Osobnosť Jiřího Maláska pripomenie 3CD Zlatá kolekcia.

7. augusta uplynie 90 rokov od narodenia Jiřího Maláska – klaviristu, hudobného skladateľa, aranžéra, rozhlasového a televízneho hudobného dramaturga. SUPRAPHON jeho tvorbu pripomenie exkluzívnym 3CD Zlatá kolekcia, ktoré zostavil jeho syn Petr Malásek.

Len päťdesiatšesť rokov sa dožil legendárny tvorca ,,romantických klavírov” pán Jiří Malásek. Už čoskoro, v pondelok 7. augusta uplynie okrúhlych deväť desaťročí od jeho narodenia.

Hoci vyštudoval právo, jeho poslaním sa stala hudba: najprv sa jej venoval amatérsky, hudobnú teóriu a hru na klavír študoval súkromne. Neskôr už ako sólový klavirista napr. s Orchestrom Karla Vlacha alebo Orchestrom Dalibora Brázdy. Od roku 1955 pracoval taktiež pre Československý rozhlas, kde pôsobil aj ako hudobný dramaturg. Práve tam sa zoznámil so skladateľom Jiřím Bažantem, s ktorým neskôr vytvoril známe a úspešné hudobne skladateľské, aranžérske a aj klavírne duo. Okrem Československého rozhlasu pracoval taktiež pre Československú televíziu a od roku 1970 ako šéfredaktor vo vydavateľstve Panton.

3CD Jiří Malásek Zlatá kolekcia zostavil jeho syn Petr úplne logicky: prvé dva albumy sú výberom z inštrumentálnych sólových nahrávok Jiřího Maláska svetových a českých hitov, ktoré mali vo svojej dobe neuveriteľný úspech a stále patria medzi stálice českých domácností. Za úspechom týchto skladieb stojí nielen citlivý výber, ale hlavne interpretácia, ktorá zvýrazňuje jemné odtiene melódií s premyslene atraktívnym frázovaním. Za väčšinu aranžmánov týchto skladieb podľa schém Jiřího Maláska stoja Vladimír Popelka a Václav Hybš. Nechýbajú tie najobľúbenejšie, ako napríklad: Balada pro Adélku; Měsiční řeka; Lásko; Spoutej mě; Oh, baby, baby; zmes melódií z filmu Pan Tau a ďalších tridsať nemenej populárnych skladieb v sprievode Tanečného orchestra Československého rozhlasu, respektíve Orchestra Václava Hybše.

Tretí album je pohľadom na osobnosť Jiřího Maláska ako autora (respektíve spoluautora s Jiřím Bažantem, prípadne Vlastimilem Hálou). CD otvára Píseň o jasmínu v podaní Hany Hegerovej, nasleduje (atypická) Ouplavická polka z prvého televízneho seriálu Tři chlapi v chalupě. Celkom šesť evergreenov (napríklad Milenci v texaskách, Život je bílý dům či Den je krásny) z prvého filmového muzikálu Starci na chmelu z roku 1964. Rovnaký počet skladieb pripomína nemenej slávny film z roku 1966 Dáma na kolejích s Jiřinou Bohdalovou v hlavnej roli. Jiří Malásek (spoločne s Jiřím Bažantem) bol autorom hudby k televíznemu seriálu Dobrá voda, ktorého titulná melódia tu je tiež zastúpená v podaní FISYO.

Ako bonusy autor kompilácie Petr Malásek zaradil málo známe nahrávky najmä z prelomu päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, vrátane tých klavírno-majstrovských pre štyri ruky s Jiřím Bažantem (napríklad Tři strážnici). Pred záverečnou orchestrálnou skladbou Exodus (z roku 1964) sú tu dve piesne, Podzimní koncert (Jiří Vašíček) a Varšavský koncert (Karel Gott)  s výraznými klavirnými sólami Jiřího Maláska.

Jiří Malásek Zlatá kolekcia vychádza 21. júla 2017 na 3CD, ale bude k dispozícii taktiež na stiahnutie v MP3 a FLAC.

ZDROJ: SUPRAPHON/ SOUL FOR SHOW 2017