Muž z ocele – Nádej pre lepší zajtrajšok.

Planéta Krypton sa rúti do záhuby, jadro planéty sa rozpadá, stráca stabilitu, neodvratne vypukne vojenský konflikt pod vedením Generála Zoda(Michael Shannon), tento vojenský prevrat by mal určiť nový smer civilizácie na pokraji vyhynutia.

Vedec Joe-El (Russell Crowe) zavŕha vojenský akt, je si vedomí že Krypton má už svoje dni zúčtované a ako nádej pre prežitie svojej rasy posiela v záchrannom module svojho syna na planétu Zem. Ide o vyšpecifikované miesto vo vesmíre, kde by mal mať jeho syn Kal-El (Henry Cavill) tie najlepšie podmienky pre svoj rast osobnosti, schopností a sily, miesto kde by sa mohol stať novým svetlom, novou nádejou. Miesto kde by mal pomôcť vybudovať lepší svet, kde by nezavrhli cudzina z inej planéty. Komplikovaná cesta poznania sa začína.

Muz z ocele (11)

V skratke filmová história Supermana (1978-2006):

Filmový svet komiksových hrdinov si dlhé roky hľadal medzi filmovými fanúšikmi skutočné zázemie, svoje miesto. Každá dekáda v tomto žánri prináša nové výzvy, rôzne perspektívy, nové smery a nevyhnutné inovácie. Počiatočné trendy super hrdinov z konca 70.rokov a hlavne známej Supermanskej série prinášali úspech ako na hojdačka, pokiaľ prvé dva diely (1978,1980) režiséra Richarda Donnera mali obrovský úspech, tie nasledujúce (1983,1987) všetko vybudované do základov zničili a doslova vymazali tohto hrdinu na dlhý čas zo strieborného plátna.

MAN OF STEEL

Neskôr nastal priestor predstaviť tohto super hrdinu aspoň na televíznych obrazovkách, kde postupne uspeli seriály Superman (1993,Lois & Clark: The New Adventures of Superman), či mládežnický poňatí Smallville (2001). Tieto seriáli aspoň z časti vydláždili cestu pre dlho pripravovaný kino projekt, na ktorom pohorel ešte v polovici 90.rokov režisér Tim Burton aby sa ho nakoniec ujal veľký fanúšik pôvodných filmov Richarda Donnera a tým vyvoleným bol nakoniec Bryan Singer. Veľká režisérska nádej ktorá mala už za sebou úspešný rozbeh komiksového sveta X-menov, mala rovnako tak dať nový lesk najznámejšiemu super hrdinovi. Film Superman sa vracia (2006, Superman Returns) navzdory kvalitám a zachovania trendu konca 70rokov už nezapadal do dnešnej doby a tak na vzdory obrovskému rozpočtu komerčne neuspel. Tento neúspech mal za následok, že sa opäť nad týmto hrdinom zlomila palica a už to vypadalo, že len ťažko sa niekto pustí do natáčania nejakého pôvodne sľúbeného pokračovania od Warner Bros. alebo dokonca nového reštartu.

MAN OF STEEL

O filme: Zrod nového Supermana – Muža z ocele, nebol vôbec jednoduchý a prešiel si cez zdĺhavý proces, projekt ktorý sa netvoril vôbec ľahko. Nový začiatok, vzkriesenie Supermana nakoniec pristálo v rukách Christophera Nolana ako hlavného producentského dozoru nad projektom. Nolan si za vyše desať rokov svojej tvorby vyslúžil neotrasiteľné miesto na piedestáli tých najlepších režisérov, jeho nekonveční prístup nadchol nespočet filmových nadšencov, jeho filmy si vydobyli neotrasiteľné miesto v kinematografii, rovnako tak jeho komiksová Trilógia o Temnom Rytierovi „Batmanovi“ a aj hlavne preto bol prizvaný na tento komiksoví projekt. A išlo sa na istotu aj ďalších spektrách, scenár tvoril skúsený David S. Goyer, hudbu aktuálna skladateľská špička Hans Zimmer a rovnako tak réžia si našla to správne uplatnenie u Zacka Snydera, ktorý doteraz vždy dokázal zo svojim úchvatným vizuálnym štýlom upútať určitú škáru fanúšikov. Takže už samotné tvorcovské zázemie mal nový Superman dosť silné.

