KONGEN FESTIVAL 2016: LF STAGE!

Kráľovský festival a hlasná frekvencia tvoria pár, ktorému to klape už tri letá. Odkedy sa poznajú, tak Kongen Fest trvá dlhšie a na dvoch pódiách núka omnoho viac muziky v podaní niekoľkých desiatok vystupujúcich. Loud Frequency je skupina šíriaca techno prdy už od roku 2007. Za tú dobu sa výrazne rozrástla a nazbierala užitočných členov, ktorí si vedia byť navzájom prospešní. Podstatná časť z nich tvorí program druhého pódia. Okrem nich sa na festivale vyskytne niekoľko zaujímavých hostí, dokonca aj zo zahraničia.

Tento rok LF stage nevytriedila žánre, obe noci budú hudobne pestré, postupne sa vygradujú. Sobotné poobedie bude ešte rozmanitejšie a po zotmení to vyvrcholí spolu so živou videoprojekciou. Aby pódium nepripomínalo náves ťahača, bude zdobené všetkými dekoráciami, ktoré boli už v minulosti použité na klubových podujatiach z dielne Loud Frequency. K tomu však pribudnú i ďalšie kúsky, aby ste mali čo obdivovať. Svoju pozornosť tiež budete môcť venovať výstave plagátov, ktoré vám prezradia, čo všetko LF spolu s A.M.C. pre vás už kedysi zorganizovali. Na oných plagátoch sa podieľalo niekoľko grafikov z rôznych krajov, takže to bude zároveň ukážka ich prác. Keď už je reč o The Adventure Music Clube, vedzte, že ho na ulici 1. Mája 54 už nenájdete, no veškerá zvuková a svetelná technika z jeho útrob pomôže vytvoriť tú správnu atmosféru na Borovej Sihoti. Počas soboty si pokojne môžete vypočuť  a do svojej zbierky zaradiť množstvo hudobných nosičov, ktoré na burze platní ponúknu známi dji Gala a Dávid zo Senca. Prapodivné suveníry ponúkne aj LF stánok. V ňom nájdete nielen veci z ich výroby, ale aj tvorbu šikovných ľudí považovaných za priateľov.

Druhé pódium sa rozoznie v piatok o 21:00. Otvorenie programu sme zverili hrádockým house hrdinom, dvojici Spectral & Koto, pretože sa postarali o kus miestnej klubovej histórie. Po nich nasleduje tech-house v podaní nováčika hovoriaceho si Reborn a očakáva sa od neho minimálne taký dobrý výkon, ako na Kongen Warm Up Party. Vystrieda ho Teeno a uštedrí vám intenzívne techno, aké šíri aj vo svojom podcaste Intensity a čoraz častejšie i v pražských kluboch. S úderom polnoci príde na radu psytrance. Flux mu je oddaný celý život, takže očakávajte výdatnú psychadelickú cestu. Po nej bude až do rána znieť len drum and bass. Najprv ho v spoločnom verzus sete predvedie partička Dualscript, ktorú tvoria dji Streetroll & Xcelent, stojaci za projektmi Nu:dance. Známa značka Trident k nám vyšle Ramireza, ten sa vďaka skvelým ohlasom na Liptove vyskytuje opakovane, keďže dnb nadšencov vie uspokojiť správnym spôsobom. Rannú rozcvičku si môžete dopriať vďaka našlapanému setu od Fobiqa, ktorý sa poslednú dobu stále viac vyskytuje na zásadných večierkoch i mimo Liptova.

