Najúspešnejšia textárka českej populárnej hudby, pani Jiřina Fikejzová oslavuje úctyhodné jubileum!

,,Tak pôvabná a svieža“ bola prvou piesňou kráľovnej českého textu pani Jiřiny Fikejzovej, ktorá sa 13. apríla dožila neuveriteľných 90 rokov! Narodeniny oslávila mimoriadnym večerom v divadle Viola, kde taktiež pokrstila CD výberu piesní so svojimi textami ,,Řekni, kde ty kytky jsou“.

Pani Jiřina Fikejzová sa narodila 13. apríla 1927 v Lomu u Mostu ako Jiřina Henzlová. Na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej vyštudovala psychológiu a sociológiu. V 50. rokoch bola šprintérkou československej národnej reprezentácie. Roky pracovala vo vydavateľstve Supraphon ako dramaturgička. Pôsobila ako členka odborných porôt rôznych domácich i zahraničných hudobných festivalov. Už ako študentka strednej školy sa začala venovať písaniu piesňových textov, spolupracovala s Karlem Vlachem a neskôr s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu.

Počas svojho života otextovala 240 piesní pre popredných českých spevákov. Vydavateľstvo SUPRAPHON prichádza s gratuláciou k jubileu pani Jiřiny Fikejzovej prostredníctvom nového výberu dvadsiatich dvoch skladieb „Řekni, kde ty kytky jsou“. Kompiláciu toho najlepšieho z celej tvorby zostavil pre svoju mamu muzikant Daniel Fikejz. Rozhodne to nebola ľahká úloha, ale nakoniec poslucháčov albumu čaká necelých 72 minút mimoriadneho zážitku! Od klasických hitov v podaní Karla Gotta (napr. Každý jednou velkou lásku potká), Heleny Vondráčkovej, Waldemara Matušku, Judity Čeřovskej, Marie Rottrovej až po nové verzie piesní v podaní Ireny Kristekovej (Co dál) a Martina Chodúra (napr. Za rok se vrátím).  Posledným songom výberu je titulná ,,Řekni, kde ty kytky jsou“ v nádhernom podaní Marty Kubišovej, ktorá piesni dala nový rozmer.

Pani Jiřina Fikejzová vydala autorské albumy: Hodina hvězd (1970), Den žen/ Den mužů (1978), Jeviště slov (1991), To mám tak ráda – profilová platňa Supraphonu (2002). Vyšla jej zbierka textov a poézie pod názvom Slová (1987) a vydala autobiografickú knihu Povolání: textařka a v roku 2009 jej pokračovanie Povolání textařka… v dôchodku?

Veľká gratulácia veľkej textárke pani Jiřině Fikejzovej!

ZDROJ:SUPRAPHON / SOUL FOR SHOW 2017