Odmyslime si ploty a tvorme spolu Jeden svet.

Poukazovať na pragmatické riešenia problémov dnešného sveta namiesto stavania plotov a múrov. Aj to je cieľom 17. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa uskutoční 13.10. až 18.10.2016 v Bratislave, nasledovaný 25 regionálnymi festivalmi od Stropkova po Malacky.

Festival v Bratislave premietne na štyroch festivalových miestach v 8 filmových sekciách 100 projekcií 53 na prestížnych festivaloch oceňovaných filmov zo Slovenska aj spoza hraníc. Prekladá ich 10 diskusiami a ďalšími sprievodnými podujatiami a nezabúda ani na deti a mládež. Tematicky reaguje na aktuálne dianie – extrémizmus rozmáhajúci sa aj našou spoločnosťou, situácia v Sýrii, nevyspytateľné Rusko, stúpenci násilnej verzie džihádu v Európe…

Nie náhodou je hlavným mottom 17. ročníka festivalu veta Odmyslime si ploty. K migrácii, ktorá naďalej rezonuje našimi spoločnosťami sa pridali aj ďalšie pálčivé otázky. V parlamente sa nám ocitli fašisti, z EÚ sa rozhodla odísť kľúčová krajina, skepsa narastá.

Čoraz nástojčivejšie staviame ploty a múry medzi krajinami aj ľuďmi – a odkrývame pritom to najhoršie v nás. Tému plotov a meniaceho sa sveta, ktorého sú symbolom, nám ukážu filmy v sekciách Extrémizmus v nás či Za našim plotom. Medzi inými aj film o ultranacionalistickom starostovi v Maďarsku, či snímka o múroch kde-tade po svete.

Kontext globálnych výziev, ktorým čelíme, však nie je len o plotoch. „Naše mestá sú čoraz plnšie áut, vyhadzujeme bezmála polovicu potravín a pritom každý deviaty človek zaspáva hladný, holdujeme móde, ktorá prispieva k devastácii planéty,” naznačuje riaditeľka festivalu Nora Beňáková otázky charakterizujúce filmy a diskusie vo festivalovej sekcii s názvom Konzum náš každodenný.

Schopnosť ľudí konať neraz obmedzujú najrôznejšie prekážky a vyššie záujmy. Dokumenty v sekcii Máte právo vedieť hovoria ústami ruských vojakov o ich pobyte-nepobyte na Ukrajine, ale aj o tom, ako výrazne chudoba v Pakistane prispieva ako k rozvoju islamizmu. Ďalšie snímky nám ukážu, neblahý vplyv sociálnych sietí, ako sa vlastne vedú vojny s dronmi, či ako funguje temný web.

No nie všetky filmy sa dajú jednoducho zaradiť do tematickej škatuľky. Preto sme vytvorili sekciu Extra. Nájdu sa v nej filmy vážne aj nevážne, no vždy také, ktoré stoja za pozretie. Oceňovaný O Chuckovi Norrisovi, ktorý spustil revolúciu v Rumunsku, hravý dokument o udalosti, ktorá sa ešte nestala, či dokument o “yesmenoch,” ktorí svojskými spôsobmi bojujú proti moci.

Po druhý raz bude mať festival Jeden svet aj sekciu s hlavnou medzinárodnou súťažou. „Súťažia v nej filmy zobrazujúce silné príbehy jednotlivcov, ktorí bojujú alebo bojovali za lepší svet,” objasňuje nosnú myšlienku súťaže Nora Beňáková. Stretne sa v nej päť silných príbehov. Medzi nimi afganská raperka, ktorej hrozí dohodnutá svadba, čínsky právnik, ktorého režim stavia pred ťažkú voľbu,  ukrajinský pastor suplujúci štát, egyptská vzdelaná žena vo svete mužov, či odvážni hudobníci z Mali.

Festival ponúka program na piatich miestach – v kinách Mladosť a Kino Film Europe, na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, v KC Dunaj a v Open Gallery.

jedensvet2016-poster

Zdroj: Peter Ivanič