Láska na dedine.

Múzeum slovenskej dediny Vás pozýva na putovanie láskou v časoch minulých. Podujatie Láska na dedine, ktoré sa uskutoční 26. apríla 2015, Vám prostredníctvom vystúpení folklórneho súboru Lysec z Belej-Dulíc, ľúbostnej poradne „Nečarovaný ženích jak nemastený hrach“ či výstavy Dary lásky pripomenie zvyky našich predkov spojené s láskou.

Počas podujatia sa od 10.00 hod do 16.00 hod. dozviete o začleňovaní detí medzi dospievajúcu mládež, stretávaní sa na priadkach, páračkách či tanečných zábavách, kde vznikali prvé lásky. Nasledovali rozhovory pod oblôčkom, vzájomné obdarovanie a postavenie mája, ktorý znamenal okrem iného aj vážny záujem o dievča a bol predzvesťou blížiacej sa svadby.

Stavanie mája (FS Bystričan, 2014) (2)

O daroch a obdarovávaní sa dozviete viac na výstave Dary lásky, ktorá je zostavená zo zbierkových predmetov Slovenského národného múzea v Martine.

Pre šikovné ruky je pripravená tvorivá dielňa nielen pre deti.

Okrem toho si môžete posedieť pri občerstvení v krčme z Oravskej Polhory, vidieť ukážky ľudovo-umeleckej a remeselnej výroby i zakúpiť si tradičné výrobky. Mládenci môžu svojim láskam napríklad kúpiť medovníkové srdcia a tie ich môžu na oplátku obdarovať vyšívanými košieľkami.

Stavanie mája (FS Bystričan, 2014)

V tento deň ponúkame všetkým záujemcom možnosť svadobného fotografovania s vlastným fotografom v areáli Múzea slovenskej dediny zadarmo.

O 13.30 hod. sa bude konať rímskokatolícka sv. omša v kostole z Rudna – poslednom drevenom kostole, ktorý sa zachoval v Turci.

www.snm-em.sk, www.snm.sk, www.skanzenmartin.sk

Laska na dedine_plagat web

Zdroj: SNM