Letná jazzová dielňa pripravuje workshop!

Pondelok 6.7.2015 poriada Slovenská jazzová spoločnosť na Letnej jazzovej dielni workshop s americkou kapelou The Chris Byars, na tento workshop je vstup zdarma. Kapela večer spolu s Lektormi letnej jazzovej dielne a rómskym detským zborom Cerchenoraa odohrá  koncert na Hlavnom námestí.

LJD Band  /USA, HR, CZ, SK
Daniel Čačija /HR – spev,
Karel Ružička /USA – saxofón,
Robert Balzar /CZ – kontrabas,
Michal Bugala /SK – gitara,
Martin Valihora /SK – bicie,
Jiří Levíček /CZ – klavír,
Lukáš Oravec /SK – trúbka

AdCdaniel cacija promo pic

Daniel Čačija (1986) chorvátsky spevák a klavirista. Už v roku 2003 sa stal víťazom „Golden Wheel“ ako člen a capella skupiny Moses. V roku 2011 sa stal finalistom European Broadcast Jazz Competition a najlepším barytonistom na festivale Marianne Mendt v Rakúsku. 2012 obsadil tretie miesto na medzinárodnej jazzovej vokálnej súťaži v Klaipede, Litva. V roku 2013 dostal jednu z najprestížnejších jazzových cien – cenu časopisu Downbeat – „Young Jazz Vocalist of the Year 2013“. V roku 2015 vychádza jeho debutové album „Lifeline“ vo vydavateľstve Mons Records. Spolupráca s: Renato Chicco, Moses, BuJazzO, Acoustic Odyssee, Tony Lakatos.

Karel Růžička jnr. (1973) – český saxofonista a skladateľ trvalo žijúci v USA v New Yorku. Študoval na Pražskom konzervatóriu a na Konzervatoriu Jaroslava Ježka, od 16 rokov hral profesionálne v rôznych jazzových formáciách. So skupinou The Four absolvoval turné po celej Európe, vyhral niekoľko jazzových súťaží (Karlovy Vary, Přerov), v roku 1993 dostal ocenenie Talent roka, v roku 1998 bol zvolený za najlepšieho alt i tenorsaxofonistu, nahrával s prestížnym European Broadcasting Union Jazz Orchestra a bol sólistom Radio Big Bandu Praha. Od roku 1997 žije v USA. Saxofón študoval na New School University a privátne u George Garzone, Rick Margitza, Bob Mintzer a Joe Lovano. Jazzovú improvizáciu u Barry Harris a Charles Blenzig. Spolupráca s: Fred Wesley, Roy Hargrove, George Benson, David Sanborn, Fred Ho, Brooklyn Saxophone Quartet, Hiram Bullock, Glen Hughes, Ben E.King, Jeff ‚Tain‘ watts a Michael Franks.

Nahral niekoľo albumov pod vlastným menom a v spoločných projektoch:
The Four (Arta Records, 1994)
You Know what I Mean (Arta Records,1997)
Spring Rolls Quartet (Cube/Métier,1998)
Brooklyn Moods (Cube/Métier,2004)
CPR Electrio (Animal Music, 2013)

Robert Balzar (1962) český kontrabasista, basgitarista a skladateľ. Študoval na konzervatóriu v Brne. V rokoch 1983-85 je členom AUS VN Praha. Neskôr (1985-89) hrá v orchestri Československej Televízie. Od roku 1990 spolupracuje so šanzoniérkou Hanou Hegerovou, 1998 nastupuje do funkovej formácie JAR. Od roku 2000 je členom sólového projektu speváka Dana Bártu – Ilustratosphere. Spolupráca s: Joe Newman, Benny Bailey, Tony Scott, Benny Golson, Wynton Marsalis, Lew Tabackin, Tony Lakatos, Victor Lewis, Hal Galper, Craig Handy, John Abercrombie. Od roku 1996 vedie svoje vlastné trio, s ktorým nahral tieto CD:, Travelling (1998), Alone (2000), Overnight (2005), Tales (2008), Theyories (2010), Discover Who We Are (2013)

Jiří Levíček (1988) mladý brnenský klavírista a skladatel. Štúdium na JAMU v Brne a Northwestern University of Texas. Žiak Stefana Karlssona, člen školského One O’Clock Big Bandu. S týmto orchestrom hral na mnohých festivaloch v USA a Európe. V roku 2008 vydal svoje debutové CD „Returns“. V roku 2009 vyhral 1.cenu na prestížnej jazzovej súťaži Phillips International Jazz Competition a v roku 2010 získal 3.miesto v súťaži Jacsonville Jazz Piano Competition (Florida). Od roku 2013 je členom tria pražského kontrabasistu Roberta Balzara, s ktorým nahral dve CD „Discover Who We Are“ a „Vuja-Dé“.

