Mad Max: Zbesilá cesta … prichádza monumentálna jazda

Post-apokalyptický vypriahnutý svet plný prachu, rozľahlých púští, kde padol a zanikol mocenský ekonomický systém, má už zaužívané svoje tradície, žije sa tu v biede, pod útlakom mocných, zvrhlých vodcov. Vzniknuté klany na čele s oplzlými vodcami držia ostatných na dištanc od potrebných nevyhnutných vecí pre život.

Zvrhlé tradície založené na výmennom obchode medzi susediacimi kmeňovými vodcami, sa tu pokúsi prekaziť rebelka Furiosa (Charlize Theron), tá odkloní konvoj prevážajúci vzácnosti vodcu Immortana Joa. V tej chvíli sa spustí zbesilá jazda a boj o život, našťastie sa Furiose do cesty pripletie nevyspytateľný šialený Max (Tom Hardy)…

Mad Max (2)

Na staré kolená sa režisér George Miller prekonáva a ponúka nám ABNORMÁLNE NESKUTOČNÉ ŠIALENSTVO!!! Nie že by doteraz jeho filmografia nemala nejaké tie klenoty ale teraz čo predviedol doslova vyráža dych! George Miller ako tvorca kultovej série Šialený Max (Mad Max, 1979/ Mad Max 2: The Road Warrior, 1981/ Mad Max Beyond Thunderdome, 1985) z vtedajšou začínajúcou hereckou hviezdou Melom Gibsonom, stvoril bizardný post-apokalyptický svet, ktorý zanechal v kinematografii razantnú stopu a doteraz má svoje neotrasiteľné miesto. Po tomto úspechu ale diametrálne zmenil svoje filmové portfólium a venoval sa skôr uvoľnenej rodinnej zábave a ponúkol svetu filmy ako Prasiatko Babe v meste (Babe: Pig in the City, 1998) alebo úspešný animovaný film Happy Feet (2006) ocenení aj Oscarom. Našťastie ale po dosť dlhej prestávke sa k tejto post-apokalyptickej téme vrátil a asi nikto nečakal že bude prekonávať sam seba, aj keď už samotné ukážky na film dokázali výdatne navnadiť.

FURY ROAD

V tomto novom pokračovaní s veľmi štedrým rozpočtom, vsadil na niekoľkých známych hercov ale nikto z nich zas nebol až taký veľký ťahák, ktorý by len vďaka menu pritiahol davy filmových fanúšikov. Skôr išlo o hercov ktorý sa dokážu svojim úlohám naplno odovzdať, tak ako to kedysi predvádzal Mel Gibson, tento krát ho nahradil výborný Tom Hardy.

Mad Max (6)

A aj keď dialógovo to nie je z jeho strany žiadna smršť, tak nám to po celý čas vynahrádza pri svojej zádumčivej postave svojou obratnou gestikuláciou a fyzickým zápalom pre danú postavu a veru má sa čo oháňať. Okrem iných postáv tu vynikne hlavne vodcovská Furiousa Charlize Theron a uletený Nicholas Hoult, obidvaja ako plejáda ďalších postáv si viditeľne slušný čas odbili u maskérov. A nevyhneme sa tu ani množstvu doslova bizarných postáv v podobe nechutne pokrútených tvári alebo ohyzdných tiel, či iných ponúknutých úchylných nechutností, doslova je to špinavé do mrku kosti ale všetko toto zhnusenie tu zapadá, tak ako má a dotvára to tu ten správny podmaz.

Mad Max (3)

Pravda na nudu tu nie je priestor, aj keď príbehovo to nemá žiadne veľké odbočky, ide prevažne o nadmerne dynamickú jazdu v doprovode s burácajúcou hudbou od skladateľa Junkie XL. Neskutočnú atmosféru tu spravia kaskadérske kúsky, naháňačky na tých najčudnejších autách, veľkolepé výbuchy, úžasná dravá a účelová kamera, obrazovo to ešte efektne dokresľuje 3D rozmer a celkovo film ovplíva výpravnosťou aká sa už v dnešnej dobe moc nevidí, v podstate tu nie je čo vytknúť, doslova pedantne vyšperkovaný film po všetkých stránkach. A také počítačové triky sú pre tento film skôr len takou vedľajšou kulisou, doplnkom ktorý nebije do očí ako v novodobých vysokorozpočtových filmoch, stará poctivá filmárčina tu má svoje čaro a veľkým plusom pre daný film. Osobne by som najradšej Oscara za réžiu videl v rukách George Millera, za toto čo predviedol by si ju jednoznačne zaslúžil!

Hodnotenie filmu: 100%
Originálny názov filmu: Mad Max: Fury Road
Komerčný ohlas filmu Mad Max: Zbesilá cesta (k 23.08.2015):
Rozpočet: $150 miliónov
Otvárací víkend v USA: $45,428,128
Tržby v USA: $152,898,243
Tržby mimo USA: $221,100,000
Tržby Celosvetovo: $373,998,243

Mad Max (1)

V Slovenských kinách od: 14.05.2015

napísal: Matúš Gajdošech
maximusfilm