Legendárni Asian Dub Foundation navštívia 10. novembra Prahu!

Už v novembri, zamieri britská legenda Asian Dub Foundation do Čiech a na Slovensko. Ak ich nebudete môcť zastihnúť na rodnej hrude, a neváhate za nimi vycestovat, ako ja. Poznačte si červeným do kalendára dátum 10. november 2016. Vtedy totiž navštívia, a bezpochyby roztancujú pražskú Lucernu.

Asian Dub Foundation (ADF) som začal vnímať keď som mal asi 15 rokov. Bolo to niečo nové, neopočúvané, proste pre tínedžera pecka. V tej dobe to pre mňa bola doba dredov, uvoľnenej atmosféry a samozrejme hudby. Počúval som dnb, dubíky, reggae. Keď som objavil kapelku ADF, stala sa hneď mojou srdcovkou. ADF totiž kombinujú práve štýly dub, drum’n’bass, reggae, dancehall, ale napr. aj punku.

adf-photo_umberto_lopez-2-1024x682

Kapela vznikla v roku 1993, na Londýnskej škole Farringdon Community Music House, kde prebiehali kurzy pre mladých ázijských študentov, ktorí sa chceli stať DJmi. Kurzy viedli Anniruddha Das a John Pandit. Na kurz sa prihlásil 14-ročný bengálec rapper Deeder Zaman. S vedúcimi kurzu si padli do oka a založili ADF. Pod menami Dr. Das (Anniruddha Das), Pandit G (John Pandit) a rapper Master D (Deeder Zaman). Vlastnú tvorbu však začali vydávať až s príchodom gitaristu Chadrasonica (Steva Chadra Savale), ktorý mal uletený prístup ku gitare. Struny ladil na jednu notu, používal distortion a na gitaru hrával aj nožom. Všetko sa to odohrávalo na pozadí násilia páchaného na prisťahovalcoch z Ázie, ktoré sa šírilo po celej Británii. Tieto udalosti, ako aj názov kapely pomohol pri podpise prvého kontraktu pre Nation Records. Debutové EP z roku 1994 dostalo názov Conscious.

Štýly ktoré kombinovali (od punku cez ambient až po bengálske ľudovky), ako aj otvorený postoj proti rasizmu, im priniesol širokú základňu fanúšikov. Počas svojej zatiaľ 23-ročnej kariéry vydali desať albumov. Vypredali stovky koncertov na štyroch kontinentoch, predskakovali legendám ako The Cure či Radiohead a spolupracovali s desiatkami známych umelcov od Sinéad O´Connor, či Chuck D z Public Enemy.

Na koncerte určite zaznejú najväčšie pecky z ich albumov. Určite nebude chýbať ani ich komerčne najúspešnejší hit Flyover z albumu Tank (2005) alebo Fortress Europe, pesnička z albumu Enemy of the Enemy (2003), v ktorej ADF s dvanásťročným predstihom pred vypuknutím prisťahovaleckej krízy kritizujú európsku imigračnú politiku. Keď nesleduješ politiku a radšej sa zabávaš, mohol si tento track zachytit v NFS Underground. Ak chceš zažiť túto smŕšť na koncerte a nestihneš ich na Slovensku, určite sa zastav 10. novembra v pražskej Lucerne.

Lístky: https://goout.net/cs/koncerty/asian-dub-foundation+support-neveres/vetlb/

Zdroj: Organizátor