Nepočujúci sa opäť dotknú hudby.

Musica Medica – hudba sa nás dotýka, taký je názov projektu, ktorý prináša hudbu Nepočujúcim. Dvaja hudobníci sa rozhodli zbúrať mýty o tom, že hudba sa ľudí so sluchovým postihnutím netýka. Už po druhý krát vyráža anglický multiinštrumentalista a spevák Rami Shaafi spolu so slovenským gitaristom Borisom Čellárom na sériu koncertov, kde sprostredkujú cez špeciálne nástroje a ozvučenie nepočujúcim deťom improvizovanú hudbu.

Koncerty sa uskutočnia v deviatich školách ktoré navštevujú nepočujúce deti. Na základe minuloročných reakcií si školy tento projekt vyžiadali opäť a formácia Musica Medica tak po roku predstaví na prelome mája a júna svoju hudbu. Tento rok sa nástrojové obsadenie opäť rozšírilo a popri silno rezonančných inštrumentoch ako symfonické gongy, či didgeridoo si deti budú môcť vyskúšať ojedinelý monochord, či nový nástroj zo série štrbinových bubnov WoodPack.

click2

Jazzman Boris Čellár spomína na minuloročnú skúsenosť takto: „Minulý rok som priniesol na stretnutie s Nepočujúcimi prototyp môjho nástroja, ktorý ešte stále zdokonaľujem. WoodPack je drevená krabička s naladenými tónmi a deti pri hre cítia rezonanciu dreva na svojom tele. Bol som milo prekvapený, že niektoré z detí hrali na nástroj skutočnú hudbu. Aj takto svetu odkazujú, že predsudky, že hudba k Nepočujúcim nepatrí, sú neopodstatnené“.

Prvá časť hudobno-edukačného zážitkového konceptu je koncertná, žiaci sú priamo pri hudobníkoch na rezonančnom pódiu, ktoré zosilňuje zvukové vlny a umožňuje adresátom intenzívnejšie vnímať vibrácie prenášané podlahou. Máloktorí žiaci majú 100% poškodenie sluchu a tak mnohí harmonický zvuk zo špeciálnych širokofrekvenčných nástrojov vnímajú aj čiastočne sluchom. Druhá časťou je workshop, kde hudobníci predstavia tradičné vysokorezonančné nástroje z celého sveta Realizácia projektu bude prebiehať v deviatich školách v piatich slovenských mestách: Bratislava, Kremnica, Lučenec, Levoča a Prešov. Celý projekt je realizovaný vďaka Nadačnému fondu Telekom pri Nadácii Pontis.

click

Druhým členom zoskupenia je spevák alikvótnych spevov a multiinštrumentalista je Rami Shaafi, ktorý sa 20 rokov venuje muzikoterapii. „Hranie pre deti a mladých so sluchovým postihnutím ma obohacuje, pretože ma učia veľa o zvuku. Každý človek je jedinečný, ako aj ich zážitok s hudbou a vibráciou. Vždy má na mňa veľmi hlboký dopad, keď vidím ich odozvu – reakciu v ich očiach a úsmev. Vibrácie ovplyvňujú každú časť ich tela, emócií a mentálneho stavu“ hovorí Rami.

click3

Musica Medica je nadžánrovým spojením osobností z rôznych kútov hudobného sveta. Dvoch profesionálov spojila prapôvodná, mnohokrát opomínaná myšlienka, že hudobný obsah má v prvom rade pozdvihnúť náladu, ducha človeka. Angličan Rami Shaafi ovláda techniku alikvótneho spievania a tiež techniky hry na nástroje, ktoré sú staré niekoľko tisíc rokov. V hudobnej fúzii sa spájajú so zvukom gitár, beat boxu a elektronických efektov súčasnosti, ktoré  prináša jazzman Boris Čellár. Vo svojej tvorbe sa obracajú ku zvukovým prejavom, ktoré majú korene v tradícii pôvodných obyvateľov našej planéty, no neboja sa ich spájať so súčasnými piesňovými formami, harmóniami a rytmami dnešnej doby.

click4

Popri špeciálnych hudobných podujatiach pre Nepočujúcich vystúpi formácia Musica Medica tiež v rámci večerných koncertov.

27.5.2016 o 18.00 – LUČENEC – Novohradské múzeum a galéria v Lučenci
1.6. 2015 o 19.00 – POPRAD – Tatranská galéria, Art Klub

www.musicamedica.eu

Zdroj: Jazz.sk