ako konvenčné divadelné postupy dokázala zvýrazniť a vystihnúť realitu života bezmenného, zameniteľného „človeka – milión”, ktorý žije svoj život plný banalít a neznesiteľnej monotónnosti.

Mottom 25. ročníka je otázka Óda na radosť? s podtitulom (minulosť – prítomnosť – budúcnosť).

Sobotný festivalový deň sa niesol v znamení standing ovations. Inscenácia Slovenského komorného divadla Martin Vtedy v Bratislave, a najmä jej hlavná predstaviteľka Jana Oľhová, ktorá excelentne stvárnila osud židovskej intelektuálky a niekdajšej marxistky Žo Langerovej, ktorej život bol nezmazateľne ovplyvnený hlbokým komunizmom 50. rokov, si vyslúžila ovácie.

A jeden z vrcholov Divadelnej Nitry 2016 prišiel vo vystúpení ukrajinského zoskupenia Dakh Daughters Band. V čase, keď zvuk rinčiacich zbraní na Donbase stále neutícha, zaznelo v sobotu aj z Divadelnej Nitry, podobne ako z mnohých európskych festivalov, vypäté volanie po láske a slobode v podobe silného, energického a dojímavého kabaretného vystúpenia ukrajinského tohto výnimočného ženského orchestra. Stopy ich občianskej a politickej angažovanosti sa spájajú najmä s vystúpením na Majdane v decembri 2013, keď členky kapely odohrali koncert na improvizovanom pódiu na námestí v strede Kyjeva. Naliehavosť, ktorá doslova sála z ich hudby a textov a spev, ktorý sa divákom počas koncertov priam vrýva pod kožu –  aj preto sa Dakh Daughters Band stali jedným z hlavných symbolov odporu proti potláčaniu ukrajinskej demokracie a sú „miláčikom“ publika.

dn2016_preco_pana_r_postihol_amok_autor_ctibor_bachraty

Nedeľa priniesla na festivalovú scénu iracko-švédsky súbor Iraqi Bodies so sugestívnym a emotívnym dielom na hranici tanca a fyzického divadla Piliere krvi irackého režiséra Anmara Tahu, ktorý zo svojej domoviny ušiel pred vojnou. Predstavenia sa zúčastnili aj irackí azylanti na Slovensku, ktorí našli svoj nový domov tento rok práve v Nitre a osobne sa stretli s režisérom.

Režisérka, autorka, performerka a herečka v jednej osobe –  slovenská experimentátorka Sláva Daubnerová uviedla s diváckym úspechom SOLO LAMENTOSO, dielo vychádzajúce z reálneho príbehu o žene, ktorá proti susedom bojovala hlasným púšťaním jednej a tej istej árie spievanej Placidom Domingom celých 14 rokov.

Od piatka do nedele zdobilo hlavné dejisko sprievodného programu – iné_námestie pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre šapitó obľúbeného a domovského Teatra Tatra. Všetky štyri predstavenia ich novej magickej inscenácie Cirkus Charms v réžii Ondreja Spišáka v rámci Festivalu Plus boli vypredané do posledného miesta.

Zo zahraničných inscenácií v hlavnom programe čakajú na divákov ešte najlepšia česká inscenácia minulého roka – Vypočutie, poľská inscenácia Kantor Downtown a záver Divadelnej Nitry 2016 bude patriť francúzskej inscenácii Zrazu noc súboru Compagnie Du Zieu, ktorá na Divadelnú Nitru zavíta po vystúpení na najprestížnejšom divadelnom festivale v Avignone.

dn2016_ruze_autor_ctibor_bachraty

TRAILER ZRAZU NOC

Až do záveru festivalu sa verejnosť bude môcť osobne zoznámiť a diskutovať s umelcami na tradičných festivalových stretnutiach Raňajky s…, ktoré budú každodenne hostiť režisérov inscenácií hlavného programu.

Aktuálny ročník sa nesie aj v znamení osláv štvrťstoročnice festivalu. Pri tejto príležitosti sa v nedeľu uviedla do života dvojjazyčná slovensko-anglickej kniha ... túžba živá po kráse / Medzinárodný festival Divadelná Nitra 1992 – 2016, ktorú vydala Asociácia Divadelná Nitra a Divadelný ústav Bratislava. Knižka ponúka nielen textovú a vizuálnu dokumentáciu štvrťstoročia existencie najväčšieho medzinárodného divadelného festivalu na Slovensku. Je zároveň dielom s unikátnym príbehom o divadle a myslení divadlom – záznamom vzácnych okamihov, myšlienok, postrehov, posolstiev v textoch, ktoré exkluzívne pre túto knihu poskytlo 35 osobností súčasného európskeho divadla, hosťujúcich na Divadelnej Nitre.

Počas víkendu žila Divadelná Nitra aj v uliciach. Inštalácie výtvarníkov, predstavenia a performancie mladých ochotníckych hercov, bábkové divadlo, koncertné vystúpenia, živé sochy Európy, verejná obývačka či Óda na radosť v prevedení najrôznejších hudobníkov a štýlov, nočné prehliadky výstav počas Bielej noci a takmer tri desiatky sprievodných programov – na pešej zóne, v synagóge, v knižnici, v galérii, na pódiách pod holým nebom aj na parkovisku a vo výkladoch obchodov v Nitre – navštívili stovky ľudí.

Návštevníci si môžu aj počas festivalu kúpiť vstupenky na predstavenia vo festivalovej pokladnici v Divadle Andreja Bagara v Nitre denne od 10:00 až do začiatku posledného predstavenia a online na www.predpredaj.sk

foto_collavino

Festivalový program https://www.nitrafest.sk/domov/program-2016/hlavny-program-2016/

Záštitu nad festivalom prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

DN25vizualov

Zdroj: Divadelná Nitra
Foto: Ctibor Bachratý