Malý braček, veľký problém.

Dobrodružný príbeh o smelom sobíkovi Nikovi, ktorý odvážne hľadal svojho otca – jedného zo sobov svetoznámej letky Santa Clausa má svoje pokračovanie.  9. januára prichádza do slovenských kín Niko 2. 

Niko žije celý svoj život iba so svojou matkou Unou a veľmi túži, aby sa jeho slávny otec Prancer, ktorý ho naučil lietať vrátil domov a všetci spolu žili ako „normálna“ rodina. Ale to sa stále nedeje. Po jednom spoločnom víkende s otcom pripraví Una Nikovi nemilé prekvapenie.

NIKO2_Family 4

Nikovi sa otočí celý svet hore nohami. Una sa mu prizná, že stretla príjemného, úplne obyčajného a veľmi dobrého soba Lennyho, s ktorým sa rozhodla žiť a za ktorého sa rozhodla aj vydať. A to nie je všetko. Lenny má malého syna Jonyho. Vyzerá to teda tak, že sa Niko dočká vytúženej rodiny, ale žiaľ bez svojho hrdinského otca. Niko tak ale už nebude jediným, obletovaným a rozmaznávaným synom a bude musieť žiť s cudzími sobmi. Bude musieť prijať rolu nevlastného brata a syna. Toto predsa nebol jeho sen.

Niko je urazený a nahnevaný, pretože si ho nikto nevšíma a každý sa mazná iba s malým Jonym. Najhoršie na tom je však to, že Jony je naozaj veľmi milý. Niko ho musí vziať medzi svojich priateľov, ukázať mu okolie a musí sa s ním navyše aj hrať. Počas hry na skrývačku v hustom lese si Niko iba tak pomyslí aké by bolo úžasné, keby Jony zmizol. A ako sa vraví: „Buď opatrný k svojim prianiam.“ Jonny naozaj uprostred hry zmizne.

NIKO2_Niko and Julius

Unesú ho obrovské orly, ktoré sa spojili s bielou Vlčicou, sestrou čierneho vlka, ktorého Niko porazil posledné Vianoce. Orly chcú získať kontrolu nad slávnou letkou Santa Clausa a Vlčica im sľúbila, že im s tým pomôže, ale iba ak jej pomôžu pomstiť jej brata. Hlúpe orly si jej plán poplietli a namiesto Nika uniesli Jonyho.

Niko sa aj napriek tomu, že sa cíti urazený, vydá na cestu divokou prírodou aby našiel a zachránil svojho malého brata. Na jeho veľké šťastie počas cesty stretne starého, nevrlého a poloslepého soba Tobiáša, ktorý ako neskôr zistí bol tiež členom slávnej letky sobov Santa Clausa. Teraz žije úplne sám. Celý svoj život zasvätil práci a tak dnes nemá rodinu. S Tobiášom, a starými priateľmi Sagou, veveričkou Júliusom a líškou Vilmou sa Niko vydáva zachrániť brata a letku, ktorá je v ohrození. Postupne začína vidieť svoju novú rodinu inými, novými očami. Možno sa mu splní oveľa viac ako si prial…

NIKO 2 / Little brother, Big touble: A Christmas Adventure /
Premiéra 9.1. 2014

réžia Kari Juusonen, Jorgen Lerdam
scenár Martein Thorisson, Hannu Tuomainen

v slovenskom znení JAKUB JANÁK, PATRIK ŽIARAN, DUŠAN KAPRÁLIK, BORIS FARKAŠ, TÁŇA PAUHOFOVÁ, ZUZANA PORUBJAKOVÁ, RENÁTA RUNDOVÁ, MIROSLAV TRNAVSKÝ, MARTIN KAPRÁLIK, IVO GOGÁL, MIŠKA HANUDELOVÁ, JURAJ PREDMERSKÝ, PETER MAKRANSKÝ, TOMÁŠ HORVÁTH, ŠTEFAN KOŽKA

krajina pôvodu Fínsko/Nemecko/Dánsko/Írsko
rok výroby 2012
žáner animovaný
odporúčaná prístupnosť MP
jazyková verzia slovenský dabing
dĺžka 75 min.

B1_68x98_NIKO2 SK

Zdroj: Intersonic, s.r.o.