Nový film Juraja Lehotského NINA bude mať svetovú premiéru v Karlových Varoch!

Jej rodičia sa rozvádzajú a svet, ktorý poznala, sa rozpadá. Mama a otec tvrdia, že chcú pre ňu len to najlepšie, ale pre svoje nezhody jej vezmú aj posledný sen. Oceňovaný režisér Juraj Lehotský mal túžbu nakrútiť citlivý ponor do detského myslenia, konfrontovaný so svetom dospelých. V momentoch, keď rodina zažíva „malú smrť“ a dieťa sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov.

Jeho nový film NINA bude mať svetovú premiéru na á-čkovom festivale v Karlových Varoch. Jeho 52. ročník sa uskutoční od 30. 6. do 8. 7. 2017. NINA sa predstaví v súťažnej  sekcii Na východ od Západu.

„Uvedeniu v súťažnom program festivalu v Karlových Varoch sa tešíme. O to viac, že Juraj Lehotský s ním má vytvorený dlhodobý a blízky vzťah. Bol tu takisto premiérovaný aj jeho prvý hraný film ZÁZRAK, a navyše získal Zvláštne uvedenie poroty. Aj snímka NINA sa na jeho pôde už ocitla, keď sme ju profesionálom prezentovali ešte vo fáze vývoja v rámci Pitch & Feedback,“ povedal producent filmu Ivan Ostrochovský zo spoločnosti Punchart films.

Nina má 12 rokov, a domov, aký poznala, je zrazu preč. Otec a mama tvrdia, že napriek ich rozchodu chcú pre ňu len to najlepšie. Ale zahltení nezhodami a vlastnými životnými problémami, akoby mysleli len na seba. Nina žije medzi ich hádkami, raz u mamy, raz u otca. Oboch má rada, ale nerozumie im, cíti sa opustená a oklamaná. Nie je už takmer nič, čomu by mohla veriť. Jedinou istotou v jej svete je plávanie – dáva jej pocit pokoja a opory a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď však konflikty rodičov ohrozia jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny ťah.

Postavy rodičov vo filme stvárňujú herec Robert Roth a tanečníčka Petra Fornayová, komplikovanú rolu hlavnej hrdinky Niny hrá Bibiana Nováková.

„Najkrajšie sú naše deti, keď rastú, keď sa pýtajú, keď nás volajú. Keď nás potrebujú. Keď s nimi napĺňame ich malé sny. Chcel som plávať životom dieťaťa, pochopiť ho a prežiť jeho pocity v neľahkom období rozchodu vlastných rodičov,“ objasňuje prvotnú ideu filmu režisér Juraj Lehotský.

Scenár písali spolu s Marekom Leščákom, s ktorým majú na konte už spolupráce na snímkach SLEPÉ LÁSKY a ZÁZRAK.

„Prišlo nám najprirodzenejšie reflektovať svet, v ktorom žijeme. Obaja sme ženatí, obaja máme deti a obaja sme boli svedkami toho, ako sa vzťahy našich známych rozpadávali. Z doživotnej lásky sa stala kriminalizácia toho druhého a často boli toho svedkom deti, potomkovia,“ hovorí Marek Leščák. „Našou snahou bolo ukázať dieťa, ktoré sa snaží byť iné, je hravé, verí sebe svojim snom a má oboch rodičov rado. Chce všetko chápať, ale paradoxne napriek jeho ústretovosti mu rodičia v rámci toho, že konajú v „jeho dobre“, zoberú to, na čom mu najviac záleží. Výsledok je, že dieťa im nastaví zrkadlo,“ vysvetľuje scenárista.

Téma rozpadu rodiny sa podľa filmárov môže na prvý pohľad zdať známa i veľakrát spracovaná. Ale oni sa ju rozhodli spracovať očami dieťaťa. „Nechceme moralizovať, chceme sa zamyslieť sa. Nad láskou, nad nenávisťou a schopnosťou odpúšťať,“ dodal Juraj Lehotský.
Výrobu filmu Nina finančne podporil Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, program Kreatívnej Európy MEDIA a Bratislavský samosprávny kraj.

NÁZOV NINA KRAJINA PÔVODU SLOVENSKÁ REPUBLIKA, ČESKÁ REPUBLIKA ROK VÝROBY 2017 MINUTÁŽ 86 MIN. JAZYK SLOVENSKÝ, NEMECKÝ PRODUKCIA PUNKCHART FILMS (SK), ENDORFILM (CZ), ČESKÁ TELEVIZE (CZ), LEHOTSKY FILM (SK), ROZHLAS A TELEVÍZIA SLOVENSKA (SK), SENTIMENTALFILM (SK)

RÉŽIA Juraj Lehotský NÁMET Juraj Lehotský SCENÁR Marek Leščák, Juraj Lehotský KAMERA Norbert Hudec ZVUK Tobiáš Potočný STRIH Radoslav Dubravský PRODUCENT Ivan Ostrochovský, Albert Malinovský, Katarína Tomková KOPRODUCENTI Jiří Konečný, Helena Uldrichová, Juraj Lehotský, Tibor Búza, Marek Urban HRAJÚ Bibiana Nováková, Robert Roth, Petra Fornayová, Josef Kleindienst

PODTITUL O mame, tatovi a mne

JURAJ LEHOTSKÝ / RÉŽIA, SCENÁR, NÁMET

Narodil sa v roku 1975 v Bratislave. V rokoch 1990 –1994 vyštudoval strednú umelecko – priemyselnú školu, odbor fotografia v Bratislave. V rokoch 1995 – 2000 študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave odbor réžia dokumentárneho filmu. Po štúdiu až do súčasnosti pracuje ako scénarista a režisér dokumentárnych, hraných filmov, reklamných spotov a hudobných videoklipov.

Jurajov dokumentárny film, SLEPÉ LÁSKY (2008), mal medzinárodnú premiéru na MFF Cannes, v sekcii Quinzaines des Réalisateurs, kde získal Cenu artových kín udeľovanú C.I.C.A.E. Nasledovala úspešná účasť na významných medzinárodných festivaloch a niekoľko ocenení (Zlaté oko pre najlepší dokumentárny film na FF Zürich, Cena divákov pre najlepší dokumentárny film na FF Terst, Zvláštne uznanie pre kameramana na festivale Plus Camerimage, Zvláštna cena poroty na MFDF Play-Doc Tui a mnoho iných).

Jeho hraný debut, ZÁZRAK (2013), bol v svetovej premiére uvedený na MFF Karlove Vary, v sekcii Na východ od Západu, kde získal Zvláštne uznanie porty. Film bol ďalej uvedený na MFF Toronto, MFF Haifa, MFF Thessaloniki, FF Cottbus (Cena za výnimočný výkon pre hlavnú herečku), FF Arras (Grand Prix), MFF Black Nights Tallinn, FF Vilnius (Cena pre najlepšiu herečku) a mnoho ďalších.

Zdroj: Zuzana Kizákov