Sobotné poobedie bude najprv v príjemných pomalých a hypnotických tónoch. Tie navolí Goyaa, ovplyvnený mnohými končinami, kde strávil jedinečné kapitoly svojho života. Následne Dufus zabezpečí prílev vlastnej muziky, ale i tej z dovozu, ktorá na Kongene ešte nebola doposiaľ použitá. Second Element predstavia svoj nový album. Znie úplne inak, než ten predošlý, a ich pestrosť spôsobila záujem o ich vystúpenie na viacerých festivaloch.  Korky Buček vás prevedie rozprávkami s humorom, východniarskym šarmom a jemu vlastnou produkciou vhodnou pre absolútne všetky vekové kategórie bez rozdielu na pohlavie a orientáciu. Po ňom vystúpia traja páni z Českej Republiky, ktorí vedia hudbu podať v originálnom prevedení. Jedným z nich je Karaoke Tundra, výrazná postava na poli elektronickej hudby a hip hopu, právom menovaný za headlinera LF pódia. Bake Lite svojím electrom hraničiacim s tekom nadchne už pri prvom vypočutí, a preto si to chceme dopriať i naživo. Úplne vhodnú pozíciu má Scoop, ktorý je akousi spojkou medzi live act-mi a dj-mi, keďže on je od každého trochu, no podstatné je, že to bude klasické techno. Hlasná Frekvencia bola vždy v prvom rade o techne, preto sobotný večer ho predstaví v plnej paráde a rôznych príchutiach z platní, cédečiek i digitálnych stôp. Miláčik domáceho publika Ign namieša šťavnatý set, presne tak, ako to máme radi a pochvaľovať si to budú i návštevníci z iných miest. Popolvára sme zatiaľ počuli len raz a presvedčil nás, že ho chceme počuť opäť, lebo na ľudí tasí pozoruhodné skladby, pri ktorých nemožno stáť v pozore. Po tom, ako Thomas Fox absolvoval Kongen prvýkrát, sa naň pravidelne vracia cez polku Európy, čo nás teší, lebo máme radi jeho acidofilný vkus. Už sme vám prezradili, že Gala tu bude rozpredávať svoj archív, avšak tie najväčšie techno skvosty si ponechal, aby mohol vyniknúť medzi ostatnými djmi na akejkoľvek party, takže si zgustnete. Ani túto noc nebude chýbať drum & bass, no bude cítiť technoidom, a práve Oiltech je naň odborník. Ťažko povedať, či je lepší producent, alebo dj, fanúšikov vie potešiť vždy. Niektorí si možno budete myslieť, že tvrdšie to snáď už ani nejde, ale Gangasmile vás presvedčí o opaku, s výberom typickým pre Inhuman Terror. Na záver festivalu sa predstaví Bud Heeck, lebo čo on púšťa sa nehodí nikde inde do programu, preto techno, piesne, otras, plesne zaznejú, až keď bude po všetkom. Na pódiu ho síce neuvidíte, ale jeho výtvory zazriete na projekcii, pokiaľ bude slnko zapadnuté. VJ Recycler výrazne prispeje k tomu, aby ste si Kongen festival poriadne užili.

Ak ťa to presvedčilo, priprav sa na to, že piatok máš za 8 eur, sobotu za 12 eur, no v predpredaji máš za tucet celý festival. V cene vstupenky máš zahrnutý aj prístup na hlavné pódium, kde vystúpia kapely Para, Obscure Sphinx, Haf & Beyuz, Peacock Ball, Ravenarium, Astarot, Barbarossa, Feel A Curse, Captain Slice, Čak Nojs, Tusté Baletky, 0n0, Mass Perception, Fiery Waltz, Morna, Critica a Trix. Koľko utratíš za jedlo, nápoje a suveníry je tvoja vec, ale nič si so sebou nenos, lebo festivalom neprospieva, ak na nich neutrácaš. K dispozícii máš parkovisko, stanové mestečko, sprchy, toalety, neďaleký minerálny prameň a gastrozónu, v ktorej ti načapujú Svijany. Že členovia LF a A.M.C. prepadli kartovej hre Bang a stolnému futbalu, je už o nich známe, preto neváhajte si s nimi v týchto disciplínach zmerať sily, v čo najhojnejšom počte, lebo cena pre víťazov bude lákavá.

KONGEN FESTIVAL, 6. ročník, 1 víkend, 2 pódia, 40 interpretov

Autocamp Borová Sihoť, Liptovský Hrádok
5.-7. august 2016

www.kongenfest.sk

Kongen_VI_2016

Zdroj: BDK