Nový album Smola a Hrušky – Čiernobiely je plný farieb.

Punkoví romantici z kapely Smola a Hrušky sa momentálne plne sústredia na zásadný medzník svojej hudobnej kariéry a chystajú sa na veľké oslavy k 20. výročiu vzniku tohto recesistického umeleckého súboru. Už o niekoľko dní odštartujú svoje doteraz najväčšie klubové turné v 20 slovenských mestách. Ako prvou zastávkou sa stane bratislavský Ateliér Babylon.

Vo štvrtok 16. 2. 2017 v ňom pokrstia nový album spolu s exkluzívnymi hosťami a priateľmi. Počas tohto výnimočného večera sa predstavia kultová rapová formácia Moja Reč so živou kapelou Komplot, českí bratia zo skvelej kapely Fast Food Orchestra a účasť prisľúbili aj niektorí ďalší hostia, takže nechajme sa prekvapiť. Prezradíme len, že krstným otcom bude skutočná legenda… Kapela aktuálne finišuje s prípravami špeciálneho 2-hodinového koncertného programu na turné. Okrem toho dokončuje tri nové videoklipy k singlom z čerstvo upečeného nového albumu Čiernobiely. Fanúšikom ich čoskoro predstaví cez svoj oficiálny YouTube kanál.

„Hoci sa album volá Čiernobiely, jediná čiernobiela vec je krásny a originálny obal od našej priateľky Kataríny Orešanskej. Katka je oceňovaná fotografka viacerých svetových skupín ako Hurts, 30 Seconds to Mars, ZAZ, Bryan Adams či českých Kryštof, a pritom s fotením začínala pred šiestimi rokmi práve pri našej kapele. A kým obal je čiernobiely, skladby sú naopak zmesou pestrosti a nálad.  Túto farebnú zbierku sme zložili a nahrali za ostatné 4 roky. Obsahuje témy od úplne uletených až po vážne, od sarkazmu k nehe a láske, od ateizmu k viere, od rasizmu k tolerancii, až po závislosť na drogách či moci. Ale tou najväčšou ústrednou témou je láska vo všetkých svojich podobách. Aj preto album vychádza práve na Valentína. Vyše 20 hostí, spevákov, speváčok, skupín a hudobníkov vytvorilo skutočne zaujímavý a zábavný kokteil, v ktorom sa spieva rôznymi svetovými jazykmi a viacerými slovenskými nárečiami. Vážim si, že títo špičkoví umelci nám venovali energiu a čas a posunuli naše skladby. Za všetkých spomeniem interpretov, ako sú Marián Čekovský, Petra Polnišová, Boy Wonder, Zoči Voči a Zita Rigondeaux, Supa z Moja Reč, rómskych Gulo Čar, Tribuman z Francúzska, Colectiv z Česka alebo svieže mladé spevácke duo Alžbeta & Júlia. Som rád, že aj po 20 rokoch našej existencie sme schopní natočiť zaujímavé CD, ktoré dokáže osloviť viacero generácií, o čom svedčí už viac ako 3 milióny pozretí  jeho zverejnených skladieb. Mimochodom, ku každej jednej pesničke z albumu bude klip, čo je na Slovensku raritou. Verím teda, že nielen skladby, ale aj ich vizuálne stvárnenie spravia radosť našim fanúšikom. Práve na nich sa tešíme na našom 20 rokov tour. A na záver by som sa chcel poďakovať celému tímu Smola a Hrušky, že sme to v zdraví, šťastí a láske vydržali,“ zhrnul frontman kapely Spoko Kramár.

Kapela Smola a Hrušky vznikla roku 1997. Šesťčlenná formácia má na konte 6 albumov: Jeseň 2003 (2003), Na chate (2005), Kameň Papier Nožnice (2008), živák Lajfka (2010), Palec hore (2012), Best On 1997 – 2015 (2015). Okrem toho vydala DVD s názvom 13 životov / Live in Topfest (2010) a najnovšie CD a DVD Unplugged Live in Spišské Divadlo (2016). Medzi najznámejšie skladby skupiny patria –  Mary, Honey Honey, Matura, Fajčiť treba, Profesor lásky, Čierny Biely, Televízne noviny, Za rodinu, Lovesong, Tangá, Analog Digital, Na čom záleží, Pridaj si ma, Som na*ebaný, Hit či Svokra.

Nový album Čiernobiely je v predpredaji cez oficiálny shop kapely: https://smolaahrusky.sk/eshop alebo bude priamo na každom koncerte turné. Lístky na 20 rokov tour si môžu fanúšikovia objednávať tu v cene 7eur / na mieste 10eur: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/9115/smola-a-hrusky–20-rokov-tour 

SMOLA A HRUŠKY – 20 ROKOV TOUR 2017
16. 2. BRATISLAVA / ATELIÉR BABYLON (KRST) / + Moja Reč x Komplot  +  Fast Food Orchestra (cz)
17. 2. TRNAVA / CITY CLUB / + Fast Food Orchestra (cz)
18. 2. NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / ZA RAMPAMI KLUB
24. 2. ŽILINA / KOLEČKO KLUB
25. 2. PÚCHOV / QUEENS PUB
10. 3 NITRA / MUSIC A CAFE / 
11. 3. RUŽOMBEROK / NOVÉ KORZO
17. 3. TRENČÍN / PIANO CLUB  / + Boy Wonder x General Foxx
18. 3. PRIEVIDZA / RAVE CLUB
22. 3 BANSKÁ BYSTRICA / V-CLUB
24. 3. PREŠOV / SAFE MUSIC CLUB & COFFEE
25. 3. HUMENNÉ / NOSTALGIA MUSIC PUB
31. 3.    ZVOLEN / DOM KULTURY ŽSR
01. 4.    PRAKOVCE / B-KLUB / unplugged
07. 4. BARDEJOV / ROCK CAFE
08. 4. MARTIN / MESTSKÁ SCÉNA
15. 4. HANDLOVÁ / SOUND CITY PUB
16. 4. NÁMESTOVO / BARON PUB 
21. 4. KOŠICE / COLLOSSEUM
22. 4. POPRAD / ROCK FABRIC
28. 4.    MYJAVA / LA VITA CLUB
29. 4.    SPIŠSKÁ NOVÁ VES / SEMAFOR (KRST) 

PR správa: Martin Hlavatý / manažér Smola a Hrušky
foto SaH: Katarína Orešanská