Mikulášsky Jazzový Festival 2013 predstaví aj Triango Petra Breinera, AMC Trio či Michala Bugalu.

Poďte sa s nami ponoriť do sveta hudby na 9. ročníku jediného jazzového festivalu na Liptove! Mikulášsky Jazzový Festival 2013 bude počas troch večerov od 19. do 21. júla 2013 hostiť kapely a hudobníkov prevažne zo Slovenska, no mená to budú naozaj svetové.

Úvodný večer otvoria Conspirative Theories čerstvého finalistu celoeurópskej súťaže RIGA JAZZ STAGE 2013, speváka Samuela Hošeka, ktorý spolu so skúsenými hudobníkmi (Nikolaj Nikitin, Peter Preložník a ďalší) predstaví jedinečný progresívny projekt obsahujúci repertoár v modernom nujazzovom a neosoulovom štýle. Na “konšpiračné teórie” nadviaže famózne prešovské AMC Trio, ktoré tento rok oslavuje neuveriteľných 20 rokov na medzinárodnej jazzovej scéne a spolu s fenomenálnym talianskym gitaristom Ruggerom Robinom nám predstaví svoj čerstvo vydaný nový album.

Sobota bude patriť predovšetkým klavíru. Na úvod zaznie projekt troch výnimočných a generačne spriaznených slovenských jazzových klaviristov v zložení Ondrej Krajňák, Klaudius Kováč a Ľuboš Šrámek s názvom Three Pianos. Zlatým klincom sobotňajšieho večera a nepochybne aj jedným z highlightov celého festivalu bude projekt Triango svetoznámeho klaviristu, skladateľa a aranžéra Petra Breinera, jazzového huslistu Stana Palúcha a špičkového akordeonistu Borisa Lenka. Návštevníci festivalu si budú môcť vychutnať hudbu, ktorá spája vášeň iskrivého objatia z tančiarní v Buenos Aires, dedičstvo jazzovej improvizácie ale aj delikátne interpretačné majstrovstvo klasických koncertných siení.

Tretí hudobný večer na Liptove už tradične svojou dramaturgiou rozširuje žánrové hranice a obzory a inak tomu nebude ani tento rok. Nedeľu odštartuje energický progresívny rock a fusion, založený na mocnom groove štvorice s názvom Cieľová skupina, kde dychovú sekciu zastrešuje veterán hudobnej scény Marian Jaslovský. Druhý nedeľňajší koncert sa bude niesť v znamení akustického, miestami poetického a často tiež energického folku štvorčlennej kapely Bloom s neopakovateľným hlasom speváčky Barbory Drahovskej. Záverečné vystúpenie a vyvrcholenie deviateho ročníka festivalu bude patriť hudbe, za kompozíciou ktorej stojí čerstvý držiteľ ceny Esprit 2012 Michal Bugala. Jeho New Trio spolu s Martinom Valihorom a kontrabasistom, ktorý bude prekvapením dá za festivalom bodku v podobe koncertu plného nefalšovaného jazzu, originálnych kompozícií a živých improvizácií.

Koncerty začínajú každý deň o 19:00 (nedeľa 18:30) a program trvá obvykle do neskorého večera za konštantného dopĺňania energie živelnými jam sessions. Chýbať nebude tradične kvalitný zvuk, uvoľnená komorná atmosféra, dobré jedlo a pitie a predovšetkým špičkový jazz! Ak ešte váhate, pozrite si ako vyzeral uplynulý ročník jazzového sviatku na Liptove: https://youtu.be/6j1eSKYzXK4.

Lístky: prvých 50 permanentiek v zvýhodnenej cene 20€ v predaji online na www.predpredaj.sk. Viac informácií o festivale na www.mjf.sk a www.facebook.com/mikulasjazzfest.

Zdroj: Organizátor