Ľadové kráľovstvo: Kde bolo, tam bolo…

Kráľovstvo Arendelle je dlhé roky zahalené do tajomstiev, tie vyplávajú na povrch až keď princezná Elsa dospeje a má byť korunovaná na kráľovnú. Elsa celú dobu tajila svoje schopnosti, keď dokáže vyčarovať mráz, ľad, sneh, v podstate všetko čo sa týka zimy.

Tieto úžasné vlastnosti ale nenájdu pochopenie u obyvateľstva kráľovstva, vzniká panika, kráľovstvo padá do zimnej chladnej periny zapríčinenej Elsou, ktorá v nevôli uniká pred svetom. Nešťastné udalosti sa ale snaží napraviť jej sestra Anna, za doprovodu predavača ľadu Svena, jeho soba a snehuliaka Olafa a tak sa táto skupinka vydáva na dobrodružnú cestu, s cieľom pomôcť Else a navrátiť pokoj v kráľovstve.

Frozen

O filme: Začiatkom nového storočia zažilo Disney nepekný pád, ich kreslená animácia postupne strácala patričný lesk, nápaditosť, až úplne o ňu publikum stratilo záujem, čo znamenalo stopku pre takýto druh tvorby. V dobe neúspechov ich klasickej tvorby toto štúdio a hlavne vybudované meno zachraňovali počítačovo animované projekty od štúdia Pixar vedeného pod taktovkou vizionára Johna Lassetera(Toy Story, Auta). Pixar si za tri desaťročia od svojho vzniku a pôsobenia na poli počítačom animovanej tvorby vybudoval výsostné postavenie, jeho projekty zaznamenávali veľký komerčný úspech a boli ovenčené niekoľkými zaslúženými Oscarmi.

A tak nevyhnutne musel prísť priestor na zmenu, na zmenu na ktorú dohliadal ten najviac povolaný odborník v obore, John Lasseter mal byť ten kto udá nový smer nastávajúcim projektom. A zmena a dá sa povedať aj vzkriesenie značky Disney pod jeho producentským vedeným nenechali na seba dlho čakať. Postupne vznikali úspešné hity ako Blesk(Bolt,2008), video séria Cililing(Tinker Bell,2008-2014), dokonca pod jeho dozorom vznikol aj kreslený Princezna a žabiak(The Princess and the Frog,2009), dokonca taký animák Na vlásku(Tangled, 2010) sa stal megahitom s najdrahším rozpočtom(260miliónov) v danom žánri, bodoval aj Ralph Rozbi-to(Wreck-It Ralph,2012), v kinách sa nestratili ani Lietadlá(Planes,2013) ktoré mali byť pôvodne uvedené len ako video film na DVD a Blu-ray nosiče ale ten skutočný megahit ktorý prelomil všetky možné očakávania je práve Ľadové kráľovstvo.

Frozen olaf

Ľadové kráľovstvo a jeho výtvarný koncept už išiel viac menej v overených šľapajách, ktoré mu vydláždila rozprávka Na vlásku, kde všetko krásne fungovalo. Takže nebol problém nechať väčší priestor aj muzikálnej stránke, ktorá práve vždy obohacovala Disneovky a robila ich pre diváka hravejšie, rytmickejšie a viac atmosférické. Animácia je opäť ušitá na mieru v rámci daného žánru a otvára aj úžasný priestor v rámci 3D efektov. Príbeh je prepracovaný, bez najmenšej chyby, zaváhania, bez slabšieho miesta. Dokáže ponúknuť príjemnú uvoľnenú zábavu, trefný humor ale rovnako tak aj priniesť určitú dramatickosť, čím sa dostavia záverom patričné emócie. Postavičky v rámci prevedenia charakterov upútajú a nechýbajú ani ťahúni v rámci trefný hlášok a nejakých tých kiksov, hlavne zasnení snehuliak Olaf boduje.

Rozprávka zaznamenala veľký úspech po celom svete a jej komerčná suma v rámci tržieb, sa dokonca dostala nad úroveň doteraz najúspešnejšej rozprávky v histórii kinematografii, ktorá bola Toy Story 3(s tržbou $1.063miliónov). A ani na Slovensku neobišla bez patričnej odozvy a stala najúspešnejším filmom roka 2013, kde sme opäť mohli z našej strany doceniť kvalitný Slovenský dabing a ľubozvučné pesničky. K tomu tu máme významné ocenenia po celom svete ako zisky cien Oscar, Zlatý Glóbus či Bafta za najlepší animačný počin roka, ocenenia ktoré len dodávajú na lesku a prestíži tohto projektu. Ľadové kráľovstvo je jasná voľba pokiaľ sa chcete dobre uvoľniť, pobaviť a nasať pozitívnu energiu.

poster_payoff

Hodnotenie filmu: 100%
Originálny názov filmu: Frozen
Komerčný ohlas filmu Ľadové kráľovstvo (k 30.03.2014):
Rozpočet: $150 miliónov
Otvárací víkend v USA: $67,391,326
Tržby v USA: $398,402,000
Tržby mimo USA: $674,000,000
Tržby Celosvetovo: $1,072,402,000

V Slovenských kinách od 5.12.2013

V predaji na Blu-ray od 2.4.2014
Ledové království – Blu-ray
Ledové království 3D – 2xBlu-ray

Napísal: Matúš Gajdošech