MORAVIA MUSIC FEST – 9.ročník mezinárodního hudební festivalu v Brně 10.10. – 28.11.2016!

Programovou star se pro 9. ročník mezinárodního jazzového festivalu stalo britské vokální trio The Puppini Sisters. Hlas těchto tří okouzlujících dam pravidelně zní z reproduktorů v mnoha oblíbených barech a klubech po celém světě a na svém kontě mají „platinově“ úspěšnou spolupráci s Michaelem Bubbléem. Budou tak v pořadí již třetím známým zahraničním hostem, který vystoupí s rezidenčním B-SIDE BANDem, jež v letošním roce slaví své 10. výročí. Vedle toho se mohou návštěvníci těšit na balkánskou turbodechovku Fanfara Transilvania nebo na hvězdy francouzské hudební scény Electro Deluxe, jež závratnou rychlostí zdolávají velká evropská podia.

Celková skladba letošního programu tak opět tíhne ke kouzlu big bandů, jež organizátoři festivalu v Brně silně podporují a rozvíjí. Festival si hudební nadšenci užijí opět dva měsíce (říjen a listopad 2016) a koncertními pódii bude rezidenční klub Metro Music Bar v centru jihomoravské metropole a multifunkční sál SONO centrum. Předprodej je již spuštěna.

mmf_2016_jan-smigmator_2

 

V rámci již 9. ročníku Moravia Music Festu bude na brněnských podiích k vidění a zejména tedy slyšení přes 140 hudebníků. Dramaturgie se po čtyřech letech opět zaměřuje na big bandy, ale i další velké žesťové ansámbly. Festival zahájí přední swingový zpěvák Jan Smigmator & Swinging Q (10. 10. Metro Music Bar). Brněnskému publiku představí své aktuální album Time to Swing a vedle slavných jazzových a swingových evergreenů zazpívá i novinky ze své vlastní autorské dílny. Jedním z největších taháků jsou galantní francouzští Electro Deluxe (21. 10. Metro Music Bar) v čele s charismatickým americkým zpěvákem Jamesem Copleym, kteří jak sami říkají, jsou spíš Deluxe než Electro vhledem k jejich nevyhraněnému stylu.

mmf_2016_electro-deluxe

Ten je koktejlem elektro-jazzové hudby, přisprostlého soulu a funku s nádechem noblesy. V letošním roce vystoupí s repertoárem ze svého nového alba Circle, které vyjde čerstvě z lisovny teprve letos v září. V poslední době roste zájem o Balkán a kulturu tohoto regionu, proto se nelze divit oblibě balkánské gypsy dechovky. Tento směr na festivalu skvěle zastoupí kapela Fanfara Transilvania (12. 10. Metro Music Bar), jejíž název napovídá rumunský původ. Kapelu zdobí ocenění „Oskar Folkor Prize“ z Italského festivalu Mondiale del Folklore Gorizia.

mmf_2016_fanfara-transilvania_2

V letošním line upu nebyl opomenut rezidenční B-SIDE BAND bandleadera Josefa Buchty, který vystoupí s britskou trojicí okouzlujících dam – The Puppini Sisters (10. 11. Sono centrum). Pionýrky „swingpunku“, jež nastartovaly vlnu v retro stylu close-harmony skupin, mají mezi svými fanoušky samotného Prince Charlese či Cyndi Lauper. Na koncertě vystoupí jako speciální host Vojtěch Dyk, který s nimi zazpívá společný duet a kromě toho i několik sólových věcí s B-SIDE BANDem.

mmf_2016_puppini-sisters

Zajímavým programem festivalu pak bude dvojkoncert žesťových skupin Brass 6 & Bohemia Saxophone Quartet (7. 11. Metro Music Bar).

mmf_2016_brass6

Kromě excelentní interpretace nejrůznějších stylů a žánrů se mohou posluchači těšit na edukativní i vtipné vložky.

mmf_2016_bustav-brom_2

Plejáda big bandů, kterou budou moci návštěvníci na koncertech festivalu slyšet, rozhodně stojí za kompletní výčet: Gustav Brom Big band (17. 10. Metro Music Bar), jehož největší sláva v 60. letech minulého století sahala až za oceán.