Martin Valihora (1976) – slovenský hráč na bicie nástroje. Študoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a na Berklee College of Music v Bostone, USA. Spolupracoval s mnohými slovenskými i svetovými osobnosťami a kapelami ako Ron Affif, Jana Kirschner, Tony Grey, David Stein, Don Grusin, Hiromi Uehara, Dan Brantigan Quartet, Fermáta, Depart a Mezzoforte. Je laureátom Krištáľového krídla za rok 2011. Vystupuje a nahráva s vlastnými projektmi, ako sú Retroact Experience, NYC Unit a Funkpunk Project. Od roku 2005 organizuje podujatie One Day Jazz Festival a je tiež majiteľom bratislavského hudobného klubu Music Gallery. diskografia s Hiromi: Brain (2004), Spiral (2006), Time Control (2007)

 

Michal Bugala (1982) slovenský gitarista, skladateľ.Vyštudoval hru na gitare na Jazzovom Inštitúte Universität fur Musik und darstellende Kunst v Grazi. Člen hudobných skupín: FuseJazz, Juraj Griglák Company a “Bass Inferno”, Martin Valihora Group, FunkPunk Project, Oskar Rózsa Partnership Unlimited. Od roku 2008 vedie vlastnú formáciu Michal Bugala Group, ktorej členmi boli špičkoví slovenskí i zahraniční hudobníci: Juraj Griglák, Dušan Novakov, Milan Nikolić, Tomáš Gajlík, Radovan Tariška, Štefan Bartuš, Klaudius Kováč and Peter Solárik. Spolupráca s: Victor Bailey, Eric Marienthal, Gary Husband, Mark Mondesir, Andy Middleton, Harry Sokal, Mark Kelley, Poogie Bell, Howard Curtis, Jure Pukl, Martin Reiter, Klemens Marktl, Jacqueline Patricio, Herbert Pirker, Lazaro Cruz, Vicente Archer, Damion Reid, Reuben Rogers. Nahral niekoľo albumov pod vlastným menom

Lukáš Oravec (1988) slovenský trumpetista a skladateľ. Po absolvovaní Konzervatória v Žiline bol prijatý na Royal Academy of Music Aarhus (DK) (2008/2009). V štúdiu pokračoval na Janáčkovej akademii múzických umění v Brně (CZ) (2009/2010). Nasledovala stáž na Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego Katowice (PL) (2010/2011). V roku 2011 bol prijatý na  bakalára jazzovej katedry Janáčkovej akademii múzických umění v Brně. V roku 2013 úspešne prijatý na jazzovú katedru Master of Arts City of Vienna University (AT). Dnes je študentom magisterského štúdia jazzovej katedry JAMU. Spolupracoval v mnohých bigbandoch a projektoch ako RAMA Big Band (DK), Orchestra Mila Suchomela či CZ/SK Big Bandu Matúša Jakabčica. Od roku 2012 Je členom Big Bandu Gustava Broma. Toho istého roku zakladá svoj projekt Lukáš Oravec Quartet (SK/HU), s ktorým už má za sebou najvyššie ocenenie v súťaží nové tváre slovenského jazzu za „zrelý kolektívny výkon“. Debutový album „Introducing Lukáš Oravec Quartet“ vyhral cenu Esprit 2013 za najlepší jazzový album roku. Hosťuje a spolupracuje s československou, ale i zahraničnou jazzovou scénou, napríklad s  Radovanom Tariškom, Ondřejom Štveráčkom, Rick Margitzom, Andy Schofield,  Kalmanom Oláhom, Gábor Bollom, Vincentom Herringom a mnoha ďalšími.

workshop USA´15

Zdroj: LJD