Martin Geišberg vydáva nový album V jabloňovom kraji a ide na turné.

Martin Geišberg vydáva po 12 rokoch aktívneho koncertovania prvý pesničkový album V jabloňovom kraji, na ktorom sa spolupodieľal klavirista Daniel Špiner. Novinka vychádza pod ich spoločným názvom Sandonoriko a obsahuje trinásť piesní. Booklet nakreslila Elizabeth Wittgruberová, manželka Martina Geišberga. Momentálne sú s novinkou na koncertom turné.

 „Najradšej mám živé hranie, keďže som spontánny divadelný hudobník, ktorého zaujíma všetko okolo toho a preto je pre mňa ťažké byť zatvorený v stúdiu, kde sa cítim odrezaný od toho, z čoho beriem inšpiráciu,“ vysvetľuje Martin Giešberg, prečo sa na jeho nahrávku čakalo tak dlho. Priznáva, že album vznikal v štúdiu veľmi rýchlo. „Boli to také trojdňové návaly, malo to rýchly spád, na čom má najväčší podiel Danko Špiner, ktorý do štúdia prizval Miška Fedora na bicie a Miška Šelepa na kontrabas. V minulosti mi chýbal takýto hybný moment a aj preto sa to podarilo.“ Album nahrávali s s Patrikom Pačesom.

Album obsahuje trinásť piesní, z ktorých už mnohé boli hotové len neboli doposiaľ nikdy vydané, aj keď ich Martin Geišberg hrával na koncertoch. „Niektoré budú poslucháči poznať, hoci nesúvisia s mojou predošlou tvorbou. Jediná známa vec je Dušička. Veľa textov vzniklo v poslednej dobe a sústredí sa najmä okolo mojej rodiny a toho, kde som žil posledné dva roky a čo som zažil. Táto tématická jednoliatosť je zaujímavá aj pre mňa, pretože sa mi nikdy nestalo, aby som napísal veľa pesničiek naraz na základe niečoho čo ma ovplyvnilo.“

Definitívna podoba piesní vznikla na základe Geišbergových hudobných nápadov, ktoré s Danielom Špinerom dotvorili pri spoločnej improvizácii. Až na hotové melódie vznikli poetické texty, ktoré nesú prvky magického realizmu. „Potenciál týchto pesničiek je v improvizácii, ktorú máme radi a robíme to aj na koncertoch medzi jednotlivými skladbami.“

Hudobníci sú s novinkou na aktuálnom koncertnom turné a čaká ich ešte sedem zastávok. Na prešovskom koncerte uviedla album do života Katka Koščová. Fanúšikovia sa môžu tešiť ešte na dva krstné koncerty. Už tento piatok 2.6. uvedie nahrávku do života Táňa Pauhofová v Bratislave a 9.6. Marek Geišberg v Martine. Okrem toho vystúpia hudobníci 1.6. vo Zvolene, 3.6. v Trenčíne, 11.6. v Ružomberku, 18.6. v Pezinku a 28.7. V Poprade.

Martin Geišberg a Daniel Špiner na Sandonriko Tour:
1.6. Zvolen, Čajovňa na Zámky (hosť: Nany)
2.6. Bratislava, Divadlo pod Kostolom – KRST (krstná mama Táňa Pauhofová, hosť Patrik Pačes)
3.6. Trenčín, Café Sládkovič
9.6. Martin, Barmuseum – KRST (krstný tata Marek Geišberg)
11.6 Ružomberom, Synagóga
18.6. Pezinok, Mlsná Emma
28.7. Poprad, Námestie

redakciu informoval Edo Kopček, PR manažér
foto: Dominik Dubec a Vlasto Slávik