Moderátor Jozef „Dodo“ Kuriľák spieva o svadbe, v klipe sa oženil a na skladbách dokonca spolupracuje s Ivanom Táslerom.

Jozef Kuriľák je, napriek tomu, že hudbe sa venuje už od detstva, známejší ako televízny a rozhlasový moderátor. Málokto vie, že už vyše 13 rokov spieva s orchestrom Bratislava Hot Serenaders. Teraz sa rozhodol nahrať jazzové piesne rokov minulých aj sólo a spolupracuje na nich s hudobným producentom a muzikantom Ivanom Táslerom.

Kuriľák sa už roky venuje interpretácii starých jazzových hitov svetových, slovenských i českých autorov. V tomto duchu sa nesie aj jeho súčasné pôsobenie na hudobnej scéne. Prvou skladbou, s ktorou sa v uplynulých dňoch odprezentoval, je I’ll Dance At Your Wedding z roku 1947 (hudba: Ben Oakland, text: Herbert Magidson). Tú mali v minulosti v repertoári aj umelci zvučných mien ako Buddy Clark, Bing Crosby či Frank Sinatra. Pri nahrávaní piesne Kuriľák spolupracoval so známym hudobným producentom Ivanom Táslerom, muzikantmi z kapely IMT Smile a saxofonistom a klarinetistom Pavlom Hoďom.

S Jozefom sa poznáme už dlho. Vždy túžil nahrávať aj veci mimo orchestra, tak sme si povedali prečo nie? V poslednej dobe s kapelou skúšame nové veci, ktoré sme predtým nerobili (napr. muzikál Jesus Christ Superstar), preto ma lákalo aj toto tzv. retro.  Myslím, že práve hudba, ktorej sa Jožko venuje, má u nás svoju históriu a veľký potenciál. Aj on ako spevák,“ vyjadril sa k tejto spolupráci Ivan Tásler, ktorý sa postaral o nový zvuk skladby.

Hudba, ktorej sa Jozef venuje, si vyžaduje istú distingvovanosť a k tomu primerané oblečenie – smoking, v ktorom je zvyknutý vystupovať. Nebráni sa však aj modernejším úpravám skladieb. „Obdobie, z ktorého hudbe sa chcem venovať, by som nešpecifikoval. Lebo skladby, ktoré stoja za to si ich zaspievať a púšťať, sú pre každého z nás vždy z rôznych období, preto neškatuľkovať sa žánrom či obdobím vnímam ako výhodu. Dokonca, keď sa objaví nová pieseň, ktorá by mi sadla, prečo neskúsiť prespievať i tú? A možno časom prídu na rad aj autorské skladby,“ uvádza.

Videoklip, požiadanie o ruku a svadba

K piesni, ktorej text je o svadbe, dokonca Kuriľák s Táslerom a jeho manželkou Annou natočili aj videoklip počas spoločného výletu v Las Vegas – meste hazardu a náhodných svadieb.  Okrem Jozefa v ňom účinkuje jeho kamarátka Michaela, ktorá hrá nevestu.

A keďže svadbe by mali predchádzať aj zásnuby, dvojica si ich, aj keď len fiktívne a pre účely klipu, strihla na palube lietadla cestou do USA. „Bolo to to najbláznivejšie, na čo som sa v živote podujal. Celé lietadlo nám tlieskalo a gratulovalo a my sme sa nemohli prestať smiať. Až do konca letu sme museli hrať zamilovaný pár, aj keď sme s Miškou len dobrí kamaráti,“ spomína na fiktívne požiadanie o ruku Kuriľák.

Neostalo však len pri jednej nahrávke. Na hudobnom serveri SoundCloud je už teraz k vypočutiu okrem skladby I’ll Dance At Your Wedding aj ďalšia z dielne tvorivého tímu Kuriľák – Tásler s názvom Ja sa neviem nikdy hnevať.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/148856276″ params=“auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true“ width=“100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Hudobná biografia – J. Kuriľák

Jozef Kuriľák je rodák z Košíc. Hudba mu učarovala už v útlom veku. Začínal v detskom speváckom zbore, popri tom hral na trombón v orchestri Ľudovej školy umenia, neskôr počas strednej školy v Komornom orchestri. Skúsil viacero žánrov – zborový i chrámový spev, folklór, operu i jazz. Láska k hudbe ho priviedla k štúdiu výroby hudobných nástrojov v Českej republike. Popri maturite z hudobnej výchovy úspešne absolvoval aj štátnicu z ladenia klávesových nástrojov. V dospelosti sa začal sústrediť sa hudbu 20., 30. i 40. rokov, ku ktorej ho pritiahli čierno-biele filmy pre pamätníkov s Františkom Krištofom Veselým, Oldřichom Novým či Vlastom Burianom, neskôr aj Ondřejom Havelkom. I keď je viac známy ako televízny a rozhlasový moderátor, už vyše 13 rokov spieva v orchestri Bratislava Hot Serenaders. V tomto roku sa rozhodol nahrať piesne aj mimo domovského orchestra, v produkcii hudobníka Ivana Táslera. Prvou štúdiovou nahrávkou v podaní Jozefa Kuriľáka je skladba z roku 1947 I’ll Dance At Your Wedding, ku ktorej v Las Vegas natočil aj videoklip. Zároveň plánuje svoj koncertný repertoár rozšíriť aj o mladšiu hudbu, naďalej interpretovanou v pôvodnom jazzovom štýle, ktorý mu je blízky. Inšpiráciu čerpá v umelcoch, akými boli Bing Crosby, Nat King Cole či už spomínaný F. K. Veselý.

Facebook: https://www.facebook.com/jozefkurilakmusic

Zdroj: Anna Tásler-Onderková – PR Manager