Lenka Filipová zavíta opäť na Slovensko!

V druhej polovici júla zavíta opäť na Slovensko populárna česká speváčka, šansoniérka, hudobná skladateľka, textárka a v neposlednom rade aj vynikajúca koncertná gitaristka. So svojim aktuálnym koncertným programom sa postupne od 18.júla predstaví divákom v Banskej Štiavnici, Nitre a Bratislave.

Lenka Filipová má na Slovensku dlhoročnú silnú fanúšikovskú základňu a rada sa na slovenské pódia často vracia. Narodila sa v roku 1954 v Prahe do umeleckej rodiny – jej otec bol operný spevák a divadelný herec, mama učiteľka hudobnej výchovy. Bolo len prirodzené, že Lenka  od útleho detstva obklopená hudbou, sa jej aj sama začala venovať. Vyštudovala hru na klasickú gitaru na Pražskom konzervatóriu.

lenka7

Keďže okrem hry na nástroj aj rada spievala, už ako študentka si privyrábala aj ako speváčka a moderátorka. Jej nevšedný talent a muzikálnosť si všimli porotcovia celoštátnej gitarovej súťaže hudobných škôl a pozvali ju na skúšobné nahrávky do Plzne. Tam si poprvýkrát vyskúšala aj spievanie ľudových pesničiek s gitarovým doprovodom, ktoré mimochodom, tvoria súčasť jej repertoáru aj v súčasnosti. Nahrávky sa dostali k vedúcemu Brnenského rozhlasového orchestra B. Smejkalovi a ten vtedy šesťnásťročnú Lenku pozval na trojmesačné turné s orchestrom  do USA a Kanady. Neskôr všestranná Lenka zbierala ďalšie cenné hudobné skúsenosti a vystupovala v Divadle Semafor, so skupinou Spirituál kvintet, s Orchestrom Karla Wágnera i Karla Gotta, koncertovala aj s Karlom Zichom a pravidelne vystupovala aj v pražskom music-halle Alhambra.

Štúdium klasickej gitary si úspešne doplnila na Medzinárodnej hudobnej akadémii v Paríži, kde počas svojho parížskeho pobytu vystupovala  v kluboch, rozhlase a nahrala tam aj dve SP platne. Do tejto doby sa datuje aj jej veľký hit – pieseň Zamilovaná z pera Francisa Cabrela. Tá sa stala aj  titulnou piesňou  jej prvej LP, ktorá vyšla v roku 1981 a znamenala okamžitý úspech. V roku 1984 si zostavila vlastnú doprovodnú skupinu Domino a venovala sa koncertnej činnosti a vydávaniu platní. Na svojom konte má cez 20 albumov rôzneho hudobného zamerania – od populárnej hudby, cez klasické gitarové koncerty, skladby a rozprávky pre deti i ľudové piesne. Minulý rok jej vyšla kompilácia The Best Of 3 CD, v tomto roku ju doplnila vydaním  The Best Of 2 LP pre milovníkov vinylov. Okrem koncertov a nahrávania ponúka  Lenka na svojich stránkach aj gitarovú školu. Podnikla koncertné turné s Francisom Cabrelom a bola hudobným hosťom koncertu Céline Dion pri jej turné v Čechách. Je držiteľkou Grand Prix z medzinárodného gitarového festivalu v Nizozemských Antilách a českej Ceny Grammy.

V súčasnosti vystupuje sólovo alebo s doprovodom v triu, niekedy aj so svojou dcérou, mladou nádejnou českou speváčkou Lenny.

Táto šarmantná dáma, úspešne vystupujúca na pódiách už desaťročia, napriek svojmu veku pôsobí stále romanticky nežne a dievčensky a svojim príjemným altovým hlasom a gitarovým majstrovstvom si podmaňuje stále nové generácie poslucháčov. Na svojich koncertoch ponúka návštevníkom plnú priehršť krásnej hudby, nezviazanej jedným žánrovým rámcom. A tak tomu bude aj na jej chystaných koncertoch na Slovensku. Poslucháči si tak budú môcť vypočuť popové hity (Zamilovaná, Prý se tomu říká láska, Za všechno může čas), krásne francúzske šansóny, úpravy ľudových českých a moravských pesničiek ale aj keltské tradicionály, ukážky klasickej hudby (napr. gitarové úpravy skladieb J.S. Bacha, A. Vivaldiho či A. Dvořáka). Na koncertoch v troch slovenských mestách budú Lenku Filipovú doprevádzať jej dlhoroční spoluhráči Jindŕich Koníř (klávesy) a Sean Barry (harfa, strunové nástroje).

lenka6

Koncertná šnúra začne 18.7.2015 v Amfiteátri v Banskej Štiavnici, o deň neskôr sa na nevšedný večer môžu tešiť návštevníci Synagógy v Nitre a miniturné zakončí Lenka Filipová 20.7. 2015 veľkým koncertom v bratislavskej Starej tržnici. Lístky na predstavenia sú v predpredaji na www.drhorak.sk, v kamennej predajni Dr. Horák na Medenej ulici 19 v Bratislave, v predajnej sieti Ticketportal a v miestach konania koncertov.

Zdroj: Dr. Horák