Noe – Dostane ľudstvo ešte šancu alebo príde jeho nevyhnutný koniec.

Noe ako priamy potomok Lamecha a vnuk Matuzalema, má silné zdrvujúce vízie o konci ľudstva. Vízie ho príjmu konať a tak sa vydáva na ťažkú púť zo svojou rodinou aby zachránil svojich blízkych a živočíchov rôznych druhov.

Za pomoci padlých anjelov znetvorených do podoby kamenných oblúd, začína výstavba kolosálnej archy. Čas je neúprosný a okolo miesta výstavby archy sa začnú zoskupovať viaceré kmene ľudí, ktoré sa dožadujú záchrany ale Noe je neoblomný a bojuje zo svojou úlohou zo všetkých síl.

NOAH

Ťažké bremeno nesie na svojich pleciach, nemôže ustúpiť ani o krok lebo sa obáva nevôli stvoriteľa, dilema či robí skutočne správne kroky smerujúce k novému úsvitu ľudstva mu podlomuje myseľ, vydrží tento boj až do konca.

O filme: Jeden z najočakávanejších filmov roka 2014 konečne dorazil do kín a nevyhol sa zmiešanej kritike a nevyhnutnej kontroverzii. Príbeh Noema a jeho archy je jeden z najznámejších Biblických príbehov. Epická katastrofická epocha ľudstva doteraz ešte nedostala na filmovom plátne patričnú veľkolepú podobu. Až prichádza vízia režiséra Darrena Aronofského, ktorá zas nemusí každého nadchnúť.

NOAH

A treba uznať že režisér Darren Aronofsky nadmieru prekvapuje, lebo pokiaľ jeho predošlé snímky ši našli prevažne len úzku cieľovú skupinu filmových nadšencov, teraz ponúka až nečakane stráviteľnú verziu pre širšie publikum. A to sa nemusí ani moc odkloniť od svojho štýlu prezentácie príbehov, opäť tam s citom dokáže dopasovať všetko čo treba, všetko čo treba vypovedať, ponúka silný drsný príbeh, v doprovode s ohromujúcim vizuálom, úžasnými trikmi a monumentálnou hudbou.

Obsadenie krásne zapadá do deja, vsadilo sa na skúsenosti a hereckú istotu zvučných mien, čo hlavne potvrdzuje bravúrnym výkonom ťahúň Russell Crowe. Ten opäť len potvrdzuje svoj talent, z jeho postavy srší rovnako ako démonickosť tak aj citlivosť, dravosť, neha. Nestratia sa tu ani Anthony Hopkins ako Matuzalem, Jennifer Connelly ako Noemová žena, slušne sa tu uvedie aj čoraz viac herecky nadaná Emma Watson ako Ila zverenkyňa Noema, či despotický vodca kmeňa Tubal-cain Ray Winstone.

NOAH

V hereckom menoslove neobstojí jedine Logan Lerman ako Cham druhý syn Noema, ten svojím prejavom aj samotnou úlohou časom pôsobí v príbehu dosť pubertálne otravno a u tejto postave voči filmu začínajú aj končia akékoľvek výčitky.

Už beztak silný epický príbeh dostáva aj silnú výstuhu v podobe úžasnej snovej stránky, keď nám Noe v jeho vyprávaný priblíži zrod vesmíru, túto snovú momentku precítite v prítmí kinosály, keď sa všetko okolo Vás zatmie a v účelovom 3D efekte môžete v plynulom slede hltať zrod vesmíru a Zeme.

NOAH

Taktiež tu príde nejedenkrát na snovú sekvenciu ohľadne rajskej záhrady a hada pokušiteľa. Tieto scény dodávajú filmu väčší príbehový a vizuálny rozsah. V podstate ten kto si užil vizuálne obžerstvo a poetiku filmu Terrence Malicka Strom života (The Tree of Life, 2011), tak je na správnom mieste aj u tohto opisovaného projektu.

Triková stránka sa dá označiť za perfektnú, na nej si tvorcovia dali veľmi záležať, dokonca aj digitálne zvieratá nijak v danom prevedení neprekážajú a rozumne sa im venuje príbeh len okrajovo. Dokonca aj padlí anjeli v podobe kamenných obrov boli v konečnom výsledku stráviteľný, lebo spočiatku sa na nich divák môže pozerať ako na niečo čo do príbehu vôbec nepasuje, čo v rozohranom deji prekáža v danom prevedení ale nakoniec treba uznať že tam zapasovali.

NOAH

Samozrejme záleží na uhli pohľadu každého diváka ako si tento príbeh pustí k telu, či to berie ako reálnu historickú etapu čo sa stala alebo ako veľmi vydarené fantasy v podaní vízie Darrena Aronofského a v tom prípade si potom môže aj tento film užiť v plnom rozsahu.

Plusom pre film sa stal nakoniec aj vydarený Slovenský dabing, účelové 3D efekty a veľkolepé epické scény prinášajúce príjemné zimomriavky, kto si chce užiť veľkolepé poctivé fantasy je na tom správno mieste.

Hodnotenie filmu: 90%
Originálny názov filmu: Noah
Komerčný ohlas filmu Noe (k 18.05.2014):
Rozpočet: $125 miliónov
Otvárací víkend v USA: $43,720,472
Tržby v USA: $100,262,351
Tržby mimo USA: $243,000,000
Tržby Celosvetovo: $343,262,351

V Slovenských kinách od 27.03.2014

Noe (3)

Napísal: Matúš Gajdošech