Michalovskí Iconito vydávajú svoj prvý album i šiesty videoklip.

Svoj debutový 12 pesničkový album Človek a Klaun a s ním už svoj šiesty videoklip pustila v týchto dňoch do sveta michalovská skupina Iconito. Pod dohľadom košického producenta Petra Malinovského ho Iconito natočili v Recording Studiu na Jazere vo Vinnom v zložení Kristián Dufinec (gitara, ústna harmonika, spev), Martin Bertič (sólová gitara), Michal Choma (basa, spev), Ondrej Choma (akustická gitara, perkusie, spev), Lukáš Farbár (bicie, perkusie) a Róbert Hvostaľ (klávesy, spev).

„Stala sa nám veľká vec. Ako jedna z mála slovenských kapiel sme podpísali zmluvu s obrovským americkým vydavateľstvom Warner Music. Toto tretie najväčšie vydavateľstvo na svete nám dalo príležitosť a my sme sa jej samozrejme chytili všetkými desiatimi“, teší sa líder kapely Kristián Dufinec, „Určite zaujal aj folklór ku ktorému sme mali vždy blízko. Nájdete ho v našej hudbe i klipoch“, prezradil Kristián, inak sólista súboru Lúčnica to, čím vydavateľstvo zaujali. „Okrem toho zavážilo aj naše víťazstvo v pesničkovej súťaži Košický zlatý poklad, ktorú sme vyhrali ešte pod našim starým názvom Incognito“, hovorí spevák.

Iconito

Debut tejto mladej kapely vznikal od marca 2014, keď dala von svoju prvú skladbu Chcem zmenu. „Práve táto skladba našliapla našu ďalšiu tvorbu a smer ktorým sa teraz uberáme, preto nechýba na cédečku“, vysvetľuje. „Nebránime sa tvorbe širokospektrálneho žánrového diapazónu a rôznorodej tematike od politiky, lásky až po recesiu. Toto všetko náš album obsahuje. Verím že si v ňom každý nájde aspoň obľúbenú pasáž, časť skladby alebo aj odkaz“, teší sa Kristián.

Album je o dvoch tvárach človeka. Na jednej strane je tu človek, ktorý sa snaží žiť plnohodnotne a prekonáva prekážky a na druhej strane hedonista užívajúci si slasti života bez námahy. „Prvá časť albumu nazvaná Človek je zložená z tvrdších skladieb s vážnejšou tematikou. Ďalších šesť popovejších, uvoľnenejších piesní tvorí druhú polovicu albumu nazvanú Klaun“, rozobral Kristián filozofiu cédečka.

Súčasne s albumom vyšiel aj klip ku skladbe Čiernobiela. Režisérom a scenáristom minimalistického videa natočeného na Zemplínskej Šírave je Kristián, ktorý o klipe povedal: „Tento klip neobsahuje žiadne klišé a nekončí happy – endom, ale vystihuje dnešnú dobu takú, aká je…“

„Pieseň Čiernobiela je o dvoch stranách mince. O situáciách do ktorých sa každý človek v živote raz dostane. Na križovatke si musí vybrať či pôjde vľavo alebo vpravo. Ani jedna možnosť nemusí byť správna, ale ani jedna nemusí byť zlá“, hovorí. „Na dvoch stoličkách sa sedieť nedá a tak skôr či neskôr musí učiniť rozhodnutie, pri ktorom o jednu z nich príde. Každý risk aj zisk niečo stojí. Niečo stratíš a niečo nové získaš, presne tak ako je to aj v živote.“

Ak by muzikanti z Iconita tvrdili, že sa nechcú presadiť a byť hraní v rádiách, klamali by. „Každý, kto tvorí vlastne dielo chce aby sa o ňom vedelo a inak to nie je ani v našom prípade. Snažíme tvoriť plnohodnotne, nie prvoplánovo a hlavne chceme zanechať posolstvo. Ak čo i len jediný človek nájde podstatu a pravdu v tom o čom píšeme či spievame, tak to pre nás má zmysel a my cítime radosť i zadosťučinenie. Nie je krajšieho pocitu pre interpreta, ako počuť cudzieho človeka rozprávať jeho text či spievať jeho melódiu“, vraví Kristián.

Čerstvú slovenskú novinku Človek a Klaun pokrstia 27.augusta 2016 v Michalovciach na Festivale My sme Mi krstní otcovia Milan Junior Zimnýkoval a Marián Čekovský na koncerte Iconita o o 16.30 hod.

Cover CD

Zdroj: Natália Novotná
Foto Martin Kleibl