Nástroje smrteľníkov: Mesto z kostí – Svet čarov a kúziel na dosah.

Mladej Clary(Lily Collins) sa jedného dňa otočí sporadický život dospievajúceho dievčaťa úplne na ruby. Naokolo nej sa dejú čudné nevysvetliteľné veci, vidí prízraky, či dokonca démonov, jej život visí na vlásku, je v ohrození.

V poslednej chvíli je zachránená neznámym mladíkom, ktorý jej priblíži nový svet. Svet, ktorý doteraz poznala len v kúzelných rozprávkach čo jej čítavala matka. Teraz spoznáva nové veci, ktoré doteraz brala ako deckú ilúziu, boj z neznámym protivníkom sa začína…

Clary (Lily Collins) in Screen Gems fantasy-action THE MORTAL IN

O filme: Netrvá dlho a máme tu ďalší fantasy film, tento krát v réžii Harald-a Zwart-a, ktorý naposledy uspel z novým Karate Kid-om(2010). V tomto na prvý pohľad zaujímavom pokuse, kde sa zlučujú viaceré prvky fantasy začlenené do dnešného sveta je nám ponúknuté v celku zaujímavé dobrodružstvo.

Vykonštruovaný príbeh nám prvú polovicu stopáže servíruje v celku svižnú dejovú výstavbu, kde spoznávame postavy a ich činy, motivácie, či samotných zlosynov. Postupne sa to ale dosť prekombinuje až na povrch citeľne vypláva napríklad okaté kopírovanie romance so zbytočnými suchými príbehovými ťahmi postáv tipu ako je Twilight.

Clary (Lilly Collins) and Jace (Jamie Campbell Bower) look at wh

A nedokáže to moc odbehnúť od Twilightu ani čo sa týka kopírovaniu kostry s milostným trojuholníkom, medzi postavami Clary-Jace-Simon a už tu to začne zbytočne moc škrípať a príbehovo otravovať. Samozrejme týmto krokom to nekončí, navrch tu dostaneme aj schému vzťahov zo Star Wars aká bola medzi Dart Vader-Luke-Leia. Okrem týchto konaní postáv je tento fantasy príbeh obohatení o mýtické bytosti ako upíri, vlci, dokonca nechýbajú ani ježibaby, či príde aj na všelijaké čáry máry z paličkami, dokonca aj na cestovanie v čase cez vodnú bránu.

Takže tu narazíte na všeličo možné, čo ste už mohli vidieť v iných filmoch, tým pádom sa tento film nevyhne porovnávaniu a hneď vo veľkom, lebo okrem už spomínaných kopírovaných filmov, tu narazíte na podobnosti s filmami ako Hviezdna brána, Silent Hill, Harry Potter. Nuž týmto kopírovaním si to tvorcovia pekne zavarili a preto záver filmu tak prináša len určitú pachuť po zbytočne prekombinovanom neoriginálnom príbehu. K príbehu ešte asi toľko že miestami sa uberá v mierne vážnej polohe a je doplnení o určité odľahčené scénky, ktoré by mali uvoľniť a pobaviť ale tých čo skutočne zapasujú je len minimum.

Jace (Jamie Campbell Bower) tells (Lily Collins) about his child

Svetlý zjav v tomto guláši ale ostáva zlatučká sympatická Lily Collins(dcéra speváka Phila Collinsa), tá to z veľkej časti krásne ťahá a svojím pôvabom nám spríjemní príbehové výkyvy, takže až toľko netrpíme. K tomu tu je v celku vydarená vizuálna stránka, triky újdu, akcia je prevažne dosť nezmyselná samoúčelná ale aspoň pozerateľná a réžia tiež nie najhoršia je dosť svižná neunudí na to ako je zle vystavaný príbeh podľa knižnej predlohy. Nuž okato sa zviesť na slaboduchej vlne Twilightu, veru moc v tomto prípade nevyšlo, rovnako tak troška gýčovo fungujú vsadené pesničky popri romantických etapách. V konečnom výsledku sa to dá pozrieť a z týchto romantických filmov čo posledné roky štúdia chrlia ide skôr o jeden z tých lepších prípadov ale zas žiadny veľký zážitok neočakávajte.

Hodnotenie filmu: 45%
Originálny názov filmu: Mortal Instruments: City of Bones
Komerčný ohlas filmu Nástroje smrteľníkov: Mesto z kostí (k 8.9.2013):
Rozpočet: $60 miliónov
Otvárací víkend v USA: $9,336,957
Tržby v USA: $28,371,483
Tržby mimo USA: $44,800,146
Tržby Celosvetovo: $73,171,629

V Slovenských kinách od 29.8.2013

Nastroje (1)

Napísal: Matúš Gajdošech