Letné shakespearovské slávnosti 2016 od 27. júla do 16. augusta na Baratislavskom hrade!

Letné shakespearovské slávnosti Vás aj tento rok pozývajú na Bratislavský hrad.  Sú veľkým lákadlom Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2016. Najstaršou a najväčšou divadelnou prehliadkou pod šírym nebom v Európe je festival Letné shakespearovské slávnosti.

Prvýkrát bol uvedený v Bratislave v roku 2001 na Nádvorí VŠMU dvoma českými predstaveniami: Skrotenie zlej ženy a Márna lásky snaha. V roku 2002 sa festival presunul na Bratislavský hrad, kde sa koná doteraz. Patrí medzi najobľúbenejšie podujatia Kultúrneho leta. V lete 2016 na nádvorie zavíta slávna dráma o žiarlivosti, intrigách, ale aj vášni – Othelo (25. – 21. júla a 1. – 6. augusta 2016). Diváci tiež uvidia Sen noci svätojánskej a Dvaja páni z Verony. Festival sa pripravuje v spolupráci s JAY production.
IMG_8510_SS2016_credit_jan_vlk_dreamwolf

Othello

Termíny predstavení: 27. júla – 6. augusta 2016, o 20.30 h
Miesto: Bratislavský hrad, Bratislava
Vstup do hľadiska o 20.00 hodine

Othello – príbeh žiarlivého Maura, jeho milujúcej ženy Desdemony i zradného našepkávača Jaga, divákov aj tvorcov vzrušuje dodnes. Slávnu tragédiu naštudoval režisér Michal Vajdička. K tomuto titulu sa vracia po 20 rokoch, kedy ho prvýkrát inscenoval ešte počas štúdia na VŠMU. A čím ho práve táto inscenácia priťahuje ? „ Othello je hra o ľudských slabostiach. Priťahuje ma práve skúmanie a odhaľovanie vzniku týchto slabostí. Keď sa povie Othello, každý hneď povie, že je to o žiarlivosti, ale v Othellovi je oveľa viac tém. Napríklad frustrácia. A keďže momentálne žijeme frustrované životy v krásnej dobe, príde mi táto téma úplne aktuálna“, dodáva režisér.

IMG_8522_SS2016_credit_jan_vlk_dreamwolf

Preklad: Ľubomír Feldek, Martin Hilský
Réžia: Michal Vajdička
Scéna: Pavol Andraško
Kostýmy: Katarína Hollá
Hudba: Róbert Mankovecký

Účinkujú: Jozef Vajda, Veronika Kubařová, Ľuboš Kostelný, Rebeka Poláková, Daniel Fischer, Daniel Žulčák

Vstupenky 33 €, 22 €, 11 €

fss2016-01

Sen noci svätojánskej

Termíny predstavení: 8. – 12. augusta 2016, o 20.30 h
Miesto: Bratislavský hrad, Bratislava
Vstup do hľadiska o 20.00 hodine

Svadobná crazy komédia o večnom blúdení v lese vzťahov. Hra o lese, žiarlivosti, vášni a hlavne o čaroch kvetu Fialka lásky, vďaka ktorej vidieť, neznamená vidieť pravdivo. Spletitý dej podobný snu, kde jednotlivé postavy podliehajú kúzlu magickej letnej noci. Zrkadlo vývoja vzťahu od prvej zamilovanosti až po manželskú krízu. Nie je lepšie zomrieť ako Pyramus a Thisba, či Rómeo a Júlia skôr, než sa do vzťahu vkradne čas? Hra o lese, žiarlivosti, vášni a hlavne o čaroch kvetu Fialka lásky, vďaka ktorej vidieť, neznamená vidieť pravdivo.

IMG_8539_SS2016_credit_jan_vlk_dreamwolf

Preklad: Martin Hilský
Réžia, úprava: SKUTR – Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský
Choreografia: Jan Kodet
Hrajú: David Prachař, Vanda Hybnerová/Eva Vrbková, Csongor Kassai , Martin Písařík, Lukáš Příkazský / Petr Vančura, Hana Vagnerová/Zuzana Ščerbová, Zuzana Stavná , Marek Daniel, Josef Polášek, Václav Kopta, Soňa Páleníková, Pavel Blažek a ďaľší

Vstupenky 33 €, 22 €, 11 €

IMG_8585_SS2016_credit_jan_vlk_dreamwolf

Dvaja páni z Verony

Termíny predstavení: 13. – 16. augusta 2016, o 20.30 h
Miesto: Bratislavský hrad, Bratislava
Vstup do hľadiska o 20.00 hodine

Dvaja šľachtici veronskí je pravdepodobne Shakespearov dramatický debut. Má najmenšie obsadenie zo všetkých jeho hier a prvýkrát v nej použil zámenu identity, prevlek ženy za muža. Napriek tomu, že ide o ranú i menej známu hru, je to majstrovská komédia, plná rafinovaných humorných slovných hračiek a prudkých citových zvratov, v ktorej Shakespeare rozohral všetky struny svojho básnického a dramatického talentu. Inscenácia je plná hudby, javiskového pohybu a inteligentnej zábavy.

IMG_8638_SS2016_credit_jan_vlk_dreamwolf

Preklad: Ľubomír Feldek, Martin Hilský
Réžia a hudba: Peter Mankovecký
Účinkujú: Lukáš Vaculík, Ondrej Kovaľ, Zuzana Norisová, Milo Kráľ, Eva Kodešová , Ľuboš Kostelný, Otto Culka, Barbora Švidraňová, Cyril Drozda a ďalší

Vstupenky 33 €, 22 €, 11 €

——————-

Začiatky predstavenia o 20:30 hod. Vstup do hľadiska od 20:00 hodiny. Doporučujeme teplé oblečenie, deky organizátor nezaručuje ani nie sú v cene vstupenky.

V prípade zrušenia predstavenia platia nasledujúce pokyny: pokiaľ sa odohrá 60 minút predstavenia od jeho skutočného začiatku, je toto predstavenie považované za odohraté a nárok na žiadnu kompenzáciu nevzniká. Pokiaľ sa odohrá menej ako 60 minút z predstavenia, vzniká nárok na vrátenie vstupného. Vstupenky sa vracajú na mieste, kde boli zakúpené. Usporiadateľ si ďalej vyhradzuje právo predstavenie na 15 – 20 minút prerušiť a následne v ňom znovu pokračovať

Viac na: www.wshakespeare.sk

letne_shakespearovske_slavnosti_2016

Zdroj: Letné shakespearovské slávnosti / Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf