Kopytovci sú späť, na stav spoločnosti reagujú politickou satirou VOĽBY 2020: Gágaji, táraji a prďúsi!!!

Divadelná skupina Kopytovci je späť! Politický kabaret, ktorý sa preslávil v 90-tych rokoch minulého storočia, sa opäť vracia na scénu. Na aktuálny stav spoločnosti  reagujú umelci predstavením VOĽBY 2020: Gágaji, táraji a prďúsi!!! Ide o fikciu z budúcnosti, v rámci ktorej sa diváci ocitnú v roku 2020 pred voľbami do Národnej rady SR. Na scénu sa vracajú obskúrne postavy slovenskej politiky V.M., J.S., či J.Ľ., aby „ochránili“ Slovensko pred súčasnými politikmi. Nenechajte si ujsť predstavenie plné bláznivého, absurdného humoru! Predpremiéra a premiéra nového politického kabaretu bude v bratislavskom divadle Malá scéna v decembri 2016 v termínoch 21.12. a na Silvestra 31.12.  

Skvelý humor Kopytovcov sa vracia na divadelné dosky. Spoločensko – politická situácia u nás totiž dospela do takého štádia, že na ňu reagujú novým satirickým predstavením. V bláznivom futuristickom politickom kabarete postavenom na absurdnom humore Kopytovcov ožívajú známe politické postavičky.

„Diváci sa ocitnú v roku 2020 pred voľbami do Národnej rady, kedy sa na scénu vracajú obskúrne postavy slovenskej politiky V.M., J.S., J.Ľ., aby „ochránili“ Slovensko pred súčasnými politikmi. Politika nás ovplyvňuje aj keď ju chceme vytesniť zo života, prináša konfliktné situácie, ktoré sa na nás valia takpovediac už zo všetkých strán. Akoby bola politika magnetom pre tie najbizarnejšie, najabsurdnejšie povahy, ktoré dlhé roky svojimi výrokmi a činmi zamorujú verejný priestor,“  hovorí režisér predstavenia Tono Popovič.

Divadelná skupina Kopytovci sa preslávila porevolučnými politickými kabaretmi, v ktorých jej nebolo nič sväté. Charakteristické vlastnosti a verbálne prejavy známych postáv slovenského politického života sú v ich predstaveniach posunuté do absurdných polôh, scenár často využíva skutočné citáty protagonistov. Aj súčasná politická scéna Kopytovcom ponúka mnoho námetov.

„V rámci rokovania parlamentu v roku 2020, ktorý sa bude nachádzať v pokročilom stave agónie, budú exponované aj politické charaktery, známe z politického života súčasnosti,“ uzatvára Tono Popovič.

„V politike sa dejú už všakovaké psie kusy, ktoré ľudí zaťažujú a s humorom sa dá všetko lepšie prežiť. Divadlo bolo vždy priestorom slobody prejavu, je aj dnes dobrou platformou pre odreagovanie pre všetkých tých, ktorí chcú vidieť veci z nadhľadu,“ komentuje Sáva Popovič, ktorý sa v predstavení divadla Aréna Lulu vrátil na divadelné dosky.

„Keď sa spoločne zabávame, vždy to rezonuje aj na politickej strune, tak prečo to neponúknuť aj divákom najmä teraz, keď politická satira na Slovensku akoby už vykapala,“ pripomína Ľudovít Jakubove  známy pod menom Mravec. Ivo Hlaváček dodáva „Dedko mi vravieval: politika je sviňa vec, preto som s politikou nechcel mať nikdy nič spoločné. Ale nikdy nehovor nikdy, tak sa na tú našu „sviňu“ teším.“

Predpremiéra a premiéra nového politického kabaretu bude v bratislavskom divadle Malá scéna STU v decembri 2016. Pozrieť si ich môžete v termínoch 21.12. – predpremiéra a 31.12. – premiéra. Predstavenie bude aj zájazdovým titulom, ktorý má ambíciu hosťovať v kultúrnych domoch a divadelných scénach Slovenska. V kabarete účinkujú Sáva Popovič, Ľudovít Jakubove – Mravec, Ivo Hlaváček, Barbora Sásková, Alžbeta Petrová a Zlatica Žárska. Ako hudobný hosť sa predstaví Vlasta Mudríková. Réžiu si zobral na starosť Tono Popovič.

Divadelná skupina Kopytovci odštartovala verejné vystúpenia na doskách Štúdia S v porevolučnom období na pozvanie Milana Lasicu a Jula Satinského v rámci improvizovaného predstavenia „To je ono!“, ktoré odrážalo aktuálne spoločensko – politické dianie po Novembri 89. Kopytovci do predstavenia prispievali aktualizovanými vystúpeniami, ktoré reagovali na dianie v politike, prenášali do svojich scénok výjavy z mítingov, televíznych debát dobových protagonistov, rokovaní parlamentov ČSFR, vystúpenia prezidenta a podobne. Historicky prvé vystúpenie Kopytovcov sa uskutočnilo 6.12.1989 v Dvorane VŠMU. V januári 1990 vystúpili Kopytovci s veľkým úspechom aj na slávnostnom podujatí pri príležitosti návštevy novozvoleného prezidenta republiky Václava Havla. V Štúdiu L+S v rokoch 1990 – 1993 uviedli predstavenia Kopytovcov „Od mítingu k mítingu“, „Kopyto street“, či „Buffa ungula“. Spoluúčinkovali tiež s Milanom Lasicom, Julom Satinským a Jarom Filipom v predstaveniach „To je ono!“ a „Jubileum“. STV prevzala do vysielania zo Štúdia L+S politický kabaret „Na jedno kopyto“.

M4_niki

Zdroj: SOUL FOR SHOW