PET JAZZ 2017: Tanečná energia v troch jazzových verziách.

Tohtoročný PET JAZZ bude tanečný. Na sedemnástom ročníku vystúpia tri formácie, ktoré, každá iným spôsobom, reflektujú jazzovú hudbu, alebo jazzové prvky. Tešiť sa môžete na swingovú, afro-kubánsku a fusion jazzovú podobu, ktorú predstavia traja festivaloví hostia.

Prechod medzi jeseňou a jarou je silné jazzové obdobie. Je pre nás veľkým potešením, že už sedemnásť rokov ho sprevádza aj petržalský festival PET JAZZ. Formát troch kapiel sa rokmi osvedčil a organizátori z Kultúrnych zariadení Petržalky na tom nič nezmenili. Dramaturgiou sa však snažia preniknúť k mladej generácií, preto bude sedemnásty ročník o čosi tanečnejší než predchádzajúce edície.

Ako prvá v poradí vystúpi kapela ESPECIAS, v zložení Filip Urda – akordeón, Erik Kováč – gitara, Barbora Comendant – basgitara a Matej Richtarčík – bicie nástroje. Toto zoskupenie získalo ocenenie ako najlepšia živá jazzová kapela v súťaži mladých talentov Jazz START UP 2016. Odborná porota ocenila spôsob akým pracujú s fusion. Hoci pôsobia na scéne iba tri roky, už sa stihli so svojou fúziou swingu, jazzu, vážnej hudby, folklóru a latina, etablovať v popredných muzikantských kruhoch. Takýmto spôsobom prearanžovali niekoľko známych skladieb rôznych štýlov, ale toto prepojenie je viditeľné aj pri autorských kompozíciách.

Nielen veternú energiu, ale aj skvelý energický swing jazz produkujú naši rakúski susedia, od ktorých k znám zavíta mladá speváčka a hráčka na snare bubon MARINA ZETTL. O Rakúšanoch je známe, že majú radi „vintage veci“ a snažia sa ich verne napodobovať.  Swingová hudba síce už osemdesiat rokov nie je na vrchole populárnej hudby, ale periodicky sa vracia ako súčasť rôznych hudobných trendov. Marina a jej spoluhráči v kapele THE KATS, basgitarista Jörge Haberle a gitarista Thomas Mauerhofer, sa spoločným úsilím snažia o pravovernú dobovú interpretáciu swingu, a to aj v dobových kostýmoch. Na PET JAZZ 2017 skupina prinesie piesne z druhého albumu Wild.

Slovenský saxofonista a skladateľ ERIK ROTHENSTEIN rád hľadá nové výzvy. V minulosti načerpal inšpiráciu u Johanna Sebastiana Bacha, v židovskom klezmeri i v latinskoamerických rytmoch. Tentoraz v aktuálnom projekte Erik Rothenstein band with singers sa hudobník zameria na prepojenie afro-kubánskej a jazzovej hudby. Tvorivé a interpretačné sily spojil so spevákom GÁBOROM WINANDOM a speváčkou ELLSOU VALLE. Koncertnú zostavu dopĺňajú Michal Motýl (bas trombón), Peter Korman (kontrabas), Ľuboš Šrámek (klavír) a Marián Ševčík (bicie nástroje). Na návštevníkov festivalu čakajú dva sólové hlasy, špičkový inštrumentálny sprievod a exotické rytmy, ktoré ich roztancujú.

Pet Jazz 2017 prináša interpretačnú kvalitu, skladateľskú originalitu a živé energické hranie. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom podujatia.

Vstupenky v predaji v pokladniach KZP a sieti ticketportal.

PET JAZZ 2017 / DK Zrkadlový háj – Klub za Zrkadlom – 25.05.2017 – od 19:00
8 € predpredaj/ 11 € v deň festivalu
ESPECIAS;
MARINA  ZETTL & THE KATS;
ERIK ROTHENSTEIN & GÁBOR WINAND & ELLSA VALLE

Zdroj: KZP