Multiinštrumentalista Miloš Železňák prichádza s novinkou Čas.

Interpret, ktorý hľadá niečo nové. Gitarista, skladateľ a príležitostný spevák Miloš Železňák patrí k odhodlaným experimentátorom s vlastným hudobným výrazom. Potvrdzuje to aj novinkou Čas, ktorá vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond. 

„Nápad vznikol dávnejšie, keď som sa dostal k básňam Jána Litváka zo zbierky Marhuľový prútik. Sú to krátke štvorveršové básne na východnú tematiku. Sú z obdobia Jankovho pobytu v Indii. Všetky sa svojou poetikou krútia okolo tejto cesty. Chvíľu sú tajomné a chvíľu priezračné, čisté a jednoduché. Čítal som si ich a hneď mi prišlo na um, že by bolo pekné urobiť taký album,“ opisuje okolnosti vzniku najnovšieho štúdiového CD Miloš Železňák. Hudobník nahral desiatku skladieb úplne sám. Výsledkom originálneho prístupu je nahrávka s uceleným zvukom a špecifickou atmosférou. Poézia Jána Litváka pôsobí ako tvorivý katalyzátor pre vznik intímneho hudobného sveta.

Železňák sa predstavuje v polohe multiinštrumentalistu, speváka aj producenta s citom pre autentický hudobný jazyk. Nahrávka zaujme aj netradičnou minutážou. Novinka Čas trvá 25 minút a jednu sekundu. „Minutáž odkazuje na minutáž dlhohrajúcej LP platne. Keď som urobil čo som chcel, povedal som si, že je to všetko, čo som chcel povedať,“ vysvetľuje uznávaný inštrumentalista. Samotný názov albumu vychádza z jednej z Litvákových básní. Rovnako ako názvy jednotlivých piesní. „Vybral som si tie, ktoré by som chcel zhudobniť. V každom texte, s ktorým robím, musím nájsť melódiu. To je vždy ten prvý impulz. Dve skladby boli urobené bez nástroja v ruke, prišiel som do štúdia a našiel som tóninu, ktorá mi sedela,“ dodáva k spontánnej tvorbe nového materiálu Železňák. 

Desiatka skladieb s meditatívnou atmosférou. Čas Miloša Železňáka môžu poslucháči vnímať ako protiklad k divokému tempu súčasnej spoločnosti. Exotické nástroje, obrazotvorná poézia Jána Litváka a jasne rozpoznateľný rukopis zaujímavej osobnosti domácej hudobnej scény. Nahrávku Čas ocenia najmä poslucháči s potrebou po intenzívnejšom kontakte s vnútorným svetom interpreta. Najnovší album Miloša Železňáka vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond. 

 

Ďalšie informácie o CD Miloš Železňák – Čas: https://www.musicaslovaca.sk/index.php?route=product/product&product_id=2761
FB profil Hudobného fondu: https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk?fref=ts

Zdroj: Hudobný fond