Lenka Dusilová a Baromantika rozpohybovali Tětivu!

V hodině smrti – loňská studiová novinka Lenky Dusilové a Baromantiky, která podle mnohých patří mezi nejlepší tuzemská alba roku 2014, má svůj první videoklip! Vznikl ke skladbě Tětiva a coby tvůrci jsou pod ním podepsáni režisér Adam Vopička a kreativní produkce &FLUX, pod jejichž taktovkou vznikly mimo jiné videoklipy Calm Season, Zrní nebo Thoma Artwaye.

„Původní plán bylo vypustit jako první klip na píseň Indiánky, který natočili Michal Matoušek s Martinem Smékalem. Ale momentálně se na Indiánkách dodělávají poslední postprodukční efekty, tedy se díky Adamovi podařilo dokončit dříve Tětivu, která je podle mého názoru pro letní období vhodnější,“ komentuje to Lenka Dusilová.

Klip, který se natáčel začátkem května v Praze, neotřelým způsobem konfrontuje fenomén tzv. cosplay s pražskou normalizační architekturou a Vopička měl při jeho tvorbě naprosto volnou ruku.

„S Lenkou už se dlouho bavíme o tom, že bych jí moc rád udělal videoklip. Doteď ale buď nebyli peníze, nebo čas, nebo oboje. Někdy začátkem roku jsem se náhodou dostal k fotkám kluka, který má doma tolik tématickejch sběratelskejch figurek, že ani nemůže otevřít okno. Napadlo mě natočit o něm videoklip. Postupně jsem ten nápad rozšiřoval až do téhle finalní fáze,“ komentuje to Vopička.

Baromantika_Adam_Holy

„Vždycky mi imponoval Adamův entuziasmus a zápal, je to šikovný mladý muž, který na sobě hodně maká a nápad na Tětivu mi přišel dost dobrý. Vlastně mě baví, že někteří takovou realitu jako v klipu žijou,“ dodává Dusilová.

Kromě nového klipu jsou Lenka Dusilová a Baromantika ale samozřejmě aktivní také koncertně. „Nechystáme nové dílo,  ale chceme se ještě intenzivně věnovat Hodině smrti. Jsme předně hodně koncertně činorodí a míníme v tom pokračovat i v roce budoucím, než se rozpustíme ve svých solitérských světech,“ komentuje to Dusilová.

Během startující festivalové sezóny budou mít tak příznivci Dusilové a Baromantiky hned několik příležitostí zakusit jejich hudební um naživo. Například 19. 7. v rámci festivalu Colours of Ostrava, 14. 8. na slovenském Grape Festivalu nebo 24. 8. v Plzni v rámci akce Živá ulice…atd. (kompletní výčet aktuálních koncertů najdete níže nebo zde).

A jak Lenka Dusilová naznačuje, létem koncertní aktivity rozhodně nekončí: „Tento podzim a zimu očekávejte s druhým klipem druhou vlnu koncertního turné s krásným závěrečným koncertem v Praze.“

Aktuální termíny koncertů Lenky Dusilové (a Baromantiky)
5.7. Lenka Dusilová sólo, festival Za dačickou kostku cukru, Dačice
6.7. Lenka Dusilová a Baromantika, MFF Karlovy Vary, Dům ČT
18.7. Lenka Dusilová sólo, Festiválek Pod ořechem, Korycany
19.7. Lenka Dusilová a Baromantika, festival Colours of Ostrava, Gong
25.7. Lenka Dusilová sólo, Divadlo Continuo, Malovice
30.7. Lenka Dusilová a Baromantika, Urkult festival, Švédsko
7.8. Lenka Dusilová sólo, Festival Petra Dvorského, Dalešice u Třebíče
8.8. Lenka Dusilová sólo, benefice na záchranu kostela, Spořice
13.8. Lenka Dusilová sólo, Festival Central Park Slavie, České Budějovice
14.8. Lenka Dusilová a Baromantika, Grape festival, Piešťany, Slovensko
20.8. Lenka Dusilová, sólo, Olomoucké kulturní prázdniny, Olomouc
22.8. Lenka Dusilová a Baromantika, Festival Živá ulice, Plzeň
26.8. Lenka Dusilová a Baromantika, Jazz Dock, Praha
28.8. Lenka Dusilová a Baromantika, Špindlerův Mlýn, Nová Dolská
29.8. Lenka Dusilová sólo, On the Road festival, lázně Bohdaneč
30.8. Lenka Dusilová sólo, benefice pro Hospic Dobrého pastýře, Bistro Ledce
10.9. Lenka Dusilová a Baromantika, festival Podviní, Praha Vysočany
11.9. Lenka Dusilová sólo, klub Maják, Bojkovice
22.9. Lenka Dusilová a Baromantika, Svatováclavské slavnosti, synagoga Břeclav
26.9. Lenka Dusilová sólo, Polabinská pouť, Pardubice

baromantika

Zdroj: SUPRAPHON a.s.