ONE DAY JAZZ Festival: Na Slovensko mieria veľké hviezdy svetovej hudobnej scény.

Najväčšie svetové esá jazzu v čarovnom prostredí a v jedinečných formáciách! Jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu opäť ponúka množstvo nezabudnuteľných zážitkov. V máji vystúpi na jedinečnom samostatnom koncerte v Bratislave 20-násobný nositeľ Grammy  Award, legendárny americký gitarista Pat Metheny.

V júni bude festival pokračovať na Bratislavskom hrade a potom sa presunie do Žiliny, Košíc a Banskej Štiavnice. Lahôdkou bude vystúpenie Kurta Ellinga so Slovenskou filharmóniou pod dirigentskou taktovkou Oskara Rózsu. Ale aj koncert jedného z najžiadanejších bubeníkov svetovej jazzovej scény Erica Harlanda, alebo ďalšej americkej gitarovej hviezdy Kurta Rosenwinkela s jeho brazílskym projektom, či arménsko-taliansko-slovenského tria skvelých muzikantov Vardana Ovsepiana,  Daniela Camardu a Martina Valihoru. Z domácej scény vystúpi Matúš Jakabčic a jeho CZ-SK Big band. Jarný ONE DAY JAZZ Festival chce propagovať myšlienky humanizmu a tolerancie a odkázať, že ak dokáže spájať hudba, mohlo by sa to preniesť do celej spoločnosti. Nenechajte si ujsť unikátny festival, ktorý štartuje už 12. mája!

Jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu opäť prináša na Slovensko to najlepšie zo svetovej jazzovej scény. Návštevníci sa môžu tešiť na unikátne koncerty, aké ešte v našich končinách nemali možnosť počuť.

„Ambíciou festivalu je prinášať každý rok niečo nové, zaujímavé. Tento raz to bude špeciálny samostatný otvárací  koncert sezóny 2017. Vystúpi jedna z najväčších svetových osobností, mnohonásobný nositeľa Grammy, gitarista Pat Metheny. Bude mať samostatný koncert v bratislavskom Istropolise už 12-ho mája. Ďalším unikátom bude júnový koncert na Bratislavskom hrade. Svetoznámy spevák Kurt Elling vystúpi so svojim kvartetom v spolupráci so Slovenskou filharmóniou, dirigovať bude Oskar Rózsa a hostia sú Peter Lipa a Iva Bittová. Na záver koncertu chystajú aj spoločné prekvapenie. Zaujímavé bude aj vystúpenie Američana Erica Harlanda, jedného z najžiadanejších bubeníkov súčasnosti, ale aj koncert amerického gitaristu Kurta Rosenwinkela s brazílskym projektom Caipi Band a z domácich interpretov vystúpi napríklad fantastický autorský projekt Matúša Jakabčica – CZ-SK Big band. Ďalším veľmi dôležitým rozmerom festivalu je prinášať aj workshopy jednotlivých hviezd, ktoré sa budú konať na bratislavskom konzervatóriu a študenti aj hudobníci sa môžu stretnúť so svetovou špičkou a vymeniť si skúsenosti, čo je najväčším posunom vo vývoji domácej hudobnej scény,“ vraví organizátor festivalu Martin Valihora.

K netradičným zážitkom bude patriť i koncert arménsko-taliansko-slovenského tria skvelých muzikantov Vardana Ovsepiana,  Daniela Camardu a Martina Valihoru. Jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu zavíta do štyroch miest – do Bratislavy, Žiliny, Košíc a Banskej Štiavnice. Všade budú umelci hrať v priestoroch s jedinečnou atmosférou, no azda najoriginálnejší zážitok ich čaká  hlavnom meste.

„Už dlhšie som sa pohrával s myšlienkou preniesť koncerty do open air verzie a Bratislavský hrad sa mi zdal ako vynikajúce miesto. Má čarovnú atmosféru, symboliku. O to, aby sa jarné vystúpenia konali pod holým nebo, som sa snažil aj inde, ale nie všade sa to dá. V Žiline preto budeme hrať v Mestskom divadle, ale aj na nádvorí pred ním, v Košiciach v GES Clube – na mieste, kde radi hráme a v Banskej Štiavnici v krásnom amfiteátri,“ dodáva Martin Valihora.

Súčasťou ONE DAY JAZZ Festivalu budú aj dva workshopy pre hudobníkov aj študentov. Na bratislavskom Konzervatóriu budú mať jedinečnú príležitosť stretnúť sa s Ericom Harlandom a Kurtom Rosenwinkelom. Festival reaguje na spoločenskú situáciu a má hlbší, nielen umelecký  zmysel.

„Chceme ukázať ako hudba spája. Festival sa preto opäť nesie v myšlienke humanizmu a tolerancia. Spájame národnosti a etniká na jednom pódiu a chceme odkázať, že to ako spája hudba, by sa mohlo preniesť aj do spoločnosti. Radi by sme opäť venovali stredný školám určitý počet miest ako náš príspevok. Chceme ukázať mladým ľuďom vysoko tvorivý umelecký prejav jednotlivých interpretov a silné hudobné zážitky,“ uzatvára Martin Valihora.

Oskar Rózsa Partnership Unlimited live at theatre Arena, 16.9.2010, Bratislava, Slovakia

Jarnú edíciu ONE DAY JAZZ Festivalu odštartuje otvárací koncert Pata Methenyho s Antoniom Sanchezom, Lindou Oh  a Gwilymom Simcockom už 12. mája 2017 v bratislavskom Istropolise so začiatkom o 19.00. Tento priestor ponúka možnosť vychutnať si Pata Methenyho autenticky v bezprostrednej blízkosti a v kontakte s publikom. Potom festival pokračuje v júni v Bratislave, Žiline, Košiciach a Banskej Štiavnici. Viac informácií získate na www.onedayjazz.sk. Lístky na festival si môžete zakúpiť od dnes, piatku 31.3.2017 v sieti Ticketportal.

ONE DAY JAZZ Festival

12.5. – Bratislava, Istropolis
Pat Metheny, Antonio Sanchez, Linda Oh, Gwilym Simcock

14.6. – Bratislava, Bratislavský hrad
Kurt Elling a Slovenská Filharmónia, hostia: Peter Lipa a Iva Bittová, diriguje Oskar Rózsa 

15.6. – Bratislava, Bratislavský hrad 
Matúš Jakabčic, CZ-SK Big band, Ovsepian/Camarda/Valihora TRIO, Eric Harland TRIO, Kurt Rosenwinkel Caipi Band

16.6. – Žilina, Mestské divadlo
Nové tváre jazzu, Ovsepian/Camarda/Valihora TRIO, Eric Harland TRIO

17.6. –  Banská Štiavnica, Amfiteáter
Nové tváre jazzu, Ovsepian/Camarda/Valihora TRIO

18.6. –  Košice, GES Club
Nové tváre jazzu, Ovsepian/Camarda/Valihora TRIO

Zdroj: Propaganda House s.r.o.