Nocadeň prilietajú s novým singlom Havran.

Skupina Nocadeň vydala v máji výrazný album plný strhujúcich melódií, uhrančivej poetiky a silných textov z pera Rasťa Kopinu zaobalených do moderného hudobného šatu.

Novinku otvára magická skladba Havran, ktorú teraz chce kapela priblížiť svojim fanúšikom ako samostatný singel aj niekoľkými videami. Pozrite si to, ktoré vzniklo exkluzívne pre Rádio Expres.

Fanúšikovia si vybrali túto skladbu ako singel a my sme im v tomto vyhoveli. Rovnako ako oni aj my veríme, že Havran môže byť ideálnym jesenným hitom. Natočili sme netradičnú verziu tejto skladby a k pôvodnej z albumu vznikne regulárny videoklip, ktorý bude viac filmový,“ hovorí o najbližších aktivitách kapely Rasťo Kopina.

Už pred vydaním aktuálneho albumu Pozemskí astronauti prenikli na verejnosť informácie, že novinka prinesie jednak esencie starých Nocadeň, ale aj aktuálne hudobné trendy. Fanúšikovia aj kritika sa zhodujú, že to neboli len silné reči. „Všetkých sme pozitívne prekvapili. Je to vyvážený album, ktorý reflektuje dobu, v ktorej žijeme, má svoj filozofický aj hudobný odkaz. Skladba Havran je typickým príkladom toho ako sa dá skĺbiť naše hudobné cítenie s dobou, v ktorej nahrávka vznikla,“ neskrýva spokojnosť s albumom a odozvami Rasťo Kopina.

Žiadne retro, ale živelná muzika

Ak ste boli na niektorom z posledných koncertov skupiny Nocadeň, mohli ste si všimnúť, že práve Havranom začínajú svoje koncerty. V čom sa hudobníci a ich priaznivci zhodujú je, že Havran aj ďalšie skladby z albumu Pozemskí astronauti znejú výborne popri starších skladbách Nocadeň. Keďže skupina pracuje poctivo so zvukom, nemusia sa fanúšikovia báť, žeby ich koncerty zneli ako retro.

Nocaden

Kapela sa totiž drží toho, čo si vo svojich začiatkoch vytýčila. „Keď si to spätne vybavím, netuším ako sa nám to vtedy podarilo, ale napríklad skladba Steny znie stále veľmi aktuálne, nie je v nej cítiť, že bola nahratá v roku 1999. Držíme sa toho, aby naša hudba jednak zachytávala hudobné trendy, ale aby tam bol aj odkaz minulosti,“ priznáva spevák. So svojimi spoluhráčmi sa zhodujú v tom, že sa netreba otrocky držať toho, čo v danej dobe letí. Zaujíma ich podstata a tú sa snažia zachytiť spoločne s emóciami, ostávajú nad vecou a to je len dobre, pretože aj po rokoch dokážu svojou hudbou zasiahnuť to správne miesto.

Zdroj: Edo Kopček, PR manažér
Foto: archív Nocadeň