Po svetovej premiére v Cannes mieri slovenská Atlantída, 2003 na Art Film Fest a Karlove Vary.

Po svetovej premiére na prestížnom festivale v Cannes pokračuje film Michala Blaška Atlantída, 2003 svoju úspešnú festivalovú púť. Film študenta Vysokej školy múzických umení sa najprv dostal do oficiálneho výberu jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete – Cinéfondation, teraz mieri ako jediný slovenský reprezentant do súťaže na Art Film Fest do Košíc a ako jeden z desiatich najväčších nových talentov na festival do Karlových Varov.

V konkurencii 35 filmov z celého sveta zabojuje o cenu ako jediný slovenský zástupca v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov na Art Film Feste v Košiciach (16. 6. – 24. 6. 2017). Slovenská festivalová premiéra Atlantídy, 2003 sa uskutoční 18. júna 2017 za osobnej účasti režiséra.

„V súčasnosti sú všetci festivaloví zostavovatelia konfrontovaní s obrovským množstvom filmov, ktorých hlavnou témou je utečenectvo. Drvivá väčšina reflektuje predovšetkým aktuálnu situáciu, no niektoré filmy sa vracajú aj do minulosti a do iných častí sveta. Slovenský študentský film Atlantída, 2003 je jedným z týchto filmov. Veľmi jednoduchým spôsobom rozpráva o tom, čo všetko bol a stále je človek ochotný obetovať – a častokrát je to skutočne všetko, čo za sebou zanechá – aby sa dostal k lepšiemu životu v inej krajine. V porovnaní s desiatkami filmov s podobnou tématikou dokázal Michal Blaško originálnym, no predovšetkým veľmi pútavým spôsobom vyrozprávať na prvý pohľad vcelku obyčajný príbeh dvojice snažiacej sa dostať do vysnívanej krajiny; príbeh, ktorý sa mohol stať pred dvadsiatimi rokmi, tak, ako sa môže stať aj dnes,“ povedal zostavovateľ Medzinárodnej súťaže krátkych filmov Art Film Festu Daniel Vadocký s tým, že Michal Blaško tiež dokazuje, že je schopný presadiť sa vo svetovej konkurencii.

Viac o tituloch Medzinárodnej súťaže krátkych filmov na Art Film Feste sa dočítate tu https://www.artfilmfest.sk/blog/aktuality/2017/06/medzinarodna-sutaz-kratkych-filmov-aff-opat-aj-ucastou-slovenska/

„Hneď po prijatí filmu do Cannes sme riešili otázku, ako by sme mohli Atlantídu odpremiérovať na Slovensku a v Česku. Ako prvú sme dostali odpoveď z Art Film Festu, kam nás organizátori zaradili do medzinárodnej súťaže, následne prišla správa z Karlových Varov. V spojitosti s Cannes sme si ani nič lepšie nemohli želať,“ hovorí režisér Michal Blaško.

Jeho bakalársky film sa dostal aj do výberu desiatich najväčších mladých talentov v sekcii Future Frames, ktorí sa predstavia počas Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary (30. 6. – 8. 7. 2017). Nádejných režisérov vyberalo programové oddelenie tohto á-čkového festivalu z nominácií od členov European Film Promotion. Michala Blaška a titul Atlantída, 2003 nominoval Slovenský filmový ústav v spolupráci s Filmovou a televíznou fakultou VŠMU. Na pôdu karlovarského festivalu príde snímku osobne uviesť režisér aj všetci traja herci – Elizaveta Maximová, Levan Mania a Vladislav Šarišský ako aj ďalší členovia štábu.

 

Po svetovej premiére v Cannes dostal režisér Michal Blaško pozvania pre film z takmer dvadsiatky zahraničných festivalov a ako sám hovorí, stále chodia ďalšie.

„V Cannes sme síce nevyhrali, ale prijatie filmu bolo nad naše očakávania. A čo nás všetkých potešilo najviac, bol fakt, že náš príbeh fungoval ako univerzálny a dotkol sa snáď každého,“ dodal Michal Blaško.

Atlantída, 2003 rozpráva príbeh mladého ukrajinského páru. Martin a Denisija snívajú o tom, že sa dostanú do Nemecka. Do krajiny, kde nikde neboli, do krajiny, kde sa však žije ako v rozprávke. Napovedajú tomu aj články v nemeckom magazíne, ktorý si Denisa s radosťou číta v starom aute, kým Martin šoféruje so svojim tajomstvom medzi výmoľmi na ceste k hraniciam. Plazia sa v lesoch, spia skrývajúc sa v aute, až sa im napokon podarí ilegálne prejsť cez „zelené hranice“ z Ukrajiny na Slovensko. Sen je už na dosah. Je však rok 2003, štyri roky pred vstupom Slovenska do Schengenu. A kým v súčasnosti je hranica medzi našim východným susedom jednou z najstráženejších v celej Európe, vtedy ešte slúžila ako prekypujúca križovatka nekalých obchodných ciest pašerákov cigariet, alkoholu, a aj bieleho mäsa. Martin je odhodlaný obetovať pre svoj sen o lepšom živote všetko. Dokonca aj svoju priateľku. 

Atlantída, 2003 je bakalárskym filmom Michala Blaška, ktorý vznikol v koprodukcii bratislavskej Filmovej a televíznej fakulty VŠMU a pražskej FAMU.

 

Zdroj: FTF