mmf_2016_bratislava-hot-serenaders_2

Světová špička hot-jazzu Bratislava Hot Serenaders (21. 11. Metro Music Bar) pod vedením trumpetisty Juraje Bartoše, kterou pro tento večer ozdobí hlas elegána a nejvtipnějšího slovenského glosátora Milana Lasici.

mmf_2016_milan-svoboda_2

Dále Pražský big band Milana Svobody (14. 11. Metro Music Bar) s výhradně vlastními originálními kompozicemi, Big Band VOŠ Konzervatoře Jaroslava Ježka (31. 10. Metro Music Bar), kteří s sebou přivezou elán mladých entuziasmem nabitých jazzmanů v kombinaci s původním repertoárem, jehož autory jsou vedle Milana Svobody i vlastní členové orchestru.

mmf_2016_jaroslav-jezek_2

Profesionální jazzový orchestr Concept Art Orchestra (28. 11. Metro Music Bar) pod vedením průkopnické Štěpánky Balcarové se se svojí profilací na interpretaci hudby výhradně současných interpretů vyrýsoval tak, že za své album The Prague Six v loňském roce získal cenu Anděl v kategorii Jazz & Blues.

mmf_2016_concept-art

„Baví mě vídat šťastné tváře návštěvníků, kteří mají radost, že právě slyšeli něco nového, co je překvapilo a na co reagují slovy „Chceme je vidět znovu!“. Proto se nebráním čas od času v programu Moravia Music Festu zopakovat interpreta, na kterého při minulém koncertě přišlo publikum ze zvědavosti, aniž by tušili, jak hluboký zážitek si odnesou. Vždycky se mi líbil způsob kulturního života v Rakousku nebo v západnějších zemích, kde lidé tolik neřeší pouze slavná jména, ale rádi objevují nové věci a návštěvy koncertů jsou jejich běžnou a pravidelnou náplní večerů. Tento trend se k nám postupně dostává a pevně věřím, že bude jen a jen růst. Letos jsme se rozhodli jít opět trochu big bandovou cestou, která může takovému zvědavému publiku přinést nejen krásné, ale i nové a neočekávané zážitky.“ říká k letošní dramaturgii ředitel festivalu Josef Buchta.

Mezinárodní hudební festival MORAVIA MUSIC FEST každoročně představuje návštěvníkům široké spektrum špičkových hudebních interpretů z oblasti jazzové hudby a příbuzných žánrů. Festival má velice silnou mezinárodní účast. Z minulých ročníků můžeme jmenovat například Victora Baileyho (kytara, 2 ocenění Grammy), Ernie Watts (saxofon, ocenění Grammy), Kurt Elling (zpěvák označovaný za nejlepšího jazzového zpěváka v současné době na světě, držitel Grammy), bubeník Brian Blade, Scott Colley, Fred Wesley (držitel Grammy a dlouholetý trombonista Jamese Browna), Antonio Sanchez (čtyřnásobný držitel Grammy), Maceo Parker (americký saxofonista se svou kapelou – dle jeho slov nejštíhlejším orchestrem na světě), The King´s singers, kteří představili své netradičně jazzové album, polskou hvězdu Annu Mariu Jopek (PL), New York Voices (USA, držitele Grammy s 27mi letém působení na hudební scéně), kteří vystoupili s B-SIDE BANDem a v rámci koncertu pokřtili novou jazzovou instrumentální desku B-SIDE BANDu s názvem Meeting point, světově proslulí TAKE 6 (USA, 10 cen Grammy a kritikami považováni za nejlepší vokální skupinu na planetě) a další.

Vstupenky na jednotlivé festivalové koncerty jsou v předprodeji na GoOut.cz i v obvyklém kamenném předprodeji Indies (Poštovská 2). Více informací na www.moraviamusicfest.cz a sociální síti Facebook.

mmf_2016_celoprogram_2

Zdroj: MORAVIA MUSIC FEST