Pelíšky v Rádiu_FM? Pripravte sa na kinematografický špeciál počas Audioportu.

Ktoré slovenské a české filmy milujete najviac? Rádio_FM a Radio Wave sa spoja, aby našli odpoveď nielen na túto otázku. Audioport, celodenné spoločné vysielanie dvoch rádií, hostí Slovensko.

Budúci utorok 27. októbra si nalaďte Rádio_FM a nechajte sa uniesť do filmového sveta už od skorého rána. „Točiť“ sa bude o tom najlepšom, čo  priniesla slovenská a česká kinematografia. Diskusie, filmová hudba, zaujímaví hostia z prostredia slovenského a českého filmu a vaši obľúbení moderátori z Rádia_FM a Radia Wave. Audioport ukončia večer o 20:00 v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu koncerty českej formácie PzH a slovenskej kapely Nvmeri. Vstup na koncerty bude voľný.

Rádio_FM a Radio Wave prepájajú svoje vysielanie už štvrtý rok. Témou jesenného Audioportu  je „Stav slovenskej a českej filmovej a televíznej tvorby“. Výber témy pritom nie je náhodný. Práve v utorok 27. októbra je totiž Svetový deň audiovizuálneho dedičstva. V hlavných úlohách sa preto počas vysielania predstavia dokument, televízna tvorba, rozprávky, ale aj kultové filmy. Rezonovať budú počas celého dňa od 7:00 do 22:00 hod.

nvmeri_promo1 copy

V štúdiu Rádia_FM sa zastavia významní hostia ako režisér Marko Škop, herečka Emília Vášáryová, dramaturg Pavel Graus, filmové producentky Ľubica Orechovská a Zuzana Mistríková. Od rána až do večera vás budú vysielaním sprevádzať moderátori oboch staníc: Martin Staňo, Dominika Jašková a Jakub Krásný (Ráno na eFeMku), Daniel Baláž a Tereza Havlínková (Deň_FM) a Lucia Haverlik a Pavol Hubinák (:Popo_FM). Večer bude patriť vystúpeniu českých PzH a slovenských Nvmeri. Koncert bude prebiehať tradične v Komornom štúdiu, vstup naň bude voľný. Večerný program budú uvádzať moderátor Braňo „Bebe“ Bezák z Rádia_FM a Bára Šichanová z Radia Wave.

Skupina Nvmeri potešila svojich fanúšikov v októbri novým singlom Scales, ku ktorému rovno zverejnila aj nový videoklip.  Nvmeri momentálne pracujú aj na ďalších skladbách z pripravovaného albumu, ktorý im po prvý raz vyjde pod hlavičkou labelu Gergaz.

Trio Nvmeri tvoria Pišta Královič, Palo Javorník a Miro Tuchyňa. Hrajú hudbu plnú matematických beatov a chytľavých melódií inšpirovaných škandinávskym indie popom. Nvmeri však nepatria k nováčikom na scéne. Nadviazali na tvorbu The Uniques, ktorých prvý album „From The Dust” si vyslúžil veľa pozornosti a v neposlednom rade aj cenu za Najlepší alternatívny album podľa kritikov Radio_Head Awards. Nasledujúci eponymný album Nvmeri získal nomináciu na Najlepší album za rok 2013.

pica-z-hoven-doom-na-kraji-lesa

Audiovizuálny projekt PzH (◊►≈) vznikol v Brne v roku 2008. Ich popové melódie v melancholických temných náladách podčiarkujú „vražedne čistú lyriku textov, ktorá je doplnená vražednou videoprojekciou.“ Kapela sa na Audioporte predstaví v zložení: Mojmír Měchura, Eva Jaroňová, Pavla Kantorová, Petr Šprincl a Matyáš Dlab.

PzH zaujali v roku 2012 už s ich debutovým albumom Doom na kraji lesa. Radio Wave ich označilo ako „českú odpoveď na witchhousový trend, ktorá mala podobu veľmi originálnej nahrávky, ktorú o úroveň vyššie posúvalli poetické texty v češtine.“ V súčasnosti vydali videoklip k piesni Děti, ktorý natočila a zostrihala Kateřina Bučková z ich vystúpenia vo Veletržnom paláci. Tento rok kapela vydala kazetu Lidumil Heretik. Ide o spoluprácu s I LOVE  69 POPGEJ Ů. 

Audioport je vzájomný audio import/export slovenskej a českej progresívnej, nielen hudobnej scény. Koncerty súčasných slovenských a českých kapiel a interpretov sa pod hlavičkou projektu Audioport konajú dvakrát ročne – striedavo v Prahe a v Bratislave. Projekt je výsledkom dlhodobej spolupráce medzi RTVS a Českým rozhlasom. O hudobnú dramaturgiu koncertov sa starajú Radio Wave a Rádio_FM.

Audioport sa premiérovo konal v máji 2012. Od prvého spoločného vysielania sa na slovensko-českých pódiách vystriedalo už približne deväť kapiel, medzi nimi napríklad Jelly Belly, Fiordmoss, Kittchen, Katarzia, Fallgrapp, Deaths, Tante Elze a Martin Burlas, či Cincinaty.

FB event: https://on.fb.me/1jyhwtH

1510-audioport05-851x315

Zdroj: Rádio_FM