The Paranoid – Sedem tour: Rozhovor!

Kapela The Paranoid vydala minulý piatok, 7. marca, svoj tretí štúdiový album ktorý dostal názov SEDEM. Viac o novom albume nám v rozhovore prezradil spevák kapely Igor Belaj.

Toto je váš tretí štúdiový album, ktorý  ste však nazvali SEDEM. Prečo práve SEDEM?
Igor:
Dlho sme uvažovali nad názvom albumu, rozmýšľali sme že ho pomenujeme po nejakej skladbe z albumu ale všetko sa nám začalo točiť okolo čísla 7. Obal albumu nám robilo 6 grafikov ktorých návrhy sa nám nepáčili. Až posledný 7. grafik, Michal Hladík, ktorého sme oslovli nás svojim návrhom úplne zaujal. On má dokonca aj firmu ktorá sa volá The Seven Blood Art. Okrem toho sme si uvedomili že je to už 7 rokov čo tvoríme, po 7. rokoch nás oslovilo vydavateľstvo, na nahrávanie zborov nám prišlo 7 dievčat a 7 chalanov. Album okrem iného obsahuje 14 skladieb, čo je vlastne 7 a 7. Sedem navyše znamená nový začiatok, je to taká naplnenosť. Máme teraz nového bubeníka ktorý s nami hrá pol roka a cítime sa byť taký naplnenejší aj tou partiou, to nás tak vystihuje…

Ako ste prišli k novému bubeníkovi?
Igor:
Miloš hral v nitrianskej kapele Ranná Nevoľnosť, s ktorou hrali ako hostia na našom minuloročnom turné. Páčilo sa nám ako hrá a keď prišlo k tomu že ideme hľadať nového bubeníka tak sme okrem iných oslovili aj jeho. Miloš svojou hrou na bicie v podstate všetkých schoval. Taktiež si s ním celkom rozumieme takže výberom sme si boli hneď istý.

The Paranoid

Kde ste album nahrávali, kto bol producentom…? V čom sa nový album líši od toho predchádzajúceho (Dva Svety)?
Igor:
Nový album sme nahrávali v štúdiu u Mateja Turcera, ktorý je aj producentom a zvukárom albumu. Je to veľmi šikovný, talentovaný chalan. Jeho nápady a všetko čo dal do tých skladieb bolo úplne super. Album je aj hudobne aj textovo o trochu vyspelejší ako predošlý. Na albume SEDEM máme lepšiu produkciu, podali sme lepšie hudobné výkony, posunuli sme látku zas o čosi vyššie, čo je pre nás podstatné. Myslíme, že sa nám podarilo dosiahnúť to o čo nám ide, že každým albumom sa posúvať na vyššiu úroveň.

Každý album ste doteraz  nahrávali v inom nahrávacom štúdiu. Kde sa vám zatiaľ nahrávalo najlepšie?
Igor:
Za celú kapelu môžem povedať že najlepšie sa nám nahrávalo teraz u Mateja Turcera. Je to šikovný a veľmi talentovaný producent ktorý ma skvelé nápady. Matej je tiež aj gitarista tak nám pomáhal aj s gitarami v intrách. Všetkým môžem toto štúdio len a len odporučiť, lebo aj zvukovo sme boli neskutočne spokojní.

K dvom  skladbám z nového allbumu ste už stihli nakrútiť aj videoklipy. Kto ich režíroval? Ako videoklipy vznikli?
Igor:
Režisérom klipu k skladbe Neviem Ti Povedať Nie je Jaris z Prešova. Dostali sme tip že robí veľmi zaujímavé videoklipy, tak sme ho oslovili. Bola to veľmi dobrá spolupráca. My sme ani poriadne nevedeli kde sa bude točiť, o čom klip bude… Jaris to všetko vymyslel, všetko pripravil, doniesol oblečenie, zohnal komparzistov, nám už  len povedal kde, čo, ako sa máme tváriť… Boli sme s ním spokojný. Veľmi dobre sa nám s ním spolupracovalo. Videoklip k druhému singlu Nikdy Nezabudnem režíroval Zoltán Simon so svojou spoločnosťou Simon Films. Chceli sme nejaký klip zo štúdia ktorým by sme ľuďom priblížili ako to tam vyzerá, ako sa nahráva. Zoli bol s nami po celý čas v štúdiu pri nahrávaní albumu a natáčal všetko možné, ako nahrávame a následne nám z toho zostrihal zábery do klipu.

Nový album vychádza pod značkou Universal Music, čo si očakávate od tejto spolupráce?
Igor:
že vypredáme Wembley :D Očakávame že vydavateľstvo nám pomôže vo veciach ktoré nevieme sami. Že my budeme robiť to čo je naša robota ­ kvalitnú hudbu, hrať kvalitné koncerty a oni nás budú podporovať a tlačiť do médií.
Miloš: chceme osloviť väčšie masy ľudí.
Igor: oni majú na to väčšie možnosti ako my.

S novým albumom vyrážate  v závere mesiaca na turné,  na čo sa môžu fanušíkovia tešiť?
Igor:
Sedem Tour začína 28. marca v Košiciach, bude to 7 koncertov na Slovensku a 7 v Čechách. Na turné pripravujeme úplne novú show. Budeme hrať pesničky zo všetkých našich albumov. Bude to zatiaľ najlepšia šnúra akú sme kedy mali. Chceme ľuďom ponúknuť niečo čo na klubovej scéne neuvidia len tak. Dúfame že sa im to bude páčiť. Máme pripravené aj nejaké prekvapenia ale tie zatiaľ nechceme prezrádzať.

www.theparanoid.sk
www.facebook.com/theparanoid

Otázky kládol: Pali Hudák
Zdroj: Redkcia GREGI.NET