Nightwish hlásia veľký koncertný návrat na Slovensko. Ako predkapela vystúpi Millhouse.

Fínska metalová kapela Nightwish sa v rámci svetového turné Endless Forms Most Beautiful zastaví aj na Slovensku! Do našej krajiny sa tak vracia po vyše dvanástich rokoch, a to na miesto ich prvého slovenského koncertu v histórii – na amfiteáter v Banskej Bystrici.

Táto jednotka svetového symfonického metalu predstaví v nedeľu 14. júna veľkolepý koncertný program. Vynovená zostava na čele so speváčkou Floor Jansen zahrá skladby z nového albumu, z ktorého len nedávno uviedla ich singel Élan. Koncertný večer naštartujú špeciálni hostia ako švédska heavy metalová kapela Sabaton, či slovenské kapely Symfobia a Tristana. Organizátori dnes oznámili ďalšiu predkapelu – slovenskú alter-stoner rockovú formáciu Millhouse.

Millhouse_foto Werdza

Skupina  Millhouse je súčasťou slovenského rockového univerza od roku 2007. Na scéne zarezonovala minulý rok s debutovým albumom Event Horizon, ktorý predznamenal úspešný singel Mangy Wolf. K skladbe vznikol videoklip a zaujala aj v projekte Demovnica_FM na Rádiu_FM.

Vďaka Demovnici_FM sa ocitla kapela aj na Go2stage koncerte a jej skladba Superhero sa objavila aj na kompilácii „Demovnica naostro“. Medzičasom kapela absolvovala slovensko-české turné po kluboch a zahrala si na slovenských hudobných festivaloch medzinárodného razenia ako Bažant Pohoda, Waves či Cinematik. V súčasnosti má hotových päť nových skladieb.

Na koncerte v Banskej Bystrici sa môžete opäť tešiť na ich výdatné gitarové riffy, stoner rockovú dynamiku, zmysluplné texty  a melodické vokály frontmana Shortyho, ktorý strieda polohy a intenzitu spevu s častým prechodom do metalového „screamu“. Ako sa vyjadril Shorty: „Bude to pre nás veľká výzva hrať jednak v amfiteátri a pred tak veľkým davom ľudí.“

Ďalšou predkapelou bude nitrianska kapela Symfobia, ktorá vydala nedávno debutový album Way of the queen. Ten pokrstila začiatkom mája v domácej Nitre. Skladby z neho predstaví aj na pódiu v Banskej Bystrici.

Trio hostí na megakoncerte Nightwish uzavrie kapela Tristana, ktorá pochádza z Považskej Bystrice. Špecialitou pre jej vystúpenie na koncerte s Nightwish sa stalo spoločné účinkovanie s uznávaným spevákom Matsom Levénom. Tento spevák sa výrazne zviditeľnil najmä ako vokalista Yngwieho Malmsteena , ale aj Candlemass a nezanedbateľné sú aj jeho príspevky v kapelách ako Therion, Treat, Narnia, Apocalyptica, Lion’s Share alebo Krux.

Zatiaľ čo päťdesiatročný Mats Levén bude spievať „tristaňácke čisté party“, spevák Peter Wilsen zas tie „hrdlo drásajúce“. Môžeme teda očakávať mimoriadnu šou vďaka kontrastu medzi týmito dvomi frontmanmi.

Tristana sa na koncertoch predvedie v zostave Peter Wilsen (spev), Dušan Homér (gitara), Laco Krabáč (basgitara) a Roman „Elevo“ Laššo (bicie). Formácia už vystúpila na festivale Masters of Rock, hosťovali na koncertoch Scorpions, Gamma Ray, Tarot či bývalých členov kapely Iron Maiden. Majú za sebou nahrávky ako Back To The Future (2003) a  Zircon Street (2010), singel Friday 13th neopomínajúc, a čerstvo vydaný album Virtual Crime, ktorý sa bude krstiť v Banskej Bystrici za účasti člena niektorej z hlavných kapiel.

Švédski Sabaton poslali organizátorom koncertu podmienky zodpovedajúce ich ohromnej popularite. Podľa ich informácií si želali využiť celé pódium Nightwishu. Znamená to kompletné svetlá a ozvučenie, pretože oni svojim fanúšikom nechcú ostať tiež nič dlžní. Kapela odovzdá zo seba to najlepšie každému z mnohotisícového publika a aj vďaka tomu tento maratón už vopred ašpiruje na koncert roka 2015 po všetkých stránkach.

Samotní Nightwish tento týždeň príjemne šokovali organizátorov zaslaním technických podmienok k svojmu vystúpeniu. Ich aparatúra bude podľa slov Jána Poliaka z agentúry EPG dovezená v šiestich kamiónoch, plus bude jeden kamión navyše plný „scény“.

Nightwish2015b_web-4

Takže pre usporiadateľskú agentúru EPG je to tých príznačných sedem kamiónov a všetko sa bude stavať a pripravovať až 3 dni! „Cena za takúto parádu je tiež primeraná – niektoré skupiny nižšej ligy by za to odohrali koncertné turné aj 10-tich a viac akcií za sebou,“ poznamenal Ján Poliak.

Od začiatku mája je táto akcia podľa organizátorov najpredávanejším koncertom na Slovensku. Vstupenky je možné zakúpiť v sieti Ticketportal. Viac informácií nájdete aj na: https://www.facebook.com/events/1594758367406628/

Nightwish Sabaton Symfobia Tristana Millhouse plagat A2 FINAL

Zdroj: go2Stage, EPG