Taktiež herecké obsadenie tvorí zvučný menoslov a poskladalo sa okolo skoro neznámeho predstaviteľa Supermana Henry Cavilla (známy predovšetkým z filmu Vojna bohov/2011,Immortals/). U mena kde spočiatku panovali obavy ako túto úlohu zvládne ale nakoniec treba uznať že tento výber bol správny, uspel, tento hrdina v ňom získal novú tvár, charakter, hodnoty. Následná priama súhra z hereckými legendami ako Russell Crowe (Jor-El) a Kevin Costner (Jonathan Kent), bola priam ideálna. A na ďalších postoch sa tiež nešetrilo známymi osobnosťami ako roztomilá Amy Adams ako Lois Lane, Diane Lane ako Martha Kent, krutý despota Michael Shannon ako General Zod, či Laurence Fishburne ako šéf novín Daily Planet Perry White. Okrem týchto známych tvári sa tu dobre uviedla aj neznáma Antje Traue ako Faora-Ul ako oddaná bojovníčka General Zoda.

MAN OF STEEL

Monumentálny film! Veru film vo svojej podobe vyráža dych, jeho poňatie a už samotný úvod prezentuje svoju veľkolepú výpravu, prepracovanie planéty Krypton strhne a učaruje, akcia je pompézna a nadmieru prehľadná, dynamická, k tomu všetkému ladí vizuálne poňatie. V rámci akcie a jej výpravnosti ide o vskutku silnú záležitosť, ktorá povyšuje tento film do tých najvyšších sfér, čím sa stáva nový Superman bravúrnou akčnou prehliadkou. Keď nám príbeh postupne servíruje delikátne boje pri prevzatí planéty Krypton, súboje v meste Smallville a takmer do základov zničenie mesta Metropolis. Príbeh naplno rešpektuje desaťročiami vytváranú mytológiu a dokonca ju krásne obohacuje. Dej dokáže byť roztomilý, hravý ale rovnako tak aj dramatický, tragický, čím príde aj na silné emócie. Sprievodná hudba sa vybrala novým smerom a zaužívanú hudobnú tému skladateľa John Williamsa vystriedal nový motív, ktorý je v rukách skladateľa Hansa Zimmera rovnako pôsobivý a silný, celková hudobná skladba filmu sa môže pýšiť originálnou témou.

Nového Supermana si užijú asi najviac fanúšikovia tohto hrdinu, ktorý už majú čo to odpozerané, poznajú daný svet, mytológiu, lebo v určitom zmysle tento film je aj poctou tomuto hrdinovi. Pre tých ktorý narazia na tohto hrdinu prvý krát, tak sa v deji určite nestratia, lebo všetko čo je treba je vysvetlené, ukázané, takže je dej prístupný pre každého a má čím nadchnúť, upútať.

MAN OF STEEL

Hodnotenie filmu: 100%
Originálny názov filmu: Man of Steel
Komerčný ohlas filmu Muž z ocele (k 22.12.2013):
Rozpočet: $225 miliónov
Otvárací víkend v USA: $116,619,362
Tržby v USA: $291,045,518
Tržby mimo USA: $371,800,000
Tržby Celosvetovo: $662,845,518

Poznámka: Komerčný úspech nakoniec otvoril cestu pre projekt vedení zatiaľ pod pracovným názvom Batman vs. Superman s premiérou na rok 2015, kde prudí fanúšikovské zmysly momentálne meno Ben Affleck ktorý by mal hrať Batmana.

pre porovnanie všetky kino filmy ohľadne témy Superman:
Superman(1978) zarobil Celosvetovo: $300,218,018  (Rozpočet: $55 miliónov) v dobe vzniku jeden z najdrahších filmov
Superman 2(1980) zarobil Celosvetovo: $133,000,000  (Rozpočet: $54 miliónov)
Superman 3(1983) zarobil Celosvetovo: $75,800,000  (Rozpočet: $39 miliónov)
Superman 4(1987) zarobil Celosvetovo: $19,300,000 (Rozpočet: $17 miliónov)
Superman sa vracia(2006) zarobil Celosvetovo: $391,081,192  (Rozpočet: $270miliónov) v rozpočte bolo zarátaných približne $50miliónov ktoré sa minuli pri nezdarenom pokuse Tima Burtona
Muž z ocele(2013) zarobil Celosvetovo: $662,845,518 (Rozpočet: $225 miliónov)

V Slovenských kinách od 20.6.2013
Na DVD a Blu-ray od 23.10.2013

Muž z oceli -DVD
Muž z oceli 3D+2D Futurepack – 2xBlu-ray
Muž z oceli 3D+2D kovové “S“ – 2xBlu-ray

Muz z ocele (12)

Napísal: Matúš Gajdošech