Lucie Bílá oslavuje jubileum: Na svoje narodeniny, 7. apríla vydá album HANA, ktorý nahrala na Slovensku.

Osemnásťnásobná česká zlatá slávica Lucie Bílá (7. apríl 1966) vydáva tento týždeň pri príležitosti životného jubilea zásadný album svojej kariéry s názvom Hana. Prelomovú nahrávku pripravila v spolupráci s tvorivým tímom na Slovensku.

Album predstaví na 3 výnimočných koncertoch v Bratislave. Len pár dní pred vypuknutím megašou Fifty Fifty si česká diva našla čas na slovenských novinárov a porozprávala o celom unikátnom projekte na tlačovej konferencii v Bratislave. Na konferenciu prijali pozvanie i hudobní producenti albumu Martin Šrámek a Andrej Hruška zo štúdia Littlebeat, producent a režisér bratislavských koncertov Jeffo Minařík, spoluautorka viacerých piesní na albume Hana Katka Knechtová a Celeste Buckingham, s ktorou Lucie Bílá nahrala na album progresívny rapový duet.

Projekt, pozostávajúci z albumu Hana a koncertov Fifty Fifty, je pre Slovákov a Slovensko takpovediac malým sviatkom, nakoľko ho česká spevácka legenda zverila do rúk slovenskému kreatívnemu tímu.

„Na Slovensko som si prišla po inšpiráciu. Nadýchnuť sa trošku čerstvého vzduchu. V Čechách som okúsila už množstvo spoluprác s mnohými umelcami a potrebovalo to už nejakú zmenu. Vďaka Jeffovi, s ktorým sa poznám z projektu Česko-Slovensko má talent, som sa obklopila ďalšími skvelými spolupracovníkmi na čele s producentom Martinom Šrámekom, čo je najväčší poklad, ktorý som si asi naozaj vysnívala,“ rozpráva. „Potom to ešte chcelo ženský element a ja sa veľmi teším, že sa ním stala Katka Knechtová, pretože sme spolu už dlhšie chceli spolupracovať. A Celeste je pre mňa také zjavenie, ktoré sa na albume objavilo a ja som pyšná na to, že tam je,“ dodáva Lucie Bílá na margo dám, ktoré na albume spolupracovali.

Album, ktorý vychádza vo vydavateľstve Supraphon 7. apríla, Lucie Bílá predstaví na troch koncertoch v Bratislave. Dva z nich budú v sobotu 9. apríla a tretí v nedeľu 10. apríla. „Koncert mal byť len jeden a nejak sa nám pekne rozmnožili a ja mám z toho, samozrejme obrovskú radosť. Teším sa aj na koncert v pražskej O2 aréne, ktorý začneme pripravovať hneď ako skončíme bratislavské koncerty. Každý z tých koncertov bude iný, ale oba ku mne patria. Ja hovorím, že v Bratislave bude „řádit“ Lucie, ale v Prahe si zaspieva Hana.“

Na čele ambicióznej koncertnej šou stojí slovenský režisér Jeffo Minařík. Ako prezrádza, koncerty sú vystavané produkčne tak náročne, že je nemožné s nimi cestovať. Sú teda neprenosné a i tým sú unikátne. „Ja som nikdy v živote nerobil väčší projekt. S Luckou sme o tom začali hovoriť už pred tromi rokmi a napokon sme postavili takú gigantickú šou, že sa nám nezmestila ani do Incheby. Preto bude napokon na Štadióne Ondreja Nepelu, kde vraj takto technologicky obrovská šou ešte nikdy nebola. Štyri dni pred koncertom budeme len stavať  scénu,“ prezrádza režisér. Na koncerte zažije premiéru i špeciálny nový zvukový systém, ktorý nám zaručí dokonalý zvuk. Na túto udalosť sa prídu do Bratislavy pozrieť hudobní odborníci z celého sveta, čo tiež dodáva celej akcii na jedinečnosti,“ dodáva.      

„S Luckou sme sa stretli na jednom podujatí, kde sa ma spýtala, či by som jej zložila pieseň,“ rozpráva Katka Knechtová, autorka rovnomennej titulnej piesne albumu Hana.  „Bola to pre mňa veľká výzva, a keď som sa zamyslela, akú skladbu by odo mňa mohla Lucka spievať, stále viac som myslela na Hanu, pretože Lucii Bílou všetci poznajú, ale tá Hana ktorá je jej súčasťou, nie je ľuďom až tak známa. A tak som písala o Hane. Pri rozhovoroch a telefonátoch s Luckou som mala tú česť, spoznať aj Hanu. A prišla som na to, že Lucie Bílá je pre mňa úžasná speváčka, ktorá už nemusí nikomu nič dokazovať, ale môže ukázať určité polohy práve tej Hany, ktoré ešte ľudia nepoznajú.“

Na albume Hana sa objaví i skladba s názvom Primadonna. Ako prezrádza Lucie Bílá, pieseň pôvodne plánovala ako spoluprácu s niektorým zo svojich mužských kolegov. Zhodou okolností, však napokon napísala a narapovala demo k piesni v angličtine slovenská speváčka Celeste Buckingham a Lucii sa jej rap zapáčil tak veľmi, že zmenila plány a žiadneho speváka už do skladby neprizvala. „Tá pesnička vznikla úplnou náhodou. V jeden deň som zavolala Maxovi, že mám veľa nápadov a potrebujem ísť do štúdia a skladať. Vtedy som ani nevedela, že robí album Lucke. A tak som prišla za ním, začali sme skladať, a jeden z Maxových nápadov v ten večer bol, aby som skúsila narapovať v angličtine časť Luckinej skladby. A podarilo sa,“  hovorí Celeste o svojej rapovej premiére.

„Celá naša spolupráca s Luckou vznikla cez Jeffa, s ktorým sa poznáme od nášho účinkovania v šou X Factor, kde sme boli ako produkčný tím Celeste. Pôvodne sme začali s ním začali pripravovať piesne na koncert Fifty Fifty a dopadlo to tak, že sme napokon robili celý album Hana,“ hovorí producent albumu Martin Maxo Šrámek. „Prizvali sme k spolupráci Katku Knechtovú, pretože sa nám veľmi páči, ako skladá. Okrem toho treba spomenúť ďalšieho člena tímu, Ľubora Umelca Priehradníka, ktorý je naším mentorom a spolu s nami sa taktiež podieľal na albume.“ Ako dodáva Maxov kolega Andrej Hruška, „asi najnáročnejšia časť v celom procese nahrávania albumu, bola transformácia anglických demo textov do finálnych českej podoby.“ Aj s tým si však v Littlebeate rýchlo poradili. „Pri spolupráci s Luckou Bílou som sa veľa naučil. My dvaja sme si na začiatku na seba chvíľu zvykali, ale potom sa to prelomilo a zrazu to išlo samo. Už sme si začali rozumieť tak dobre, že sme nepotrebovali ani slová. Len som sa na ňu pozrel a ona už vedela, čo jej chcem povedať. Preto veľmi dúfam, že toto nie je náš posledný spoločný projekt,“  dodáva na záver Martin Maxo Šrámek.

Vstupenky na bratislavské koncerty Lucie Bílej sú v predpredaji TU: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=60172

(TAK MĚ TADY MÁŠ – Hudba: Martin Šrámek, Katarína Knechtová, Andrej Hruška, Text: Petr Harazin, Štěpán Petrů, Vydavateľ: (P): 2016 SUPRAPHON a.s., ISRC: CZA161601402)

1603_LB_HANA_Cover_1500x1500_02

Zdroj: SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON 2016