Komajota vydáva album Druhé Slnko. Predplatiť sa dá aj bitcoinami!

Po ostatnom albume Kolobeh z roku 2010 oznámila prešovská kapela Komajota, že nevydá žiaden nový album. Dôvod bol prozaický a reflektoval situáciu v hudobnom priemysle z globálneho, ale aj lokálneho hľadiska.

Ešte v dobe pred silným nástupom streamingových služieb, reklamy na Youtube, z ktorej profitujú autori videí, v čase, kedy facebook bol v našich končinách ešte len v začiatkoch, padali drasticky predaje hudobných nosičov. Hudobné vydavateľstvá nevedeli ako reagovať na túto situáciu, ktorá naštrbila dekádami overené modely fungovania. Komajota odvtedy absolvovala dobrodružstvo v hľadaní odpovede na otázku ako pokračovať ďalej. Našla si vlastnú cestu a na dopyt fanúšikov prichádza po piatich rokoch vydávania singlov s albumom Druhé Slnko. Vyjde 9. decembra na základe predpredaja cez ich domovskú webstránku. Navyše, tento rok oslavujú Martin Husovský, Stano Čorej a Mišo Kráľ desať rokov od založenia Komajoty.

„Posledných päť rokov si od nás ľudia pýtajú cédečko na koncertoch, to je pravda. Dlho sme prepracovávali náš prístup , neboli sme si istí či je to dobrá forma a či vôbec má zmysel dávať skladby na album. Išli sme  digitálnou cestou a každú pesničku sme predstavili aj s videoklipom. Trvalo to posledných päť rokov. Vždy si myslím, že keď  je niečo vo virtuálnej realite, že sa to nachádza medzi nulkami a jednotkami, na nejakom fiktívnom serveri niekde, neviem kde (smiech), že to jednoducho zo dňa na deň skončí. Druhé Slnko je jeden z mála momentov, keď môžeš držať hudbu v rukách,“ hovorí o jemnej zmene plánu Martin Husovský.

druhe slnko profil

Vizuál, ktorý uzatvára kruh

Pozornosť budí aj samotný booklet, ktorý vytvorila uznávaná maliarka Mária Čorejová. K dispozícii mala väčšinu skladieb, ktoré sa objavia na albume. Ide o rukou kreslený, čiernobiely koncept s viac-vrstvovým významom, čo je typické pre jej tvorbu. Z pôvodných troch návrhov sa hudobníci jednohlasne rozhlodli pre kresbu so vzducholoďou. „Najviac k nám prehovárala kvázi katastrofická, ale nádej dávajúca situácia. Celý systém hudobného priemyslu, ktorý sa u nás ani nemal šancu  rozvinúť tak ako vo väčších krajinách, už dávno stroskotal. Trosky už ani netlejú, sú skôr zarastené trávou. Internet všetko zjednodušil a zredukoval do takej miery, že je na kapele ako si odkomunikuje svoje aktivity a ľudia, ktorí chcú, tí ju podporia. Sme už dávno za bodom riešenia ako, teraz nastupujú na rad praktické skúšky,“ hovorí bubeník Komajoty Stano Čorej.

Kapela vníma Druhé Slnko tiež ako malú oslavu nového, obohateného prístupu a myslenia. Takisto je akousi bodkou za poslednými piatimi rokmi kontinuálnej práce, kedy vyšli single podporené videoklipmi,  internetovou a mediálnou prezentáciou. Dve muchy, Most, Január, Do tla, Everybody dies alone, Schody, Krížové pravidlo a Dym tvoria viac ako polovicu albumu, ktoré už fanúšikovia poznajú. K nim ešte pribudnú ďalšie. Komajota nezvolila cestu crowdfundingu, ale regulérneho predpredaja cez svoju stránku komajota.sk. Priaznivci tejto prešovskej formácie si môžu namixovať vlastný balíček, ktorý obdržia krátko pred Vianocami. Veľkou výhodou je platobná brána, ktorá poskytuje širokú škálu možností platieb od kariet po bitcoin. Dokonca môžete pozvať členov Komajoty na virtuálnu kávu alebo s nimi absolvovať unplugged koncert vo vlastnej obývačke za inak nedostupnú cenu.

druhé dlnko profil

Zdroj: Edo Kopček, PR manažér Komajoty
Obal albumu: Mária Čorejová