Objav roka Ľudové Mladistvá predstavuje novinku ‘Hojana’, chcú ísť aj za hranice.

Netradičný projekt mladého hudobníka Martina Majla Štefánika rozvíril v posledných mesiacoch vody slovenského folklóru a ukázal cestu, ktorá môže zaujať nielen mladých Slovákov, ale aj špičkovú svetovú scénu world music. Originálne spracovaná folklórna hudba dokazuje, že aj ľudovky môžu byť trendy. Ľudové Mladistvá predstavujú nový klip k skladbe ‘Hojana’. 

Klip k skladbe ‘Hojana’ sa natáčal v Smt štúdiu Bernolákovo, postaral sa oň Jakub Fortis Školník so svojim tímom – Máriom Frankom a Martinom Faragulom.

Ľudové Mladistvá vznikli iba v roku 2016, za krátky čas si získali pozornosť verejnosti a viacero ocenení – v súťaži talentov Bratislavských Jazzových dní ako jeden z Objavov roka, uspeli aj v súťaži Nové tváre slovenského jazzu, v marci tohto roku získali Cenu Radio_Head Awards  v kategórii Objav roka. V tom istom mesiaci uzavreli spoluprácu s vydavateľstvom go2stage, pod ktorého hlavičkou chystajú aj nový album, ktorý vyjde na jeseň tohto roku.

“Ľudové Mladistvá pre mňa znamenajú voľnosť v sebarealizácii a čistú radosť. Chcel som mať projekt, kde sa môžem realizovať kompozične presne podľa svojich predstáv, kde nemusí skladba trvať 3:30 a kde po slohe nemusí ísť refrén. Vlastný svet s mojimi pravidlami. To sa mi podarilo skôr, ako som dúfal,” hovorí autor projektu Majlo, ktorý bude mať radosť, ak sa vďaka ich tvorbe dostanú aj mladí ľudia bližšie k tradíciám a folklóru.

Originálny hudobný nápad kombinovať  tradičnú ľudovú hudbu s prvkami jazzu, vážnej aj modernej hudby začal v roku 2015, keď sa Majlo náhodou pustil do prerobenia starej archívnej nahrávky skladby Ej, padá, padá rosička. Invenčný prístup zafungoval a za pomoci SĽUK-u pridal čoskoro aj ďalšie skladby.  “Folklór ma veľmi inšpiruje a považujem ho za niečo nadpozemské, čisté a úprimné,” hovorí Majlo, ktorý verí, že jeho tvorba dokáže osloviť široké publikum, aj keď nejde o žiadny prvoplán. Všetky skladby sú síce inšpirované folklórnou melódiou, ale ide o vlastnú autorskú tvorbu, ktorá má ambície reprezentovať Slovensko aj na zahraničných festivaloch world music. 

Zoskupenie Ľudové Mladistvá tvoria profesionálni hudobníci, väčšina kapely sa hudbou aj živí. Martin Majlo Štefánik študoval na bratislavskom konzervatóriu kompozíciu a klavír. Okrem iného spolupracuje s hudobníkmi ako Emma Drobná, Celeste Buckingham, Majk Spirit či H16. Jakub Kačic hrá na bicích od detstva, študoval v USA na Berklee a aktuálne pokračuje v štúdiu na JAMU v odbore jazzová interpretácia. Jozef Mandola pôsobil ako basgitarista v zoskupení A.M.O. Neskôr rozbiehal projekt Solid Move, okrem iného pôsobí v kapele General Foxx, kde doprevádza raperov z H16, Boy Wonder, Separ & DMS a ďalších. Huslista Ján Kružliak ml. študoval klasickú hudbu na Royal Academy of Music v Dánsku, aktívne sa venuje rôznym hudobným štýlom – počnúc klasickou hudbou až po elektronickú hudbu v spolupráci s rôznymi DJmi (Jimmy Pé, Dj Mathew, Velvet Sky) a experimentálnu hudbu s použitím efektov a ,,loopovaním” vlastnej hry naživo v reálnom čase. Peter Leto patrí k mladej talentovanej generácii hráčov na cimbal a zoskupenie dopĺňajú 4 speváčky – Monika Horičková, Terézia Jarošová, Daniela Sihelská a Mária Nagyová, ktoré sa ľudovej piesni venujú od detstva. V skladbe ‘Hojana’ sa k zoskupeniu pridal aj Adrian Líška na perkusiách a o scat sa postaral Samuel Hošek.

Informácie o go2stage:  Vydavateľstvo go2stage sa prioritne venuje mladým kapelám alternatívneho charakteru. Vydavateľstvo doposiaľ vydalo album kapelám Millhouse, Fúzy Múzy, Martina Javor, Saténové ruky, Tante Elze – digitálne EP. Albumy Martiny Javor a Saténových rúk sa objavili medzi top slovenskými albumami roka 2015. Najnovšie začína go2stage spoluprácu s mladým talentovaným interpretom vystupujúcim pod menom Adalbert, s prešovskou kapelou Papyllon a kapelou Ľudové Mladistvá, ktorá získala ocenenie Radio_Head Awards 2016 v kategórii Objav roka. 

Zdroj: Daniela Grečnerová (PR manažér, Tootoot Live Promotion)