POETICKÝ PATERSON JIMA JARMUSCHA!

Volá sa Paterson, žije v meste Paterson, pracuje ako vodič na linke 23 Paterson a miluje poéziu. Každý jeho deň je rovnaký. Najnovší film amerického režiséra Jima Jarmuscha vás naučí nájsť krásu v obyčajných dňoch.

Režisér Jim Jarmusch sa narodil v Ohiu a k filmu sa dostal vďaka matke, ktorá bola filmovou kritičkou. Hneď prvý celovečerný film, ktorý nakrútil po skončení školy – Cudzejší ako raj (1984), zožal obrovský úspech. Kultovými sa však stali aj jeho ďalšie snímky ako Mimo zákon (1986), Noc na Zemi (1991) či súbor filmových poviedok Káva a cigarety (2003). U nás sa naposledy pripomenul filmom, v hlavných úlohách s Tomom Hiddlestonom a Tildou Swinton,  Prežijú len milenci (2013).  Pri svojich snímkach je často nielen režisérom, ale aj scenáristom, producentom či kameramanom. Záležať si dáva na hudobnej stránke svojich filmov. Minulý rok predstavil v Cannes svoj najnovší počin, snímku Paterson v hlavnej úlohe s Adamom Driverom.

Paterson je vodič autobusu v rovnomennom mestečku Paterson. Každý Patersonov deň je zdanlivo rovnaký ako ten predošlý: prechádza trasou svojej linky, pozoruje mesto ubiehajúce pred čelným sklom a počúva úryvky rozhovorov. Píše si básne do zošita, ide na prechádzku so psom, zastaví sa v bare vždy len na jedno pivo a prichádza domov za svojou ženou Laurou. Život Laury je pravým opakom – všetko v ňom sa neustále mení a každý deň prináša nové sny a nápady.

Paterson a Laura sa navzájom milujú a podporujú: on jej pomáha realizovať najnovšie plány, ona obdivuje jeho básnické nadanie. Film je príbehom víťazstiev a porážok všedného dňa a krásy, ktorá sa skrýva aj v tých najmenších detailoch. Sám Jarmusch o tomto filme hovorí, že „ je niečo ako protiklad temným, ťažko dramatickým alebo akčným filmom. Je to film, ktorému by sme mali dovoliť preplávať okolo – ako obrazom, ktoré vidíme z okna autobusu, pohybujúceho sa ako mechanická gondola cez malé, zabudnuté mesto.„

Dôležitou súčasťou filmu je poézia. Paterson, rovnako ako Jim Jarmusch, obdivuje Williama Carlosa Williamsa, ktorého najdôležitejšie dielo je práve o meste Paterson. V snímke odznie niekoľko básní hlavného hrdinu. Ich autorom je oceňovaný básnik a prekladateľ Ron Padgett. Ten počas svojho života získal množstvo ocenení dokonca cenu práve Williama Carlosa Williamsa od Americkej básnickej spoločnosti a nominovaný bol aj na Pulitzerovu cenu.

Slovenskí diváci si jeho verše v podaní Adama Drivera môžu na veľkom plátne vychutnať už od štvrtka 26. januára.  Zároveň v kinách môžu diváci ešte stále nájsť aj kolekciu filmových klasík Jima Jarmuscha, ktorá zahŕňa filmy: Trvalá dovolenka (1980), Cudzejší ako raj (1984), Mimo zákon (1986), Tajomný vlak (1989), Noc na Zemi (1991), Mŕtvy muž (1995) a Káva a cigarety (2003). Filmoví fanúšikovia sa tak môžu v súvislosti s Jarmuschovou novinkou oboznámiť s tým najlepším z jeho tvorby, spoznať ho, či si ho len opäť pripomenúť, tak ako sa patrí – na veľkom plátne.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov