Juraj Hnilica pokrstil svoj debut.

Chladný mesiac december si vybral na krst svojho debutového albumu Dovoľte mi predstaviť sa Vám spevák Juraj Hnilica. Pre vodu, ktorou bol uvedený do života, ráno v deň krstu šliapal k horskému prameňu.

Krst albumu Dovoľte mi predstaviť sa Vám sa uskutočnil pár dní pred Vianocami v Barmuseu v Martine, v rodisku speváka Juraja Hnilicu.

hnilica_krst_1

Na ten deň si spevák spomína veľmi jasne: „Zobudil som sa o 05:30 hod. a rozhodol som sa ísť so svojimi psami na Katovu skalu. Pôvodný plán bol ísť nabrať krstiacu vodu, ktorá tam vyviera z prameňa.“ O mieste, z ktorého pochádzala voda na krst debutového albumu, Juraj hovorí, že je jedno z jeho najobľúbenejších.

„Mám tam aj svoj strom, ktorý ma vždy dokáže nabiť neskutočnou energiou. Som veľmi vďačný, že som sa tam vybral práve v ten pre mňa významný deň.“ Nielen ráno v deň krstu, ale aj samotný krst bol pre Juraja nádherným zážitkom.

hnilica_krst_2

„Musím povedať, že pre mňa to bola najkrajšia akcia v mojej muzikantskej kariére. Mal som obavy, ako všetko dopadne, či budú ľudia spokojní a odovzdám im zážitok, ktorý ich bude hriať na duši dlhší čas. Po výstupe a rituáli, ktorý som spravil na Katovej skale, som už žiadny strach necítil a hneď, ako odbilo 20:04 hod., zažíval som krásne okamihy života,“ dodáva spevák, ktorý je veľmi vďačný, že na krst prijali pozvanie aj hudobní hostia – gitarista Michal Kulich, basgitarista Ivan Válek, jeho syn, bubeník Adam Válek, klávesák Martin Cibuľka a trubkár Matej Krella. Priestor na krste dostal aj poet Janko Martoň.

hnilica_krst_3

Album Juraja Hnilicu uviedol do života spisovateľ a hudobník Pavel „Hirax“ Baričák. „Po krátkom rozmýšľaní som si uvedomil, že krstným otcom nemôže byť nikto iný. Palimu vďačím za to, že po rozpade mojej kapely Bačova fujara mi dal možnosť sprevádzať ho na jeho prednáškach a ako môj ,veľký brat‘ si túto úlohu zaslúžil,“ vysvetlil Juraj Hnilica, ktorého sólo debut Dovoľte mi predstaviť sa Vám bol pokrstený vodou z Katovej skaly.

https://www.youtube.com/watch?v=ap2mE-VPeBU

„Na obale albumu je sojka, ktorá je podľa jedného príbehu indiánov klaun. Všade, kam sojka doletí, by mala byť dobrá nálada a preto som rád, že sa konečne napila pramenistej vodičky a môže letieť veselo medzi ľudí,“ dodáva s úsmevom Juraj Hnilica.

hnilica_krst_4

Prvé sólo dielo Juraja Hnilicu prináša 5 jeho autorských skladieb. Ako prvý singel predstavil ľúbivú baladu Aká si krásna, v ktorej sa vyznáva z lásky k našej modrej planéte, nasledoval song Blázon so silným autobiografickým podtextom.

Zdroj: Nikoleta Kováčová, PR manažérka