Osamelý jazdec – Zbesilý návrat na divoký západ.

Nevýrazný strážca zákona John Reid(Armie Hammer) práve doprevádza vo vlaku nebezpečného zločinca Butcha(William Fichtner), keď sa pokojná jazda zmení na nečakanú zapeklitú drámu.

Vlak je prepadnutý skupinou banditov, príde na prestrelky, okradnutie cestujúcich, strážcovia zákona sú bezradne porazení a Butch sa dostáva na slobodu. Reid sa z tejto situácie dostane len tak tak a to aj vďaka prispeniu čudáckeho indiána Tonta (Johnny Deep).

THE LONE RANGER

Z týchto dvoch sa postupne stávajú nečakaný kolegovia, lebo ich kroky smerujú k dolapeniu Butcha, lenže každý z nich ma na to iný dôvod. Pomsta bude sladká, divoká jazda prašnou americkou pustinou sa môže začať…

O filme: Režisér Gore Verbinski a Johnny Deep veru už spolu čo to preskákali, či už to bolo pri sérii Piráti z Karibiku (2003,2006,2007) alebo aj spolupráca na výbornom animáku s nádychom pravého westernu Rango (2011), ktorý bol dokonca ovenčený Oscarom za najlepší animovaný počin roka. A veru aj v tomto prípade ich spolupráca sadla, lebo postava indiána Tonta v podaní Johnny Deepa je tým pravým osviežením, lebo nádych uleteného čudáka indiána v jeho prevedení mu opäť sadol, v podstate sa ukáže v takej obdobe Indiánskeho Jacka Sparrowa, čo v jeho ohľade po dlhšej dobe konečne poteší, že má zas stráviteľnejšiu postavu.

THE LONE RANGER

K tomu tu máme postavu Johna Reida v podaní neznámeho Armie Hammera, ktorý si práve dobre nahráva s Tontom a ich zbesilé dobrodružstvá majú slušné grády, permanentne pobavia, prípadne ponúknu aj dobrú akčnú jazdu. Ich protipól je slizký William Fichtner(Butch) v úlohe zloducha na pohľadanie.

Okrem iného sa film môže pochváliť veľkolepou výpravou, dobrou akciou, pekným vizuálom, po väčšinou sa to nesie na vlne zábavnosti a miestami to je príjemne uletené, dokonca miestami to je až nečakane vážne podané, keď príde aj na nejaké tie drsnejšie, či surovejšie scénky, čo sa tam bije potom s tými zábavnejšími scénami. V rámci prevedenia to pripomenie dobrodružnosť filmu Zorro: Tajomná tvár (The Mask of Zorro,1998).

THE LONE RANGER

Posledné roky zažívame postupný návrat k westernu, žánru ktorý to nemá v dnešnej dobe zrovna ustlané na ružiach ale občas sa nájde aj v tomto žánri nejaké to prekvapenie a ku príkladu len nedávno výborne zabodoval Quentin Tarantino s veľmi oceňovaným a komerčne úspešným Divokým Djangom (Django Unchained,2012). Lenže dobrodružne podaní Osamelý jazdec už nemal toľko šťastia čo sa týka komerčného úspechu, lebo producenti na čele z magnátom Jerry Bruckheimerom pod vedením štúdia Disney, až nepochopiteľne naliali neskutočné peniaze do tohto projektu, veru tučný vyše $200miliónový rozpočet sa rútil do finančného rizika, toto riziko nakoniec nevyhnutne dopadlo zle. Film komerčne prepadol, aj na vzdory určitým kvalitám, či už sa to týkalo zručnej réžie, dobrého obsadenia či trikovej stránky.

Hodnotenie filmu: 80%
Originálny názov filmu: The Lone Ranger
Komerčný ohlas filmu Osamelý jazdec (k 27.10.2013):
Rozpočet: $215 miliónov
Otvárací víkend v USA: $29,210,849
Tržby v USA: $89,302,115
Tržby mimo USA: $ 171,200,000
Tržby Celosvetovo: $260,502,115

Poznámka: Aby bol film pri danom rozpočte ziskový, musel by mať tržby cez $500miliónov.

V Slovenských kinách od 4.7.2013

Na DVD a Blu-ray od 30.10.2013
Osamelý jazdec – DVD
Osamelý jazdec – Blu-ray

Osamely jazdec (1)

Napísal: Matúš Gajdošech