Nový album Chiki Liki Tu-A  patrí fanúšikom.

Novinku Chiki Liki Tu-A 3×4=13 už majú fanúšikovia doma. Pre tých, ktorí nevyužili možnosť doručenia do vlastných rúk, skupina uverejnila nahrávku na bezplatné vypočutie na serveri Youtube. K tomu navyše pridali Prešovčania prefarbený videoklip k hitu DPH v novej verzii s dychovými nástrojmi, ktoré pre nich zaranžoval Adrián Harvan. Už tento piatok 14. a sobotu 15. októbra odštartujú Chiki Liki Tu-A krstnými koncertmi v bratislavskom Randal Clube československé turné s osemnástimi zastávkami.

Album začína introm Guten Tag z vysielania berlínskeho rádia, v ktorom boli hosťami Martin Višňovský a Ľuboslav Petruška. „Je to veľmi jemné privítanie, práve preto sa to volá Guten Tag. Pamätám si, že sme začínali na turné týmto ranným rozhovorom a na druhý deň sme už hrali v Paríži a pokračovali s turné, v rámci ktorého sme sa trošku povozili po Európe. Zabudol som, že máme takýto záznam. Martin to vytiahol a pustil nám vetu Ľuboslav Petruška, der Gitarrist… fakt totálna nechutnosť. Guten Tag a vybavené,“ spomína Petruška. Redaktorka stihla predstaviť oboch hudobníkov a prezradiť, že sú zo Slovenska. Viac sa však poslucháči nedozvedia a začína úvodná pesnička albumu, Kuca paca v novej, bigbandovej verzii.

chiki-liki-tu-a-2016

Na severi  Youtube je celá platňa k dispozícii na bezplatné vypočutie. Skupina takto už nejaký čas sprostredkováva svojim fanúšikom všetky svoje nahrávky, aby ich počúvali cez oficiálny kanál a nevznikali rôzne divné verzie. Ak sa to niekomu zapáči a nemá doma kompakt, môže zájsť na niektorý koncert z aktuálneho turné a s nevšedným zážitkom si odnesie aj takúto hmotnú pamiatku. „Našim fanúšikom patrí jedno veľké ´Ďakujeme´ za to, že nás opäť podporili pred vydaním albumu, odmeníme sa im za to na koncertoch. Môžem povedať, že ja budem spievať oveľa viac ako tomu bolo doteraz. Zahráme tiež niekoľko piesní, ktoré sme nikdy pred tým nehrali, takže budeme vyzerať panensko-vyplašení,“ pozýva Ľuboslav Petruška do klubov.

Na albume sa nachádzajú live nahrávky skladieb Malicherná záležitosť, Stena, Ci jeho a Pod balkónom. Kolekciu obohacujú cover verzie skladieb Každý má svoje, Hore vodou, dolu vodou od Kategorismuflón, Popolnica a Rači budu doma od Mňága a Žďorp. Ľuboslava Petrušku teší spolupráca s dirigentom Adriánom Harvanom, ktorý na novinku prispel aranžmánmi pre dychové nástroje v pesničkách Kuca paca, Kristína, DPH, Kualalumpurčanka a Milenka. „Toto je môj celoživotný sen, že my budeme hrať a Adrián bude dirigovať to, čo napísal do nôt a bude mať pod palcom celý orchester.“

Chiki Liki Tu-A 3×4=13 Tour

19.10. Praha, Rockcafé (KRST albumu)
20.10 Olomouc, 15minut
21.10. Piešťany, Žiwell
22.10. Brezno, Bombura
4.11. Prešov, Christiania (KRST albumu)
5.11. Prešov, Christiania (KRST albumu)
10.11. Košice, Collosseum
11.11. Martin, Mestská scéna
12.11. Žilina, Smer club
17.11. Banská Bystrica, Klub 77
18.11. Ružomberok, Relax čajovňa
19.11. Lučenec, Pivovar Franz
24.11. Nitra, Music a café
25.11. Kremnica, Akropola
26.11. Trenčín, Klub Lúč

redakciu informoval Edo Kopček, PR manažér skupiny Chiki Liki Tu-A
Foto: Jaro „Jaris“ Vaľko