Pohoda 2013: Django Django aj Iggor Cavalera zo Sepultury!

Do programu letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda 2013 pribudli ďalšie zaujímavé mená. V druhý júlový týždeň sa na trenčianskom letisku predstavia aj britská skupina Django Django, brazílsky projekt Mixhell a české kapely Pražský výběr a Prago Union.

Mladá londýnska skupina Django Django patrí jednoznačne k najzaujímavejším objavom súčasnej hudobnej scény. Ich debutový eponymný album sa objavuje v takmer všetkých dôležitých rebríčkoch najlepších nahrávok roka, vyslúžil si dokonca nomináciu na Mercury Prize pre najlepší britský album. Django Django sme videli na jar v texaskom Austine, bol to uhrančivý koncert, chalani parádne hrajú aj spievajú, je to skvelé súčasné indies.

Za projektom Mixhell stojí Brazílčan Iggor Cavalera, považovaný za jedného z najlepších bubeníkov všetkých čias. Renomé si vybudoval vo svojej pôvodnej trash metalovej kapele Sepultura, v súčasnosti pôsobí aj so svojim bratom Maxom v heavy metalovej formácii Cavalera Consipracy. Iggor však inklinuje aj k iným hudobným žánrom, čoho dôkazom je aj elektronický Mixhell, ktorý založil so svojou manželkou Laimou Leyton. Laima mixuje, Iggor hrá na bicie, nazvime to – niečo ako disco metal…

Legendárna česká skupina Pražský výběr sa tento rok vrátila na koncertné pódiá v kompletnom pôvodnom zložení a české médiá o ich vystúpeniach píšu samé superlatívy. „Comeback hodný skutečných rockových hvězd!“ napísali Novinky.cz. „Staří pardálové dokázali, že na to pořád mají!“ dodal denník MF Dnes. Legendárna kapela zahrá v otvárací štvrtkový večer Bažant Pohody 2013 hneď dva hodinové koncerty – najskôr odohrajú kultový album Straka v hrsti, kde speváka a klávesistu Michaela Kocába, gitaristu Michala Pavlíčka a basáka Viléma Čoka doplní bubeník Jiří Hrubeš, potom zase album Výběr, kde Hrubeša nahradí Klaudius Kryšpín.

Ako hovorí aj názov, z Prahy pochádza aj ďalší český interpret – Prago Union. Projekt jedného z lídrov českej scény, rapera Kata, patrí k špičke českého hip hopu. Žiadne pózy a klišé, ale skvelá hudba a výborné texty. Prago Union budú v Trenčíne hrať s Champion Sound Livě bandom.

Na sedemnásty ročník festivalu Bažant Pohoda, ktorý sa uskutoční 11. až 13. júla 2013, je doteraz potvrdených 24 interpetov: Nick Cave & The Bad Seeds, Amon Tobin – Two Fingers DJ Set, Kaiser Chiefs, Justice DJ Set, Buena Vista Social Club, Erol Alkan, Django Django, Anthony Joseph & The Spasm Band, O.Children, Cathy Davey, Kouyaté-Neerman, Mixhell, Maia Vidal, Café Aman Istanbul, Bonga, Skip & Die, Batida, Dubioza Kolektiv, Pražský výběr, Prago Union, Zrní, Kubo Ursiny a Provisorium, Para a Malalata.

Viac informácii nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Zdroj: Pohoda Festival s.r.o.