Oficiální vyjádření managmentu skupiny ELÁN k přesunutí koncertu v Martine.

Příčinou přeložení terminu koncertu byl technický problém = vadný svár (výrobní vada) hlavní nosné konstrukce pódia, který povolil, a tim se narušila statika.

Nechtěli jsme se pouštět do spekulaci a neodborných vyhlášení již včera. Ale nyní, když máme od statika a následně výrobní společnosti odborné stanovisko, mohu toto potvrdit.

Bezpečnost návštěvníků nám však je nejvyšší prioritou, nikdo z produkce nechte připustit sebemenší zanedbání, které by mohlo skončit neštěstím, ostatně jak se v jiných případech v minulosti již stalo.

Jsem rád, stejně jako kapela, že opravdový fanoušci toto oceňují.

Těšíme se na setkání s vámi.

Takřka vyprodaný amfiteátr v Martine se koncertu dočká. A to  23.9.2017 v plné parádě. 

Michal Čimera, manažer skupiny ELÁN 

Vyjádření pořadatele Elán, Martin

Rádi bychom se jako pořadatelé přesunutého Open Air koncertu Elán v Martině vyjádřili k sobotní situaci. Včera jsem neměli dostatek informací pro kvalitní informování veřejnosti, čekali jsme na vyjádření statika a nechtěli jsme předjímat události a okolnosti. Na druhou stranu jsme si vědomi, že ti, kteří si vstupenky zakoupili i obyvatelé Martina musí dostat adekvátní a přesní informace.

V první řadě vyjadřujeme velkou lítost ze zrušení koncertu, na druhou stranu musíme konstatovat, že nás potkalo opravdu velké štěstí, když jsme dvě hodiny před spuštěním programu zjistili standardními kontrolními mechanismy materiálovou chybu hlavní nosné konstrukce pódia, jejíž část vážně praskla.

V případě neodhalení, což předesíláme, by se díky kontrolám nemohlo stát, by celá akce mohla skončit tragicky. Jelikož jsme absolutně nemohli riskovat bezpečí a zdraví fanoušků kapely, hudebníků i lidí z produkce, po konzultaci se statikem jsme celou akci zastavili a raději Oper Air přesunuli na 23.9.2017. Statik nám rovněž zakázal vpouštět kohokoliv do areálu, včetně médií a celá produkce situaci řešila, hledala náhradní termín, obesílala média a obvolávala kapely, které byly na cestě. 

Absolutně nechceme ani domýšlet, co by se mohlo stát, kdybychom takové rozhodnutí neudělali, a věřte nám, že po 3 dnech příprav a stavby nám to rvalo srdce. Avšak bezpečí je pro nás absolutní prioritou, a věříme, že po tomto vyjádření nám dáte za pravdu a dále se nebudou objevovat “konspirační” teorie.

Celá konstrukce, která byla úplně nová a certifikovaná, nyní putuje na odborné posouzení a určení důvodu této materiálové chyby, ale můžeme 100% ubezpečit, že celé turné dále pokračuje a těšíme se na Vás v těchto termínech.

24.6. Nitra
28.8. Východná
23.9. Martin

Za pořadatele II&ME, Dalin Vajčner

Vyjádření majitele pódia Martina Dudy, High Lite Touring

https://www.facebook.com/highlitetouring

Podle prvního ohledání se jako příčina problému jeví výrobní vada jedné z konstrukcí. Všechny nosné konstrukce jsou momentálně na cestě k výrobci, který provede defektoskopii a další technická šetření – viz vyjádření výrobce na FB stránkách Truss Aluminium Factory.

– jedním z hlavních důvodů, aby dodavatel techniky pro skupinu Elán – společnost High Lite Touring realizoval vysokou investici do této nové střechy byl právě projekt Elánu Živých nás nedostanů.

– jednalo se o druhé ostré nasazení této nové střechy

– střecha byla vyprojektována výrobcem (společnost TAF – Truss Aluminium Factory) a splňuje všechny potřebné normy, certifikace a je opatřena statickým posudkem.

– v souladu s výše uvedenými předpisy byla střecha dodavatelem techniky, společností High Lite Tourin postavena na akci v Martine.

– při zkoušce pohybu led obrazovek v cca 11:45 v den koncertu došlo k prasknutí svarů na jedné z nosných konstrukcí střechy

– následně byly zastaveny veškeré zkoušky a přípravné práce a byl kontaktován zástupce výrobce a statik. Na základě dalšího jednání mangementu Elánu, statika a zástupce HLT byl koncert z bezpečnostních důvodů zrušen a přesunut na 23.9.

– zástupci výrobce a statik se následně dostavili na místo akce aby za jejich účasti došlo k prošetření celé záležitosti a sbalení techniky.

– podle prvního ohledání se jako příčina problému jeví výrobní vada jedné z konstrukcí. Všechny nosné konstrukce jsou momentálně na cestě k výrobci, který provede defektoskopii a další technická šetření – viz vyjádření výrobce na FB stránkách Truss Aluminium Factory.

– následně budou všechny nosné díly střechy podrobeny rentgenové defektoskopii, aby se před dalším použitím vyloučily jakékoli vady.

Zdroj: TS