Pohoda 2014: Na festivale sa predstavia Etgar Keret, Milan Lasica, Dušan Mitana a ďalší rešpektovaní literáti.

Literatúra na multikultúrnom festivale Bažant Pohoda 2014 bude mať aj tento rok silné zastúpenie. V Literárnom stane Martinus.sk sa predstaví vyše šesťdesiat autorov rôznych žánrov.

Najväčším lákadlom bude istotne prítomnosť spisovateľa Etgara Kereta, ktorému sa hovorí aj Izraelský Tarantino, a ktorý je považovaný za jedného z najradikálnejších a najvýnimočnejších súčasných spisovateľov. Je majstrom krátkej poviedky, ale píše aj komiksy, básne, divadelné hry a filmové scenáre. Prirovnávajú ho ku Kafkovi či Vonnegutovi, s komediálnym prejavom Woodyho Allena. V zahraničí boli jeho knihy preložené do 31 jazykov a mnohé sa stali bestsellermi. Na Slovensko príde spisovateľ pri príležitosti vydania jeho najnovšej prózy Sedem dobrých rokov, ktorá vychádza vo vydavateľstve Artforum len niekoľko dní pred začiatkom festivalu.

Z ďalších zahraničných hostí treba určite spomenúť záhadného Čecha s pseudonymom Jaz, ktorý je podpísaný pod obľúbenými krátkymi komiksami Opráski sčeskí historje, a takisto spisovateľku, literárnu historičku, scenáristku, prekladateľku a dramaturgičku Radku Denemarkovú, ktorej skvelé romány získali mnoho ocenení a boli preložené do 15 jazykov.

Z Čiech príde aj trojica výrazných osobností, ktoré majú veľmi blízko k hudbe. Každý hral v nejakej kapele, každý z nich je aj výborným autorom. J. H. Krchovský, ktorý má sám svoju skupinu Krch-off band, je jeden z najvýraznejších básnikov a predstaviteľov pražského undergroundu 80. rokov a dodnes patrí k najosobitejším českým spisovateľom. Jeho básne zhudobnili viaceré české skupiny ako Hudba Praha, Echt! či The Plastic People of the Universe. Práve v tejto skupine pôsobí Eva Turnová, ktorá bude na Bažant Pohode 2014 čítať zo svojej druhej knihy Turnový háj II. Tretím do partie českých spisovateľov-hudobníkov je básnik, textár a výtvarník Pavel Zajíček, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov českého undergroundu, vedúca osobnosť legendárnej kapely DG 307.

Hudby sa bude týkať aj program liteRAPtúra, v rámci ktorého sa v prednese predstavia špičkoví českí a slovenskí raperi Vladimir 518, Supa (Moja reč), Lyrik (Modré hory), Strýček Nicholas a Zuzana Fuksová (Čokovoko).

Kvalitné zastúpenie bude mať aj domáca literatúra. Hosťom partnera literárnej scény – kníhkupectva Martinus.sk, ktoré pripravilo program v spolupráci s OZ Literarnyklub.sk, bude humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica, čítať bude aj legendárny autor Dušan Mitana a predstavia sa držitelia najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny Anasoft Litera Marek Vadas a Víťo Staviarsky, ale aj viaceré objavy domácej scény. Nebude chýbať ani tradičné česko-slovenské finále Slam Poetry.

Návštevníci sa budú môcť zapojiť do literárneho kvízu a vyhrať zaujímavé ceny, pripravené je aj kníhkupectvo Martinus.sk s ponukou kvalitnej literatúry a ďalšie prekvapenia.

Festival Bažant Pohoda sa tento rok uskutoční 10. až 12. júla na trenčianskom letisku. Vstupenky za 89 eur sú stále k dispozícii na stránke organizátora shop.pohodafestival.sk, u autorizovaných predajcov a v sieti Ticketportal, predávajú sa aj lístky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S, lístky na parkovanie osobných automobilov aj karavanov, ale aj cestovné lístky na špeciálne spiatočné autobusy a vlaky.

Ťahákmi hudobného programu budú elektronickí vizionári Kraftwerk a ich spektakulárna 3D show, popredné britské gitarovky Travis Suede, ďalšie silné mená súčasnej elektronicky Tricky, Goldfrapp, Disclosure Live, Moderat, Modeselektor DJ set, soulová kráľovná Kelis, postrocková legenda Mogwai či nespútaná raperka Azealia Banks a mnohí ďalší.

www.pohodafestival.sk
https://www.facebook.com/pohoda.festival

pohoda2014

Zdroj: Pohoda Festival s. r. o.